Του Γιάννη Ιωάννου
Καλά νέα -όπως κι αναμένονταν- προκύπτουν από την ιταλική ΕΝΙ για την γεώτρησή της στο πηγάδι «Κρόνος-2». Η επιτυχής ολοκλήρωση της διάνοιξης ενός νέου φρεατίου επί του κοιτάσματος «Κρόνος» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης -όπου τον Αύγουστο του 2022 η γαλλοιταλική κοινοπραξία ανακάλυψε 2.5 περίπου tcf φυσικού αερίου- δεικνύει πως το κοίτασμα «Κρόνος» θα μπορούσε, δυνητικά, σε φάση παραγωγής να εξάγει 150 MMSCFD (εκατομμύρια τυπικά κυβικά πόδια την ημέρα, ήτοι η μονάδα μέτρησης -σε ημερήσια βάση- εξαγωγής φυσικού αερίου), πτυχή που καθιστά το 6 και δη τον «Κρόνο» ελπιδοφόρο για μελλοντική πλήρη ανάπτυξη.
Ο «Κρόνος»
Το πηγάδι «Κρόνος-2» διατρήθηκε για να επιβεβαιωθεί η πλευρική επέκταση της ανακάλυψης αερίου στο «Κρόνο» (με το εξερευνητικό πηγάδι «1»), που βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά, και για να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά της δεξαμενής εκτελώντας μια δοκιμή παραγωγής (σ.σ. κανονικής άντλησης του φυσικού αερίου στην επιφάνεια, εξού και το άναμμα της φλόγας). Το φρεάτιο έχει συναντήσει την ίδια ακολουθία δεξαμενής ανθρακικών με το «Κρόνος-1», επιβεβαιώνοντας την υδραυλική επικοινωνία και τη συνδεδεμένη παχιά στήλη αερίου με εξαιρετικά διαστήματα διαπερατότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ΕΝΙ απέδειξε, επί του πρακτέου, την εξαιρετική ικανότητα άντλησης των πόρων στη περιοχή και την ικανότητα παράδοσής τους -δεικνύοντας πως το «Κρόνος-2» δεν είναι ξεχωριστό κοίτασμα αλλά ενιαίο με το «Κρόνος-1». Σημειώνεται πως ο «Κρόνος-2» είναι το τέταρτο πηγάδι εντός του τεμαχίου «6» που ανακάλυψε η ΕΝΙ μετά την «Καλυψώ» (2018) και τον «Ζευς» (2022), πτυχή που δείχνει ότι το τεμάχιο «6» είναι υποσχόμενο και δυνητικά μπορεί στο μέλλον να ξεπεράσει τις ανακαλύψεις του τεμαχίου «12» -των μοναδικών δηλαδή επιβεβαιωμένων και εμπορικά αξιοποιήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τι να αναμένουμε
Τα ευχάριστα νέα είναι πως η ΕΝΙ προέβη ακόμη σε μια ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα προβεί και σε fast-track παραγωγή του «Κρόνου» τουλάχιστον μέχρι το 2026-2027 ενώ η επιτυχία στον «Κρόνο-2» θα κρίνει τους επόμενους μήνες και την επιλογή μιας οικονομικά βιώσιμης αναπτυξιακής λύσης, η οποία θα συμβάλει στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την περιοχή -σε συνδυασμό και με την Total.
Δεδομένου του αποτυπώματος της κοινοπραξίας της Total-ENI στην κυπριακή ΑΟΖ (Η EΝΙ είναι παρούσα στην Κύπρο από το 2013. Το τεμάχιο 6 διαχειρίζεται η EΝΙ με ποσοστό 50%, με συνεργάτη την Total Energies. Η Eni διαχειρίζεται επίσης τα τεμάχια 2, 3, 8 και 9 και έχει συμμετοχές στα τεμάχια 7 και 11 που διαχειρίζεται η Total Energies) αλλά και της παρουσίας της ΕΝΙ στην περιοχή (αιγυπτιακό κοίτασμα Zohr και τερματικό στη Νταμιέτα) το βασικό σενάριο ανάπτυξης του «6» αφορά την αξιοποίησή του μέσω Αιγύπτου.