Του Γιάννη Ιωάννου
Ενδιαφέρουσα αλλά χαμηλών προσδοκιών για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών κρίνεται η σημερινή συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη στην Αθήνα. Η ολιγόωρη επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα σφραγίζει μεν το καλό κλίμα, «νηνεμίας», στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά δεν αναμένεται να είναι καταλυτική για την συνέχεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Η ατζέντα
Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν σήμερα στην Αθήνα με την ατζέντα που διαμορφώθηκε μεταξύ των να περιλαμβάνει και αναφορές στο Κυπριακό. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στην «Κ» η Αθήνα διαμόρφωσε μια ατζέντα με δύο άξονες:
• Διμερή και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στο μεταναστευτικό. Επιπλέον στα πλαίσια των ευρωτουρκικών εξελίξεων η ελληνική πλευρά έκανε νύξη για το Κυπριακό και
• Οι προϋποθέσεις διαλόγου για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) -που αποτελούν και τα δύο μοναδικά ζητήματα που αναγνωρίζει η Αθήνα στα πλαίσια των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο αποκλείοντας θέματα εθνικής κυριαρχίας νήσων, κοκ
Με γραμμή… Τατάρ
Πολλαπλά μηνύματα απέστειλε τις παραμονές της επίσκεψης του στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Ιδιαίτερα στο Κυπριακό δεν διαφοροποίησε την θέση του από την ρητορική του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Για το Κυπριακό είπε, συγκεκριμένα, ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο που μπορούν να ζήσουν δίπλα δίπλα με συνεργασία ως γείτονες και πως υπάρχει ένα νέο πνεύμα στο νησί που θα καταστήσει εφικτό τον πλούτο, την ασφάλεια, την ελευθερία και την κυριαρχία τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων. Η δήλωση Φιντάν ερμηνεύεται ως σκληρή από έμπειρους παρατηρητές του Κυπριακού στην Λευκωσία ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως το καλό κλίμα στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας ωφελεί, σε κάθε περίπτωση, το Κυπριακό και πως ενδεχομένως, σε μεταγενέστερο στάδιο, να αλλάξει η εν λόγω προσέγγιση της Άγκυρας -πτυχή που συνδέεται και με τις εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, υπό το βάρος και της αλλαγής παραδείγματος στον Λευκό Οίκο, και τα ευρωτουρκικά.
Aυτό ήταν εξάλλου και το μήνυμα Γεραπετρίτη στη δική του συνέντευξη, που παραχώρησε στη τουρκική «Χουριέτ» μία μέρα πριν από την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα. «Εμείς παραμένουμε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα [του ΟΗΕ] για να συμβάλουμε στον διάλογο για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.
Τα είπε με Ερντογάν και Μητσοτάκη
Ως επιβεβαιωτική του καλού κλίματος που φέρνουν τα ελληνοτουρκικά στο Κυπριακό θεωρείται και η συνάντηση, την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη όπου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρακάθισε σε κοινή, ολιγόλεπτη, συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα -παρουσία μάλιστα του Τούρκου ΥΠΕΞ, Φιντάν, παραμονές της επίσκεψής του στην Αθήνα. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως παρά την δημόσια ρητορική της Τουρκίας για δύο κράτη η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό μπορεί να επιφέρει θετικές εξελίξεις στο μέλλον προς την κατεύθυνση άρσης του αδιεξόδου των συνομιλιών -όπως αυτό επιχειρείται μετά το άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης από τα Ηνωμένα Έθνη.