ΚΥΠΕ
Μια έκθεση με θέμα «Η Λαϊκή Χαρακτική» άνοιξε στις 18 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 25 Μαΐου 2022.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, εκτίθενται 28 έργα της συλλογής του Μουσείου, όλων των τεχνικών, από το τέλος του 18ου αιώνα μέχρι και τον 20ό. Τα έργα συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα, μακέτες, αλλά και μια χαραγμένη πλάκα, που βοηθούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει τη σημαντικότητα της λαϊκής χαρακτικής στη ζωή των ανθρώπων τους περασμένους αιώνες.
Τα έργα προέρχονται από διάφορες χώρες της Ευρώπης και την Ιαπωνία, τα περισσότερα τυπωμένα στο Επινάλ της Γαλλίας, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής λαϊκών εικόνων. Ένα μέρος της έκθεσης αφιερώνεται σε μια σπάνια ξυλογραφία του Raoul Dufy, ο οποίος εμπνεύστηκε από έναν ταπεινό λαϊκό χαράκτη.
Όπως αναφέρεται, η έκφραση «λαϊκή χαρακτική» αναφέρεται στο έργο ενός λαϊκού, αυτοδίδακτου χαράκτη που έχει θέμα τον απλό κόσμο, στον οποίο ζει. Πιο συχνά και παραδοσιακά, λαϊκό χαρακτικό λέγεται το έργο που απευθύνεται άμεσα στον λαό.
Η παραδοσιακή λαϊκή χαρακτική αποσκοπούσε στη μόρφωση του λαού (και με μια παρέκκλιση προς την προπαγάνδα), στη διασκέδαση, αλλά και στη διακόσμηση των σπιτιών.
Προστίθεται ότι το φθηνό κόστος παραγωγής και πώλησης του λαϊκού χαρακτικού, τόσο ως ανεξάρτητης εικόνας όσο και ως εικονογράφησης βιβλίων, συνέβαλαν στη διάδοσή του, όπως εξηγείται στην ανακοίνωση. Ο πολύπλευρος ρόλος της λαϊκής χαρακτικής, η οποία αποτελούσε ένα τεράστιο μέρος της χαρακτικής παραγωγής, κορυφώθηκε τον 19ο αιώνα. Ύστερα παρακμάζει και, σταδιακά, εξαφανίζεται, λόγω του ανταγωνισμού με τη φωτογραφία και των νέων τεχνικών εκτύπωσης και διάδοσης.
«Οι λαϊκές έντυπες εικόνες αποτελούν μια πλούσια λαογραφική πηγή και τεκμηριώνουν την καθημερινή ζωή και τα ενδιαφέροντα του απλού λαού των περασμένων αιώνων», σημειώνεται.
Τέλος, αναφέρεται ότι η λαϊκή χαρακτική παραμένει ζωντανή ως μέσο έκφρασης σύγχρονων γνήσιων λαϊκών χαρακτών, των οποίων το «ταπεινό» έργο αποτελεί μια πλευρά της χαρακτικής, που η έντεχνη χαρακτική και η οικονομία της αγοράς της τέχνης, ευτυχώς, δεν μπορούν να εξαλείψουν.
Η έκθεση είναι ανοικτή από Τρίτη μέχρι και Σάββατο με το εξής ωράριο:
Τρίτη – Παρασκευή: 9.00 - 15.00
Σάββατο: 10:00 - 14.00 / 16:00 – 19:00
Οδός Αμμοχώστου 55 – 59, στην εντός των τειχών πόλη