ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρότζεκτ REVITA

Η Ιωάννα Χατζηπανηγύρη αποκαλύπτει τα μυστικά του πηλού σε συμβιωτικό εργαστήρι στο Βουνί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με ένα πολυήμερο συμβιωτικό εργαστήρι- masterclass κεραμικής με την εικαστικό Iωάννα Χατζηπανηγύρη στο Βουνί της Λεμεσού συνεχίζεται το πρότζεκτ REVITA, ο νέος πολιτιστικός θεσμός για τη σύμπραξη διακεκριμένων εικαστικών με τεχνίτες και χειροτέχνες στην κυπριακή ύπαιθρο.

Η 2η δράση του REVITA διεξάγεται το τριήμερο 1-3 Δεκεμβρίου και οι συμμετέχοντες θα εντρυφήσουν σε διαφορετικές τεχνικές με τις οποίες μπορούν να μεταμορφώσουν τον πηλό σε χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα. Η εισηγήτρια θα τους μυήσει στις «μαγικές» ιδιότητες του πηλού και στους τρόπους κατασκευής, διακόσμησης, εφυάλωσης και ψησίματος των κεραμικών, με σκοπό να γνωρίσουν το υλικό αυτό ως ένα γοητευτικό μέσο έκφρασης, με πιθανές επαγγελματικές προοπτικές. Πρόκειται για μια δημιουργική διεργασία που δεν γνωρίζει όρια.

Στη διεξαγωγή του εργαστηρίου συμπράττει και η εικαστικός Ειρήνη Ζήνωνος, στo πλαίσιo του τριήμερου σεμιναρίου «Arts, CSR and Entrepreneurship: Focus on Clay & Pottery», που πραγματοποιείται από το ερευνητικό πρόγραμμα EMPACT.

Οι εργασίες του συμβιωτικού εργαστηρίου είναι ανοιχτές σε όλη την κοινότητα, σε κατοίκους γειτονικών περιοχών, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να εξελίξει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του πάνω στη χειροτεχνία, αλλά και σε δυνητικούς ενδιαφερόμενους που δεν έχουν άμεσα σχέση με το αντικείμενο.

Προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου μεταξύ των ωρών 10π.μ.- 4μ.μ. στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Βουνιού.

Η επιτυχία του 1ου εργαστηρίου στην Απαισιά, με αντικείμενο το κόσμημα, έχει ανεβάσει τον πήχη για τους διοργανωτές κι έχει μεγαλώσει τις προσδοκίες για ανάλογη ανταπόκριση και στην ευρύτερη περιοχή των Κρασοχωρίων. Το ΤΕΠΑΚ, άλλωστε, έχει ήδη επικυρώσει τη στενή του σχέση με την κοινότητα του Βουνιού, υπογράφοντας πρόσφατα πρωτόκολλο συνεργασίας για να φιλοξενηθούν εκεί τα μαθήματα της νεοϊδρυθείσας Σχολής Οινοχόων και μέρος των μαθημάτων της Σχολής Ξεναγών.

Δεδομένη είναι στην περιοχή η ανάγκη για ανανέωση του τουριστικού προϊόντος με βάση τις αρχές του σύγχρονου design και των εικαστικών τεχνών, αλλά και για ενθάρρυνση μικρών επιχειρηματικών ομάδων, πυρήνων ή αυτοαπασχολουμένων ώστε να δημιουργήσουν τοπικές δημιουργικές δομές.

Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους, σε όλες τις ώρες των εργαστηρίων και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη σχετική διαδικτυακή φόρμα εγγραφών (https://forms.office.com/e/mGTLSTgzQL).

Πληροφορίες για την Ιωάννα Χατζηπανηγύρη

Η Ιωάννα Χατζηπανηγύρη μεγάλωσε στον Πειραιά και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Από το 2004 δραστηριοποιείται τόσο στον χώρο των εικαστικών τεχνών όσο και στον χώρο της μουσικής ως εκπαιδευτικός και δημιουργός. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, μέσω της ενασχόλησης με την κεραμική, δημιουργεί καθημερινά χρηστικά αντικείμενα που ανοίγουν παράλληλα διαλόγους με θεματικές που εμπνεόνται από αρχαίες πρακτικές και μυστικιστικά σύμβολα, μέχρι θέματα όπως η φιλία και η σεξουαλικότητα. Η ίδια έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αφηγηματική διακόσμηση των χρηστικών αντικειμένων και αξιοποιεί πολλά παραδοσιακά μοτίβα αλλά και εικόνες από την ποπ κουλτούρα και την καθημερινότητα.

Η συνέχεια για το REVITA

Το επιχειρηματικό σχέδιο REVITA είναι νέος πολιτιστικός θεσμός για τη σύμπραξη διακεκριμένων εικαστικών με τεχνίτες και χειροτέχνες στην κυπριακή ύπαιθρο. Χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και επιδιώκει να συμβάλει στη μετατροπή της ορεινής Λεμεσού σε τόπο έκφρασης και έμπνευσης. Επικεφαλής εταίρος είναι το ΤΕΠΑΚ. Οι υπόλοιποι εταίροι είναι οι κοινότητες Άγιος Θεόδωρος, Απαισιά, Βουνί και Λόφου.

Τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθούν οι επόμενες εκπαιδευτικές ενότητες του σχεδίου REVITA, που θα λάβουν χώρα στη Λόφου και τον Άγιο Θεόδωρο Λεμεσού. Θα προωθηθούν καλλιτεχνικές πρακτικές και προσεγγίσεις που διερευνούν τη χειροτεχνία και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία με έμφαση στην παραγωγικότητα.

Το όλο εγχείρημα προσβλέπει και στη δημιουργία μιας αναπτυσσομένης κοινότητας αλληλοϋποστηριζόμενων καλλιτεχνών και τεχνιτών, που θα βρουν στην ορεινή Λεμεσό μια δημιουργική βάση για υλοποίηση καλλιτεχνικών έργων.

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι και Συντονιστές:

  • Έφη Κυπριανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Καλών Τεχνών
  • Γιάννης Χρηστίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Συντονιστής Τμήματος Καλών Τεχνών
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

X