Kathimerini.com.cy
Ανακοίνωση με την οποία απαντά στον ΔΗΣΥ για το κρατικό μισθολόγιο και την αποπαγοποίηση θέσεων εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει «η πρακτική αποπαγοποίησης θέσεων υφίσταται από το 2013 μέχρι και σήμερα» και «δεν είναι η πρώτη φορά που η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού καλείται να εγκρίνει μεγάλο αριθμό κενών μόνιμων θέσεων για αποπαγοποίηση». Επισημαίνει ότι «οι θέσεις προς αποπαγοποίηση περιλαμβάνονται στους ήδη εγκεκριμένους προϋπολογισμούς του κράτους και λαμβάνεται υπόψη η επίπτωση της πλήρωσης των κενών θέσεων στο συνολικό δημοσιονομικό σχεδιασμό του κράτους». Οι αποπαγοποιήσεις και η σταδιακή πλήρωση των θέσεων, προσθέτει, δεν οδηγούν σε ουσιαστική αύξηση της απασχόλησης, εφόσον κατά τη δημιουργία τους λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, οι αφυπηρετήσεις και η αντικατάσταση εκτάκτου και συμβασιούχου προσωπικού, ενώ παράλληλα στις πλείστες περιπτώσεις δημιουργούνται θέσεις έναντι κατάργησης τουλάχιστον ίσης αξίας άλλων θέσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΗΣΥ στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως δεν θα ψηφίσει υπέρ του νέου αιτήματος για αποπαγοποίηση θέσεων στο δημόσιο και εξέφρασε ανησυχία για τη διόγκωση των μόνιμων ανελαστικών δαπανών του κράτους «που μαζί με άλλες πολιτικές, θα καταβάλλονται εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως για πάρα πολλά χρόνια».
Αυτούσια η ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ
Προς αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με αναφορές ως προς το κρατικό μισθολόγιο επιθυμούμε να παραθέσουμε τα πραγματικά δεδομένα:
Συγκεκριμένα, εκ των 397 συνολικά κενών θέσεων Πρώτου Διορισμού στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα οι 75 συμπεριλαμβάνονταν στον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό (Αρ.2) του 2023 που ενέκρινε ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 13 Ιουλίου 2023. Όλες οι θέσεις είναι εγκεκριμένες είτε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, είτε στους Προϋπολογισμούς των Οργανισμών για το 2023 (προϋπολογισμοί που έχουν καταρτιστεί και υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την προηγούμενη Κυβέρνηση) και για όλες έχει προηγηθεί η έγκρισή τους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με υπερψήφιση από το ΔΗΣΥ. Σημειώνεται ότι για όλες τις θέσεις δεν θα απαιτηθούν οποιεσδήποτε πρόσθετες πιστώσεις για την πλήρωσή τους.
Σημειώνουμε ότι η πρακτική αποπαγοποίησης θέσεων υφίσταται από το 2013 μέχρι και σήμερα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι κατά τα δύο προηγούμενα έτη και συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 η προηγουμένη κυβέρνηση προώθησε την αποπαγοποίηση 1880 και 1749 θέσεων, αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού καλείται να εγκρίνει μεγάλο αριθμό κενών μόνιμων θέσεων για αποπαγοποίηση.
Η ουσία του θέματος ωστόσο, δεν είναι η αποπαγοποίηση θέσεων αλλά η εξέλιξη της απασχόλησης στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα η οποία, βάσει στοιχείων, διατηρείται στα μειωμένα επίπεδα που έχουν επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2012 η απασχόληση στον δημόσιο τομέα αριθμούσε στα 52.267 άτομα και στις 30.6.2023 στα 49.295. Τονίζεται, δε, ότι οι αποπαγοποιήσεις και η σταδιακή πλήρωση των θέσεων δεν οδηγούν σε ουσιαστική αύξηση της απασχόλησης, εφόσον κατά τη δημιουργία τους λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, οι αφυπηρετήσεις και η αντικατάσταση εκτάκτου και συμβασιούχου προσωπικού, ενώ παράλληλα στις πλείστες περιπτώσεις δημιουργούνται θέσεις έναντι κατάργησης τουλάχιστον ίσης αξίας άλλων θέσεων.
Τέλος, επισημαίνεται, για ακόμη μια φορά, ότι, οι θέσεις προς αποπαγοποίηση περιλαμβάνονται στους ήδη εγκεκριμένους προϋπολογισμούς του κράτους και λαμβάνεται υπόψη η επίπτωση της πλήρωσης των κενών θέσεων στο συνολικό δημοσιονομικό σχεδιασμό του κράτους.
Ως Κυβέρνηση παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και όλες οι αποφάσεις που προωθούνται λαμβάνουν σοβαρότατα υπόψη τις δυνατότητες των δημόσιων οικονομικών. Ο προϋπολογισμός για το έτος 2024 παραμένει πλεονασματικός με προτεραιότητα στη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης, τη μεσοπρόθεσμη μείωση του δημόσιου χρέους αλλά και την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής.