ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Άκρως ωφέλιμη η συνάντηση και επικοινωνία με τους νέους

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυβέρνησή του προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διαβούλευση «με όλους εσάς»

ΚΥΠΕ

Η συνάντηση και επικοινωνία με τους νέους είναι άκρως ωφέλιμη και ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις, είπε την Παρασκευή, ο Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του στην "Ημέρα Διαβούλευσης με την Κυπριακή Παιδοβουλή", που διοργάνωσε το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Έχουμε ως Πολιτεία πρωτίστως υποχρέωση να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και ευκαιρίες σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, κάθε ηλικίας και ιδιότητας, ούτως ώστε να μπορούν να διαλέγονται με την εκτελεστική εξουσία, να εκφέρουν άποψη και να εισηγούνται λύσεις που εμείς μέσα στα πολλά και διάφορα, ενδεχομένως δεν μπορούμε να εντοπίσουμε», είπε.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυβέρνησή του προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διαβούλευση «με όλους εσάς». Η Κυπριακή Παιδοβουλή, είπε, «είναι ένας πολύ πετυχημένος θεσμός της μαθητικής μας κοινότητας και αποτελεί ένα πολύ σοβαρό και ουσιαστικής σημασίας βήμα έκφρασης απόψεων και, πολύ περισσότερο, επικοινωνίας της μαθητικής νεολαίας, μέσω των αντιπροσώπων της, με την Εκτελεστική Εξουσία».

Διαχρονικά, οι εργασίες των Επιτροπών, και γενικά της Παιδοβουλής, άπτονται καίριων ζητημάτων της μαθητικής ζωής και της καθημερινής πραγματικότητας των νέων της Κύπρου, πρόσθεσε. «Έχω να παρατηρήσω, με μεγάλη περηφάνια, θέλω να το πω, ότι η δουλειά που επιτελείται, χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με σωστή προσέγγιση και αντίληψη των θεμάτων που καλείστε να τοποθετηθείτε», ανέφερε.

«Από δικής μας πλευράς, ως Κυβέρνηση, σταθερό μας μέλημα και βασική προτεραιότητά μας γενικότερα είναι η επαφή και επικοινωνία με το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας. Θέλουμε πραγματικά να ακούμε τους πολίτες του κράτους μας, θέλουμε να συμμετέχουν, να πολιτεύονται ώριμα και υπεύθυνα», πρόσθεσε. Και για να το πετύχουμε αυτό, συνέχισε, «που είναι βασικός μας στόχος, λαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για ουσιαστική προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας, για να έχουν οι πολίτες λόγο, πραγματικά, και ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στη διακυβέρνηση του τόπου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι, ακριβώς για αυτούς τους λόγους η Κυβέρνηση προχώρησε με τη δημιουργία των πλατφόρμων Φωνή του Πολίτη και ΈκφραCΥ, «η οποία αφορά αποκλειστικά νέους, δείχνοντας και στην πράξη τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτόν τον τομέα».

Μάλιστα, ανέφερε, μέσα από το ΈκφραCY «προέκυψαν πολύ ενδιαφέρουσες και εύστοχες παρατηρήσεις και εισηγήσεις, οι οποίες σας πληροφορώ, ότι έχουν ήδη υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση».

«Πρόθεσή μας είναι να μειώσουμε το όριο συμμετοχής στο ΈκφραCY από την ηλικία των 15, δίνοντας την ευκαιρία και στη μαθητική κοινότητα να συμμετέχει και να εκφράζει τη δική της άποψη και εμπειρία», είπε. Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα diakivernisi.gov.cy που αποτελεί τον κεντρικό ιστότοπο της Κυβέρνησης, στον οποίο ο καθένας μπορεί να πληροφορηθεί για το κυβερνητικό έργο, την πολιτική επικαιρότητα και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε ακόμη και στην πρόσφατη διοργάνωση στο Προεδρικό της δεύτερης Ημερίδας Δημοκρατίας που διοργανώθηκε από το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη και τον οργανισμό CARDET με τίτλο «Ανοίγοντας τον διάλογο στη Δημοκρατία», αλλά και στην ημερίδα του Οργανισμού Νεολαίας με τίτλο «Δράσε με Σχέδιο». «Όλες γενικά οι ημερίδες, που διοργανώνονται στο Προεδρικό, στόχο έχουν να δώσουν την ευκαιρία άμεσου διαλόγου, άμεσης δημοκρατίας, άμεσης επικοινωνίας των πολιτών με την Κυβέρνηση», είπε. «Καταγράφονται απόψεις, δίνονται απαντήσεις, προβληματιζόμαστε για όλα αυτά που απασχολούν την κοινωνία και ειλικρινά γίνεται ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος, ο οποίος θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί», πρόσθεσε.

«Προσωπικά, η επαφή και συνομιλία με τους νέους της Κύπρου ειλικρινά με συναρπάζει, με γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας και μού υπενθυμίζει συνεχώς τις ευθύνες που έχουμε ως Κυβέρνηση, ως Πολιτεία, ως εκτελεστική εξουσία, αλλά και ως ενήλικοι πολίτες απέναντί σας», είπε απευθυνόμενος στα μέλη της Παιδοβουλής. «Ειλικρινά, η συνάντηση και επικοινωνία με τους νέους είναι άκρως ωφέλιμη και ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι, σε σχέση με τη μαθητική κοινότητα, η Κυβέρνηση μέσω του Γραφείου του Επιτρόπου του Πολίτη και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, προωθεί με ορίζοντα υλοποίησης το 2025, την εφαρμογή του μοντέλου του «Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου» σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης υπό τύπο εργαστηρίου. «Το συγκεκριμένο και εξειδικευμένο αυτό μοντέλο, το οποίο έχει αυστηρή δομή και διαδικασία, θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην καλλιέργεια της αναγκαίας δημοκρατικής κουλτούρας στους μαθητές και αυριανούς πολίτες της χώρας μας», είπε, σημειώνοντας ότι, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν και να εκπαιδευτούν στον υπεύθυνο δημοκρατικό διάλογο μακριά από ιδεολογικά στεγανά, προκαταλήψεις, αφορισμούς και δογματισμούς.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρος Χριστοδουλίδη, η πρωτοβουλία αυτή «εντάσσεται στο ίδιο σκεπτικό με την πρότασή μας για επέκταση του ορίου ηλικίας στο δικαίωμα ψήφου στα 17». «Είναι και πρόθεση μας να υπάρχει αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, να μη χρειάζεται όλη αυτή η διαδικασία ή να μεσολαβούν κάποιοι, για να γίνει αυτή η διαδικασία», πρόσθεσε. «Σας θέλουμε συνεργάτες και σύμμαχους σε αυτήν την προσπάθεια γιατί αυτό θα βοηθήσει στη συνειδητή και υπεύθυνη πολιτικοποίηση των μαθητών», είπε στους Παιδοβουλευτές.

Αναφερόμενος στο υπόμνημα που υπέβαλε η Παιδοβουλή με ερωτήματα προς την Κυβέρνηση σχετικά με διάφορα θέματα είπε ότι είναι «εντυπωσιασμένος από τη λεπτομερή, τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη ανάλυση των προτάσεων και των θεμάτων προς συζήτηση». «Είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε όλα αυτά που σάς ανησυχούν και όχι μόνο», είπε, σημειώνοντας ότι είναι η έμπρακτη απόδειξη «ότι οι νέοι μας σήμερα, και ειδικά οι μαθητές μας, έχουν άποψη, γνώση, έχουν ποιοτικό κριτήριο και αποφαίνονται με σωστή και ενίοτε, μπορώ να πω, καυστική κρίση, με συγκεκριμένες προτάσεις, πάντα για το καλώς νοούμενο συμφέρον των συμμαθητών τους και γενικά της ζωής και της καθημερινότητας των νέων της Κύπρου».

«Με μια πρόταση, είμαστε πολύ περήφανοι για σας», είπε.

Σε σχέση με την Παιδεία, είπε, «προχωρήσαμε σε τολμηρά βήματα».

«Αλλάξαμε 43 αναλυτικά προγράμματα. Θέλουμε η εκπαίδευση μας να ξεφύγει από μια κατεύθυνση που εστιαζόταν στην κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερης ύλης και να αλλάξουμε τα αναλυτικά προγράμματα, για να προωθήσουμε την κριτική σκέψη, να αναδείξετε τις δεξιότητές σας και να δώσουμε όλα αυτά που χρειάζονται σήμερα οι νέοι μας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι προχώρησε η Κυβέρνηση στην δημιουργία 30 ολοήμερων σχολείων, 15 στην ύπαιθρο, 15 στις πόλεις «και θα προχωρήσουμε, για να γίνει καθολικό σε όλη την Κύπρο».

«Για να το κάνουμε όμως και να μην είναι μόνο σύνθημα, πρέπει να γίνει και η σχετική προεργασία», είπε, προσθέτοντας πως, δεν θα πρέπει τα παιδιά να μένουν στα σχολεία απλώς για να έχουν κάπου να μένουν και ότι ο χρόνος πρέπει να είναι παραγωγικός, να είναι συνέχεια του προγράμματος εκπαίδευσης. Ανέφερε ότι αυτό που συζητήθηκε και στη Διακυβερνητική Σύνοδο με την Ελλάδα, είναι το ψηφιακό φροντιστήριο. «Μια πετυχημένη εφαρμογή στην Ελλάδα, να την εφαρμόσουμε και στην Κύπρο, ώστε τα παιδιά που θα μένουν στο σχολείο, όντως να αξίζει να μένουν και όχι να μένουν απλώς, για να βρίσκονται κάπου», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του Γραφείου της Επιτρόπου για το Παιδί.

Αναφερόμενος στο αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού της Παιδοβουλής, είπε ότι θα το δουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Το μόνο σίγουρο, επί του παρόντος, είναι πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν μια ισχυρή πρόσβαση προς τον Αμερικανό πρόεδρο: τον ...
Kathimerini.gr
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ