ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΕΗ: Τέχνη με τη δύναμη της ηλεκτρικής ενέργειας

Tα 32 έργα που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού με τίτλο «Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη» παρουσιάζονται στο εργοστάσιο του Νέου Φαλήρου

Kathimerini.gr

Της Μάρως Βασιλειάδου

Στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο, ένα χώρο συμβολικό που περικλείει την ιστορία της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, παρουσιάζεται έως τις 27/2 μια πρωτότυπη έκθεση. Φιλοξενεί τα 32 έργα που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού με τίτλο «Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη», ο οποίος κατάφερε να προσελκύσει καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δημιουργοί κάθε μορφής τέχνης κλήθηκαν πριν από περίπου έξι μήνες να αντλήσουν έμπνευση από το σήμα, τα γραφιστικά στοιχεία της εταιρικής ταυτότητας αλλά και όσα η εταιρεία συμβολίζει: την ενέργεια, το φως και έμμεσα την ανάπτυξη και τη βιώσιμη πρόοδο, ενώ παράλληλα τους δόθηκε η δυνατότητα πρόσβασης σε πρωτότυπο αρχειακό υλικό.

Η ανταπόκριση του καλλιτεχνικού κόσμου υπήρξε μεγάλη, με εκατοντάδες συμμετοχές, μέσα από τις οποίες η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από 7 καταξιωμένες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας, προέκρινε τα έργα της έκθεσης. Τα 5 πρώτα από αυτά βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 20.000 ευρώ.

Παναγιώτης Βορριάς, «Μην πατήσεις τη γραμμή». Το έργο έλαβε το 2ο βραβείο του διαγωνισμού.

Η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά που επιμελήθηκε τη διοργάνωση της έκθεσης, στην παρέμβασή της κατά τη διάρκεια των εγκαινίων σχολίασε: «Τα έργα που επελέγησαν και παρουσιάζονται εδώ, προέρχονται από διαφορετικές εκφάνσεις της σύγχρονης δημιουργίας: τη ζωγραφική, τη χαρακτική, τη γλυπτική, το design, τα animation films, τις ηχητικές συνθέσεις, την ψηφιακή τέχνη και την performance. Συνδιαλέγονται με τα παλιά μηχανήματα και το φυσικό ή το “εργοστασιακό” φως των χώρων στο εμβληματικό βιομηχανικό μνημείο του Νέου Φαλήρου».

Οι δημιουργοί μελέτησαν τη διαδρομή της ΔΕΗ μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό που διατηρεί στο ιστορικό αρχείο της, τις εικόνες των εικαστικών έργων που έχει στην ιδιοκτησία της, των διαφημίσεών της, των ανενεργών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων της, τα οποία σήμερα αποτελούν μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς. Τα έργα τους αποτυπώνουν την πορεία της εταιρείας μέσα στον χρόνο και καταγράφουν τις αλλαγές που έφερε η ηλεκτροδότηση στην αντίληψη, την εξέλιξη και την αισθητική της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση