Για την υπόθεση διπλοθεσίτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2024 ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ο συγκεκριμένος ακαδημαϊκός «είπε ότι είμαστε πολιτικάντηδες γιατί ασκήσαμε κριτική».
«Για 10 χρόνια ο συγκεκριμένος καθηγητής, ενώ ήταν διπλοθεσίτης τον μισό χρόνο δεν εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο. Να μας απαντήσει κατά πόσο ευσταθεί ότι αυτός ο άνθρωπος έχει δύο θέσεις. Για δέκα χρόνια τον μισό χρόνο δεν έκανε μαθήματα. Δεν υπάρχει σύστημα στο Πανεπιστήμιο που να επιβεβαιώνει ότι ο κάθε πρωτοβάθμιος καθηγητής κάνει 6 ώρες την εβδομάδα μάθημα», πρόσθεσε ο Βουλευτής.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το συγκεκριμένο θέμα «η Επιτροπή Προσωπικού και Κανονισμών, κατά τις συνεδρίες της, ημερ. 15.10.2008 και 23.10.2008, ενέκρινε αίτημα του Καθηγητή Δ για άδεια απουσίας, για χρονική περίοδο πέντε εβδομάδων, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, προκειμένου να διατηρήσει την έμμισθη σχέση μερικής απασχόλησης με πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου , για όσο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται σε ισχύ η σύμβαση της Έδρας την οποία κατείχε ο εν λόγω Καθηγητής».
Στη συνέχεια, κατόπιν υπόδειξης του Καθηγητή Δ, ημερ. 3.12.2008, σε επιστολή του τότε Πρύτανη προς τον Καθηγητή Δ, ημερ. 9.1.2009, αναφέρεται ότι «Θα μπορείτε να διατηρείτε την έμμισθη σχέση Καθηγητή με το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τους όρους που έχετε παραθέσει στην επιστολή σας ημερομηνίας 23.9.2008, για όσο διάστημα κατέχετε τη θέση Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο», προσθέτει η έκθεση της Ελεγκτικής.
«Στη Συνεδρία της Επιτροπής Προσωπικού και Κανονισμών, ημερ. 8.6.2017, αναφέρεται ότι «Η Επιτροπή ενέκρινε την παραχώρηση άδειας μερικής απασχόλησης του Καθηγητή Δ στο Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου για το χρονικό διάστημα που κατέχει τη θέση του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο και όχι μόνο για το χρονικό διάστημα που κατέχει τη συγκεκριμένη έδρα”».
Στην έκθεση της Ελεγκτικής, αναφέρεται ακόμη ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς του ακαδημαϊκού προσωπικού (26.2.1998) «μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού μπορεί να απουσιάσει πέραν των τεσσάρων εβδομάδων, μόνο με έγκριση της Συγκλήτου και σε περίπτωση που η απουσία του διαρκέσει πέραν του ενός ακαδημαϊκού έτους θα χρειάζεται και η σύμφωνος γνώμη του Συμβουλίου».
Προσθέτει ότι «η Επιτροπή Προσωπικού και Κανονισμών ενέκρινε το αίτημα του Καθηγητή Δ, για άδεια απουσίας από το Πανεπιστήμιο για το χρονικό διάστημα των πέντε εβδομάδων ετησίως, στη βάση της επιστολής του, ημερ. 23.9.2008, στην οποία αναφέρεται ότι «η απουσία μου από το Πανεπιστήμιο θα είναι περιορισμένη σε συνολικά 5 εβδομάδες το χρόνο, από τις οποίες η 1 εβδομάδα (συνήθως) είναι τον Οκτώβριο και η άλλη (συνήθως) τον Φεβρουάριο. Οι υπόλοιπες 3 εβδομάδες είναι εκτός των ακαδημαϊκών εξαμήνων του Πανεπιστημίου Κύπρου…».
«Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Εσωτερικού Ελεγκτή, για τα Χειμερινά Εξάμηνα των ακαδημαϊκών ετών 2009–2019, δεν υπάρχουν καταχωρημένες στο λογισμικό Σύστημα Banner διδακτικές ώρες για τον Καθηγητή Δ, ενώ φαίνεται ότι ο Καθηγητής Δ παρείχε διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μόνο κατά τα Εαρινά Εξάμηνα» αναφέρει η έκθεση της Ελεγκτικής καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «από τα πιο πάνω προκύπτει ότι το Πανεπιστήμιο δεν διαθέτει μηχανισμό για να εντοπίζονται περιπτώσεις ακαδημαϊκών που διδάσκουν λιγότερες από 6 ώρες την εβδομάδα, όπως καθορίστηκε από τη Σύγκλητο και την «Πολιτική περί Διδακτικών, Διοικητικών και άλλων Υποχρεώσεων του Ακαδημαϊκού και Άλλου Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου», η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Προσωπικού και Κανονισμών στις 28.6.2017.»