Kathimerini.gr
Του Σάκη Ιωαννίδη
«Αυτή η συμφωνία οικοδομείται πάνω σε δεκαετίες γόνιμης συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Μητροπολιτικού Μουσείου», δήλωσε στους New York Times ο διευθυντής του αμερικανικού μουσείου, Μαξ Χολέιν, μιλώντας για τη συλλογή Στερν των 161 κυκλαδικών ειδωλίων που περνάει στην ελληνική ιδιοκτησία. «Είμαστε ικανοποιημένοι που παίξαμε ένα ρόλο σε αυτήν τη συμφωνία, που θα ενθουσιάσει και θα επιμορφώσει επισκέπτες και ερευνητές τώρα και για τις επόμενες γενιές».
Η συμφωνία στην οποία αναφέρεται ο διευθυντής του Met είναι αυτή που κυρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ και ορίζει ότι η συλλογή Στερν περνάει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, αλλά παραμένει προς έκθεση στο αμερικανικό μουσείο για τα επόμενα χρόνια. Την επόμενη Δευτέρα, οι αρχαιότητες θα βρίσκονται στο μουσείο και τον Νοέμβριο 15 ειδώλια θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να παρουσιαστούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μετά ένα χρόνο θα επιστρέψουν στο Met, όπου θα εκτίθενται για μία δεκαετία σε ειδική αίθουσα που θα φέρει τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επειτα, θα επιστρέφουν σταδιακά ειδώλια της συλλογής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και σε ελληνικά μουσεία.
Σύμφωνα με τους NYT, ο επιχειρηματίας Λέοναρντ Στερν ξεκίνησε τη συλλογή των ειδωλίων το 1981 και έφτασε να αριθμεί 161 ειδώλια μέσα στα επόμενα 40 χρόνια. Οι αρχαιότητες φυλάσσονταν στην προσωπική του βιβλιοθήκη στο διαμέρισμά του, στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Η πρώτη επαφή του Στερν με το μουσείο για την έκθεση της συλλογής του έγινε πριν από τρία χρόνια και όπως παραδέχτηκε ο ίδιος στην εφημερίδα, θα ήταν δύσκολο να δωρίσει τις αρχαιότητες απευθείας στο Met. «Κανένα από τα μεγάλα μουσεία δεν θέλει να προσβάλει την τιμή των χωρών, δεχόμενο την κληρονομιά τους, αν δεν έχουν τις ευλογίες των ίδιων των χωρών», δήλωσε.
Στο μεταξύ, αρχαιολόγοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τη συμφωνία του ΥΠΠΟΑ, ενώ σε συνεντεύξεις του στον ελληνικό Τύπο, ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης ισχυρίζεται ότι ένα από τα ειδώλια της συλλογής εντοπίζεται στο φωτογραφικό αρχείο του Ιταλού αρχαιοκάπηλου Μπεκίνα. Πηγές του ΥΠΠΟΑ επισημαίνουν στην «Κ» πως κανένα ειδώλιο της συλλογής δεν έχει εντοπιστεί στα αρχεία κλαπέντων που τηρεί η αρμόδια υπηρεσία.