Kathimerini.gr
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
Οι μεγάλες ανατροπές που φέρνει η παγκόσμια πανδημία έχουν επιπτώσεις διεθνώς στον τρόπο λειτουργίας αλλά και στην επιβίωση μουσείων και καλλιτεχνικών οργανισμών ή φορέων, πολλοί από τους οποίους είχαν έναν ήδη προβληματικό προϋπολογισμό. Για τη Νέα Υόρκη, χρονικό ορόσημο είναι η 12η Μαρτίου όταν αποφασίστηκε το κλείσιμο του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας, του Μετροπόλιταν στην Πέμπτη Λεωφόρο, το οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», επανασχεδιάζει πλήρως τη μελλοντική λειτουργία του βασιζόμενο σε ένα υποθετικό και ελαφρώς αισιόδοξο σενάριο να επαναλειτουργήσει το καλοκαίρι.
Αυτό και μόνον είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς την τραυματική επίπτωση που έχει η διακοπή λειτουργίας σε εκατοντάδες μικρότερα μουσεία και συλλογές που δεν θα έχουν πλέον έσοδα αλλά μόνο έξοδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι online αγορές προϊόντων είναι μηδενική ενίσχυση, καθώς άλλωστε δεν έχει ακόμη διαφανεί καμία τάση επανόδου του κοινού στις διαδικτυακές αγορές για έργα τέχνης ή προϊόντα πολιτισμού. Οσο η αγορά και φυσικά οι κατά τόπους κοινωνίες παραμένουν σε κατάσταση αναμονής και εν πολλοίς τελούν υπό την επήρεια ενός ψυχικού σοκ, η αγορά του πολιτισμού δεν έχει πολλά να ελπίζει.
Το Μet ετοιμάζει ένα πολύ πιο περιορισμένο εκθεσιακό πρόγραμμα.
Το Μετροπόλιταν έχει ετήσιο προϋπολογισμό περί τα 320 εκατ. δολάρια και επιπλέον, η προικοδότησή του, σύμφωνα με το αμερικανικό εθιμικό είναι 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι δηλαδή ένα μουσείο με πολλούς πόρους και πολλά έξοδα, αλλά και χρέη. Οπως διαφαίνεται θα συνεχίσει με τηλεργασία και κανονική καταβολή μισθών έως τις 4 Απριλίου και μετά θα υπάρξει μια δοκιμαστική περίοδος έως τον Ιούλιο με πολύ συντηρητική πολιτική, εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν οι συνθήκες. Στη διάρκεια αυτού του τριμήνου επιδίωξη θα είναι οι περιορισμένες δαπάνες και η προετοιμασία για το άνοιγμα του μουσείου το καλοκαίρι με ένα πολύ πιο σεμνό και περιορισμένο πρόγραμμα.
Ακόμη και αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, δηλαδή ευνοϊκά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσος κόσμος θα έχει διάθεση να κάνει τουρισμό το καλοκαίρι. Ενα μαξιλάρι 50 εκατομμυρίων δολαρίων περιμένει για να στηρίξει τα λειτουργικά έξοδα του Μετροπόλιταν. Αυτό το ποσόν αποσπάται πλέον από την αγορά νέων έργων και τον προγραμματισμό εκθέσεων. Είναι κάτι οικουμενικό πλέον.
Το Ashmolean της Οξφόρδης, από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε με συντριβή ότι κλείνει για πρώτη φορά από το 1683 χωρίς να περιγράψει ένα πλάνο επανόδου. Τα μικρά μουσεία, διάσπαρτα σε επαρχίες και μεγαλουπόλεις εξίσου, αγωνίζονται να επανασχεδιάσουν την πολιτική τους.
Η επιβίωσή τους θα κριθεί εν πολλοίς από τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και από τη μελλοντική οικονομική πολιτική αλλά και τη θετική ή όχι στάση χορηγών και ευεργετών.
Η Μετροπόλιταν Οπερα ανακοίνωσε πως η φετινή περίοδος θεωρείται λήξασα (κανονικά έληγε στις 9 Μαΐου) και ότι η απώλεια ξεπερνάει προς στιγμήν τα 60 εκατομμύρια δολάρια. Ανακοινώθηκαν μεγάλες περικοπές μισθών στη διοίκηση και υψηλόβαθμα στελέχη που είχαν ετήσιο εισόδημα άνω των 125.000 δολαρίων.