Kathimerini.gr
Μανώλης Κωστίδης
Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί την Αγκυρα με επιβολή νέων κυρώσεων σε περίπτωση προμήθειας όπλων από τη Ρωσία και απαντάει στις πληροφορίες που προέρχονται από τη Μόσχα για αγορά δεύτερης συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-400 από την Τουρκία.
«Αυτό που μονίμως λέγαμε, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι ο βάναυσος και αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας καθιστά ζωτικής σημασίας το ζήτημα, τώρα περισσότερο από ποτέ, κατά κάποιον τρόπο, ότι όλες οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν συναλλαγές με τον ρωσικό αμυντικό τομέα. Ετσι κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις», διεμήνυσε για το ζήτημα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Νεντ Πράις σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να προμηθευτεί δεύτερη συστοιχία S-400.
Οροι της σύμβασης
Η Αγκυρα μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιώσει πως «συνεχίζεται η διαδικασία» των όρων σχετικά με τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τη Μόσχα και αφορά την προμήθεια δύο συστοιχιών S-400. Ωστόσο διαψεύδει πως υπάρχει κάποια νέα συμφωνία με τη Μόσχα.
Δέκα αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με αντικείμενο τον εκσυγχρο-νισμό των F-16.
H Τουρκία το 2019 είχε παραλάβει την πρώτη παρτίδα των S-400. Για τη δεύτερη παρτίδα έχει θέσει ως όρο προς τη Μόσχα τη μεταφορά τεχνογνωσίας και συμπαραγωγής. Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν πως μέχρι πρόσφατα η επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης ήταν να γίνει η μεταφορά της τεχνογνωσίας στην παραγωγή των ραντάρ των S-400 αλλά και η συμπαραγωγή των εκτοξευτών, δίχως μέχρι σήμερα να έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα.
Ομως η επιβολή κυρώσεων CAATSA από τις ΗΠΑ και ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 έχουν προκαλέσει την αναβολή αυτού του σχεδιασμού.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατηγορούν την κυβέρνηση πως έχει δαπανήσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια του ρωσικού οπλικού συστήματος, το οποίο μέχρι στιγμής αποφεύγει να ενεργοποιήσει. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έχει αναφέρει πως το σύστημα S-400 «θα χρησιμοποιηθεί όταν προκύψει κάποια ανάγκη».
Η χθεσινή ξεκάθαρη στάση των ΗΠΑ προκαλεί σκεπτικισμό στην Τουρκία, καθώς δέκα αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας της γείτονος ήδη βρίσκονται στις ΗΠΑ και συνεχίζουν τις συνομιλίες και διαβουλεύσεις σχετικά με το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των F-16 αλλά και την προμήθεια νέων μαχητικών F-16 Viper. Oι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ηurriyet, η τουρκική αποστολή θα αναφερθεί στην κατάσταση των ανταλλακτικών που διαθέτει, στις τεχνικές δυνατότητες που επιθυμεί να έχουν τα μαχητικά, αλλά και στα τουρκικής κατασκευής συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια του εκσυγχρονισμού των μαχητικών. Αργότερα, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ θα στείλει τη σχετική έκθεση στο Κογκρέσο.
Ενδιαφέρον για SAMP-T
Σημειώνεται, τέλος, ότι η τουρκική πλευρά έχει εκφράσει την επιθυμία της να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας SAMP-T και έχει θέσει όρο συμπαραγωγής. Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμία σχετική εξέλιξη γι’ αυτό το θέμα.