ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑΜΠΗ»: Αναδρομική έκθεση χαρακτικής του Χαμπή Τσαγγάρη

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους διοργανώνει αναδρομική έκθεση του σημαντικού Κύπριου χαράκτη Χαμπή. Σαράντα έργα στο σύνολο τους από όλο το φάσμα της θεματικής του καλλιτέχνη, επιλεγμένα ένα προς ένα από τον ίδιο, θα παρουσιαστούν στο κοινό κατά τη διάρκεια της σημαντικής αυτής έκθεσης με τον τίτλο «Η Κύπρος του Χαμπή». Τοπία, άνθρωποι, φύση, αρχιτεκτονική, έθιμα, μύθοι και παραδόσεις με την μοναδική τέχνη και τεχνική του Χαμπή. Αντιπροσωπευτικά έργα έξι δεκαετιών, από το 1976 μέχρι και το 2022, εμπνευσμένα από την πρόσφατη Κυπριακή τραγωδία, από και για τους ποιητές μας, από μύθους και παραμύθια και φυσικά από τις ζωές, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των λαϊκών ανθρώπων της Κύπρου.

Τη σπουδαία αυτή έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιώργος Σεφέρης» στις Πλάτρες, θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 στις 11:00 το πρωί (θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 19:00).

Η έκθεση, εκτός από την ημέρα των εγκαινίων, θα είναι ανοικτή στο κοινό για τρία Σαββατοκύριακα:
6 & 7 Ιουλίου | 13 & 14 Ιουλίου | 20 & 21 Ιουλίου
Ωρες: 11:00 – 19:00

Βιογραφικό σημείωμα 

Ο ΧΑΜΠΗΣ γεννήθηκε στην κατεχόμενη σήμερα Κοντέα Αμμοχώστου το 1947. Παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα χαρακτικής στον Α. Τάσσο στην Αθήνα (1971). Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στη Ακαδημία «Σούρικωβ» στη Μόσχα (1976 – 1982).

Δίδαξε Γραφικές Τέχνες στην κυπριακή εκπαίδευση από το 1987 μέχρι το 2008 ενώ από το 1995 μέχρι και σήμερα διδάσκει δωρεάν χαρακτική, στη μνήμη του δασκάλου του Α. Τάσσου.

Έδειξε τη δουλειά του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό: Moscow, Titograd, Αθήνα, Κοζάνη, Ljubljana, London, Nancy, Edinbourgh, Mexico City, New York.Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Γαλλία, κ.α.. Μεταξύ άλλων πήρε μέρος στην 9η μπιενάλε Αλεξάνδρειας (1972), στην έκθεση Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία (1982), στην 15η και 16η Μπιενάλε Γραφικών Τεχνών της Λουμπλιάνα (1983 και 1985), στην έκθεση καλλιτεχνών Μεσογείου στη Μασσαλία (1985), κ.α.

Έργα του βρίσκονται σε κρατικές και ιδιωτικές συλλογές και σε μουσεία στη Ρωσία, Ελλάδα, Κύπρο, Τσεχοσλοβακία, Αγγλία, Ελβετία, Αυστραλία κ.α..

Εικονογράφησε και εξέδωσε βιβλία για παραδόσεις και παραμύθια της Κύπρου.

Το 2008 ίδρυσε στα Πλατανίστεια το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή. Τα έργα της συλλογής του Μουσείου, όλων των τεχνικών και μεθόδων της χαρακτικής, ξεπερνούν τις 5.500. Στο Μουσείο οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορική πορεία της χαρακτικής, τις τεχνικές και τα υλικά της και να δουν τα έργα που εκτίθενται -έργα από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα με χαρακτικά από χώρες όπως οι: Ιαπωνία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ελβετία, Σερβία, Αυστραλία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο.

Το 2019 εγκαινιάστηκε στη Λευκωσία το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή.

Το 2023 του απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Βραβεία Europa Nostra 2023), το οποίο συνοδεύθηκε από την τελετή αποκάλυψης της πινακίδας της Europa Nostra στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στη Λευκωσία.

Τα έργα του φανερώνουν την τεράστια συμβολή του στην ανάδειξη και την προστασία της κυπριακής πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση