Του Γιάννη Ιωάννου
Ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία (που κλείνει σε δύο μέρες δύο χρόνια) έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Σε ανακοίνωση για τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ στο ΣΕΥ, αναφέρεται πως ο κ. Κόμπος επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Κύπρου προς τον λαό και την κυβέρνηση της Ουκρανίας, και «εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να στηρίξει το 13ο πακέτο κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι η παράκαμψη παραμένει ο βασικός παράγοντας υπονόμευσης των κοινών προσπαθειών μας». Ο κ. Κόμπος πρόσθεσε πως η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και την σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες, οι 27 συζητούν για πρώτη φορά τη συμπερίληψη στον κατάλογο κυρώσεων και εταιρειών από τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων από την Τουρκία, τη Σερβία, την Κίνα και την Ινδία, λόγω της συμμετοχής τους στην παράκαμψη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2022 η ΕΕ έχει επιβάλλει 12 γύρους κυρώσεων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων στη Ρωσία για άμεση εμπλοκή τους στη στήριξη και ενίσχυση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.
Σπίναρε το Politico
Προ ημερών το “Politico” δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος «μπλόκαραν» την αγορά από την ΕΕ βλημάτων 155χλστ που προορίζονται για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας -στα πλαίσια της διεθνούς παροχής στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης στο Κίεβο για τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Το δημοσίευμα έγινε γρήγορα viral στα πλαίσια του συνεχιζόμενου διαλόγου στη διεθνή δημόσια σφαίρα για το Ουκρανικό και δη μετά τις ρωσικές στρατιωτικές επιτυχίες, επί του πεδίου, στην περιοχή της Αντβίκα. Ωστόσο το εν λόγω μπλόκο δεν αποτελεί κάτι νέο ή σχετιζόμενο per se με την συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την Δύση και την ΕΕ όσο μια πάγια δυναμική συζήτηση εντός της ΕΕ σε σχέση με την στρατηγική αυτονόμηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και δη την αγορά -με λεφτά των φορολογούμενων της ΕΕ- οπλικών συστημάτων εκτός Ευρώπης, στην οποία η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος διατηρούν την ίδια στάση αρχών εδώ και αρκετά χρόνια.