ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ζωγράφος Λουκιάνα Παπαδοπούλου στην ομαδική έκθεση «NEW WORLD» στη Ρώμη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ζωγράφος Λουκιάνα Παπαδοπούλου συμμετείχε στην Έκθεση «Νέος Κόσμος», σε επιμέλεια των Δημήτρη Λάμπρου και Δημήτρη Καρατζά, στην Γκαλερί Arte Borgo της Ρώμης. Στην έκθεση παρουσιάστηκε ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων καλλιτεχνικών τεχνικών και υλικών από καλλιτέχνες - αντιπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και από την Κύπρο έλαβε μέρος η Λουκιάνα Παπαδοπούλου με το έργο της «Γενέσθαι». Η έκθεση διερευνά την ιδέα ότι οι εικόνες μπορούν να είναι σανίδες σωτηρίας, ρήξεις στον χρόνο, διασώζοντας προσωρινότητες ελευθερίας μέσα σε συνθήκες καταστροφής.

Η θεωρητική βάση της έκθεσης εμπνεύστηκε από το κείμενο του Γάλλου δοκιμιογράφου Georges Didi-Huberman, «Επιβίωση των Πυγολαμπίδων - The Survival of Fireflies». Σε μια μεταφορική εξερεύνηση, η έκθεση έθετε το ερώτημα, εάν εν μέσω της επικράτησης των μηχανημάτων και της αστικής ατμοσφαιρικής μόλυνσης και φωτορύπανσης, μπορούν να αντέξουν αυθεντικά στοιχεία της πραγματικότητας. Η πυγολαμπίδα γίνεται σύμβολο αυτών των γνήσιων πτυχών του πραγματικού, που αντιστέκεται στην πλήρη εξάλειψη.

Σχετικά με τη συμμετοχή της η ζωγράφος ανέφερε πως όλα εκφυλίζονται, τίποτα δεν χάνεται. «Ακαριαία έμπνευση και τολμηρή διερεύνηση της έννοιας του γίγνεσθαι. Η δημιουργία ενός φαινομένου, η εξέλιξη του, και η πλήρης διαμόρφωσή του. Η κύηση και το ελπιδοφόρο φαινόμενο της γέννησης - των πάντων». Σχετικά με το έργο της η ζωγράφος είπε πως αυτό έχει δημιουργηθεί με αμέτρητες επιφάνειες χρωμάτων και υφών. Επιφάνειες απόλυτα εναρμονισμένες η καθεμία με το δικό της συναίσθημα. Κάθε πρόσθεση και αφαίρεση χρώματος αποτέλεσε μια τελετουργική διαδικασία γέννησης και φθοράς. Μια ανελέητη πάλη μεταξύ τους με νικητή την ελπίδα, το φως και την αθανασία της ψυχής

Όσο για το μήνυμα του έργου της λέει πως αυτό εκπέμπει ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα: «Ακόμη και στον ερχομό της πιο σκοτεινής στιγμής, που όλα φαίνονται ότι έχουν τελειώσει... Αυτή η ίδια στιγμή αποτελεί την απαστράπτουσα αφετηρία μιας νέας αρχής».


Η ζωγράφος

Η Λουκιάνα Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1977 στη Κύπρο και σπούδασε Ζωγραφική και Ιστορία της Τέχνης στη Γαλλία στο Parsons School of Design του Παρισίου. Ακολούθως, συνέχισε τις σπουδές της στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Slade School of Fine Art (UCL) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, από όπου έλαβε το Πτυχίο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Επιπλέον, συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts του Παρισίου. Έχει εκθέσει ενεργά σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε σημαντικές κρατικές και προσωπικές συλλογές στην Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσφατα έχει λάβει μέρος στην έκθεση «Τέχνες και Θέατρο» του Δήμου Επιδαύρου και έχει πάρει μέρος στην Μπιενάλε στο Μπάρι της Ιταλίας (Biennale Internazionale d'Arte) και στην Μπιενάλε των Σκοπίων (Osten Biennal of Drawing Skopje) όπου και βραβεύτηκε όπως και ολόκληρη η ελληνική συμμετοχή. Επίσης, συμμετείχε στο Balkan Art Festival (BAF Contemporary) με τίτλο «Μεταβάσεις» στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και στην έκθεση «Ηθοποιός σημαίνει φως» στο Contemporary Space στην Αθήνα. Επιπλέον, συμμετέχει στο project τέχνης Copelouzos Family Art Museum με τίτλο "Cov-art Project".

Στην έκθεση συμμετείχαν

Αγάπη Φεσατίδου, Αιμιλία Αντωνίου, Αιμιλία Φιλιππάκου, Αντιγόνη Βαλέρη, Αλεξάνδρα Μαράτη, Ανδρέας Λυμπεράτος, Ανδρέας Στυλιανουδάκης, Ανδριάνα Δαούτη, Άντζελα Κάραλη, Αγγελική Τριαντοπούλου, Αγγελική Παπαδάκη, Άγγελος Σκούρτης, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Αποστόλης Φιλίππου, Δήμητρα Τριανταφυλλοπούλου, Δημήτρης Λάμπρου, Ελευθερία Στόικου, Ελένη Γρηγορίου, Έλλη Βέλλιου, Εύα Χαραλαμπίδου, Εύα Μιχελάκη, Γιώργος Αναστασιάδης, Γιώργος Ανδρούτσος, Γιώργος Σκυλογιάννης, Γιώργος Ξένος, Christina Pancess (Παναγοπούλου), Νίκος Έξαρχος, Ιάνθη Αγγελίογλου, Ειρήνη Βαζούκου, Γιάννης Δημουλάς, Καλομοίρα Γιαντζίκη, Κατερίνα Σαμαρτζίδου, Κλεοπάτρα Μουρσελά, Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Κωνσταντίνος Κολέτσος, Κρίστη Γρηγορίου, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Μανώλης Μπίτζος, Μαργαρίτα Πέτροβα, Μαρία Αργυρακοπούλου, Μαρία Σταμάτη, Μαρία Ζυγομαλά, Μαριάννα Κοντοέ, Μαρίνα Μπαστουνοπούλου, Μαρίνα Κορέλλη, Νάντια Σκορδοπούλου, Νεκτάριος Μαρίνος, Νίκος Βισκαδουράκης, Ολυμπία Μπουχλαριώτου, Πόπη Σταυριανού, Ρένα Ματαλλιωτάκη, Σωτηρία Παγουλάτου, Σοφία Μπακιρτζή, Σωτηρία Ορφανού, Σπυρούλα Σκορδή, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Σταυρούλα Μητσάκου, Βασιλική Κοσκινιώτου, Βασίλης Καβουρίδης, Βίβιαν Χαλκίδη, Γιάννης Κουτσός, Γιώτα Μπούζα, Ζαχαρούλα Καρακωνσταντή.

Τοποθεσία: Arte Borgo Gallery, Borgo Vittorio, 25, 00193 Roma RM, Ιταλία

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση