Kathimerini.gr
Την τεχνική και αισθητική εξομάλυνση της γεωμετρίας του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, καθώς και την επανατοποθέτηση στις αρχικές τους θέσεις σημαντικών στοιχείων του γλυπτού διακόσμου του εσωτερικού του –όπως είναι η μεγάλη μαρμάρινη θύρα του ταφικού μνημείου και τα μαρμάρινα μέλη των δύο Σφιγγών που το κοσμούν– περιλαμβάνουν οι τρεις μελέτες της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων που έλαβαν χθες τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Ειδικότερα, στο ταφικό μνημείο που ανακαλύφθηκε το 2014 και το οποίο σύμφωνα με τη χθεσινή εισήγηση της ΔΑΑΜ κατασκευάστηκε περίπου το 300 π.Χ. (όπως έδειξε η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα-14 δομικού υλικού στο εσωτερικό του), πρόκειται να επανατοποθετηθεί η μαρμάρινη δίφυλλη θύρα που χώριζε τον δεύτερο από τον τρίτο θάλαμο του τάφου και η οποία βρέθηκε σπασμένη, πιθανότατα από κάποιο βαρύ εργαλείο. Με διαστάσεις 2,3 μ. x 1,7 μ. και με βάρος δύο τόνων, η θύρα, μία από τις μεγαλύτερες μακεδονικές, θα στηριχθεί σε μεταλλικό φορέα και θα τοποθετηθεί ανοιχτή σε γωνία 60 μοιρών.
Τα ταυτισμένα θραύσματα των φτερών που έφεραν οι δύο Σφίγγες της εισόδου στον πρώτο θάλαμο του ταφικού μνημείου θα επιστρέψουν στα αρχικά σημεία τους στηριζόμενα κυρίως με τη βοήθεια ενός μεταλλικού συνδέσμου που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να συγκρατεί και την κεφαλή της ανατολικής Σφίγγας. Η επανατοποθέτηση των φτερών και της κεφαλής, καθώς και της μαρμάρινης θύρας δεν στερείται δυσκολιών, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών να εκφράζει τις επιφυλάξεις της στην πρώτη περίπτωση και τη διαφωνία της στη δεύτερη, λόγω της κατάστασης διατήρησης της θύρας.
Παρεμβάσεις θα γίνουν και στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου, με έναν μεταλλικό φορέα αντιστήριξης να εγκαθίσταται πάνω από την ταφική θήκη που βρίσκεται κάτω από το δάπεδο του χώρου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι γύρω ωθήσεις. Σύμφωνα με την εισήγηση, ο τρίτος θάλαμος δεν θα είναι προσβάσιμος από το κοινό, πρόταση που προβλημάτισε μέλη του ΚΑΣ.
Oσον αφορά το εξωτερικό του μνημείου (όπου το προστατευτικό κέλυφος της εισόδου έχει ήδη ολοκληρωθεί), οι εργασίες περιλαμβάνουν ομαλοποίηση των πρανών του λόφου με συμπυκνωμένο επίχωμα, δημιουργία αναβαθμού περιμετρικά του περιβόλου του Τύμβου που θα περιλαμβάνει αγωγό ομβρίων, δημιουργία περιδρόμου πλάτους 8 μ. με αποστραγγιστική τάφρο στην εξωτερική παρειά του κ.ά.