Του Απόστολου Κουρουπάκη
Μία ενδιαφέρουσα περιήγηση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αγλαντζιάς, το Καφενείο «Η Μικρή Ροδιά» και το Olivemangostudio Art Centre και καλούν όσους και όσες αγαπούν τις ιστορίες και τις αληθινές αφηγήσεις να συμμετάσχουν στον περίπατό τους, για να ζωντανέψουν την Αγλαντζιά μας άλλης εποχής. Οι διοργανωτές επέλεξαν είκοσι σημεία αναφοράς στην παλιά Αγλαντζιά, για τα οποία συλλέχθηκαν αφηγήσεις, με ατομικές και συλλογικές μνήμες. Όπως μάς εξηγούν οι διοργανωτές τα σημεία αυτά δεν επιλέχθηκαν τυχαία αλλά ορίζουν το μέρος που παλαιότερα είχε μια άλλη λειτουργία. Για παράδειγμα η πινακίδα για τα παλαιά σινεμά τοποθετήθηκε στο κτήριο που λειτούργησε το πρώτο σινεμά, οι πινακίδες για το συνεργατικό, μπακάλικο, πόστα, σχολειούι κτλ. Επίσης, πινακίδες που τοποθετήθηκαν σε τρεις παλαιές βρύσες, αναφέρουν την ιστορία του συστήματος υδροδότησης της Αγλαντζιάς ενώ η πινακίδα που βρίσκεται στο πρώτο σωματείο που λειτούργησε, αναφέρεται στην αθλητική και πολιτιστική δράση των Αγλαντζιωτών. Τέλος, έξω από το Σωματείο Άτλας Αγλαντζιάς, τοποθετήθηκε πινακίδα με αναφορές στους Τουρκοκύπριους δημότες της Αγλαντζιάς, καθότι το κτήριο που στεγάζει το σωματείο αποτέλεσε κατοικία Τουρκοκύπριου. Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των πινακίδων, οργανώθηκε ένας θεατρικός, διαδραστικός περίπατος – ξενάγηση προκειμένου να παρουσιαστούν οι πινακίδες με τα QR codes με τρόπο έμμεσο και ενδιαφέρον.
Στην ξενάγηση αυτή οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν σκηνές, συνήθειες και παραδόσεις που παραπέμπουν σε παλαιότερα χρόνια και μαζί με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς να συνεισφέρουν στην πλοκή του θεατρικού δρώμενου.
Αυτά που θα δει το κοινό δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένη χρονολογία, ούτε και ήταν σκοπός μας να παρουσιάσουμε με ιστορική ακρίβεια τα γεγονότα, παρά μόνο να γίνουμε συν-μέτοχοι σε μνήμες μεγαλύτερων σε ηλικία Αγλαντζιωτών, που αφορούν τις δεκαετίες ’60-80. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους κυρίους Αντρέα Χατζηαντρέου, Αλέκο Χριστοδούλου, Γιάννη Λάμπρου και Πανίκο Χατζησολωμού που μοιράστηκαν μαζί μας τις αναμνήσεις τους.
Πληροφορίες με QR
Με βάση τις αφηγήσεις στα 20 σημεία αναφοράς με κωδικούς QR που είναι τοποθετημένα στην παλιά Αγλαντζιά οι ιδιότυποι αστικοί περιηγητές θα κάνουν μία βόλτα σε κάποια σημεία όπου θα ζωντανέψουν οι αφηγήσεις των κατοίκων. Οι πληροφορίες που μπορεί ο καθένας να ακούσει, αναφέρονται σε μνήμες, ατομικές και συλλογικές και έχουν στόχο να μεταφέρουν τον ακροατή /ακροάτρια, σε μια παλαιότερη κοινωνική πραγματικότητα, με αφετηρία το σημείο που είναι τοποθετημένη κάθε πινακίδα. Η ιδέα της ενημέρωσης μέσω QR codes σε διάφορα σημεία αναφοράς, προέκυψε στο πλαίσιο μιας διαδραστικής ξενάγησης για παιδιά, η οποία οργανώθηκε και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αγλαντζιάς. Για τους σκοπούς της ξενάγησης αλλά και της γενικότερης ενημέρωσης των μαθητών της Αγλαντζιάς (από νηπιαγωγείο μέχρι γυμνάσιο) δημιουργήθηκε και ένα έγχρωμο βιβλιαράκι με ιστορικές, κοινωνικές και πολιτισμικές πληροφορίες για την Αγλαντζιά. Κάποια από τα QR codes θα αποτελούσαν πηγή άντλησης πληροφοριών για μεγαλύτερα παιδιά που συμμετέχουν στην ξενάγηση. Για τη συλλογή των πληροφοριών οι διοργανωτές προχώρησαν σε ανοικτό κάλεσμα δημοτών που ήθελαν να μοιραστούν εμπειρίες και μνήμες από τα παλαιότερα χρόνια στην Αγλαντζιά (δεκαετίες 1960 - 1980).
Πληροφορίες
Κυριακή 3 Μαρτίου, ώρα 3:30 μ.μ. Σημείο συνάντησης Πλατεία Κυριάκου Καραολή (Καφενείο Μικρή Ροδιά). Σημείο λήξης Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, στο Σκαλί.
Στην ξενάγηση συμμετέχουν Αγλαντζιώτες και φίλοι της Αγλαντζιάς, διαφόρων ηλικιών, μαθητές του Γυμνασίου Αγλαντζιάς, καθώς και η ηθοποιός Ελένη Σιδερά. Επίσης, μαζί μας θα έχουμε μουσικούς, χορευτές καθώς και τη χορωδία του Δήμου Αγλαντζιάς.