ΚΥΠΕ
Ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα θα τερματιστεί οριστικά με την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε χαιρετισμό του στο 15ο Συμπόσιο του Δήμου Κερύνειας με θέμα «Περιουσιακό και πολιτικές προεκτάσεις», τον οποίο μετέφερε, εκ μέρους του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, δρ Ελίκκος Ηλία.
Σημειώνοντας ότι, μετά από 50 και πλέον χρόνια, οι διωκτικές Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εργάζονται εντατικά, για να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όσους λυμαίνονται τις περιουσίες των εκτοπισμένων, είπε ότι τα μέτρα αυτά έχουν μεν κατασταλτικό χαρακτήρα, όμως δεν πρόκειται να εξαλείψουν το φαινόμενο.
«Το φαινόμενο θα τερματιστεί οριστικά με την επίλυση του Κυπριακού», είπε. «Προς τούτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται εντατικά για την επίτευξη του στόχου για επανένωση της πατρίδας μας», πρόσθεσε.
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι από το 1974, η Τουρκία «κατέχει παράνομα το 37% των εδαφών μας, καταπατώντας βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου» και η Κερύνεια, όπως και τα άλλα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, «προσμένει λευτεριά και λύτρωση».
«Αποτελεί αδήριτη ανάγκη ο τερματισμός του απαράδεκτου status quo και η αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου», είπε, σημειώνοντας ότι, παρά τις δυσκολίες και τα προσκόμματα της τουρκικής πλευράς, «δεν απογοητευόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε».
Το φετινό Συμπόσιο, είπε, αγγίζει «μια εξόχως σημαντική, αλλά και σύνθετη πτυχή του κυπριακού προβλήματος, το περιουσιακό».
«Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα εδάφη μας, που διαρκώς εντείνεται από την Τουρκία, συνιστά ένα επαναλαμβανόμενο έγκλημα που προκαλεί πόνο, απώλεια και οργή», είπε. «Πρώτιστο μέλημα και επιδίωξη μας είναι η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα διασφαλίζουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της προστασίας των περιουσιών των εκτοπισμένων μας», πρόσθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε η παρούσα διακυβέρνηση, «για πρώτη φορά μετά από 50 και πλέον χρόνια, μετουσιώνει την αναφερθείσα πολιτική βούληση σε πράξη». «Οι διωκτικές μας Αρχές, στο μέτρο του δυνατού και εν μέσω των αντιξοοτήτων που δημιουργεί η συνεχιζόμενη κατοχή, εργάζονται εντατικά, για να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όσους λυμαίνονται τις περιουσίες των εκτοπισμένων μας», είπε. «Θα πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς μαζί σας και να αναγνωρίσουμε ότι τα μέτρα αυτά έχουν μεν κατασταλτικό χαρακτήρα, όμως δεν πρόκειται να εξαλείψουν το φαινόμενο», πρόσθεσε.
Το φαινόμενο θα τερματιστεί οριστικά με την επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε, προσθέτοντας ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται εντατικά για την επίτευξη του στόχου για επανένωσης.
«Η προσπάθειά μας, αν και επίπονη, εδράζεται σε στοχευμένα και δίκαια επιχειρήματα. Πηγάζει από την ανάγκη, 50 χρόνια μετά, να καταλήξουμε, μέσα από διάλογο και αξιοποιώντας τα όπλα της διπλωματίας, σε μια λύση λειτουργική και δίκαιη. Μια λύση στη βάση των Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αρχών του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου», είπε, μεταξύ άλλων.
Είπε ακόμη ότι, οι συγκεκριμένες ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα είχαν ως αποτέλεσμα την κινητικότητα στο Κυπριακό. «Με σταθερές, ρεαλιστικές και στέρεες θέσεις, δηλώνουμε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου ακόμη και αύριο», ανέφερε. «Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, εν αναμονή της σύγκλησης συνάντησης υπό τον Γενικό Γραμματέα, και επαναλαμβάνουμε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητά μας να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να δημιουργήσουμε για τις επόμενες γενιές συνθήκες πραγματικής ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, προόδου και ευημερίας», είπε.
Ο Υπουργός είπε ότι «ο αγώνα μας» θα τερματιστεί μόνο όταν ο κυπριακός λαός θα συνυπάρχει σε μια Κύπρο ειρηνική και ευημερούσα.