ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ούρσουλα, ο Σαρλ και η Ρομπέρτα και το Κυπριακό

Συνάντηση με τους επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ είχε ο ΠτΔ ενόψει της κρίσιμης διήμερης Συνόδου

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Σε εξαιρετικό κλίμα κινήθηκαν οι συναντήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τους επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κομισιόν, Συμβούλιο, Κοινοβούλιο) ενόψει του κρίσιμου διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης-24ης Μαρτίου. Στο πρώτο του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -κρίσιμο για την ΕΕ λόγω του Ουκρανικού- με την νέα του ιδιότητα ως ΠτΔ, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να ετοιμαστεί τόσο για τις κρίσιμες επαφές της Πέμπτης -από τις οποίες ξεχωρίζουν αυτές με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Γερμανό καγκελάριο- όπως και για να εκθέσει -σε πλήρη ισχύ- την πρωτοβουλία της Λευκωσίας για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ -πάντα εντός του πλαισίου του ΟΗΕ- στις διαδικασίες για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Η ΕΕ επανέλαβε, με κάθε επισημότητα, την δέσμευσή της για επανεκκίνηση των συνομιλιών του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στην πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των τεσσάρων βασικών ελευθεριών.
Παράλληλα με τους θεσμούς της ΕΕ ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει εκτενείς συναντήσεις και με την ομάδα του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) η οποία λόγω Βέμπερ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Λευκωσία και, όπως εκτιμάται από την Λευκωσία, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της προσπάθειας για ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση στο Κυπριακό. Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύνοδο του ΕΛΚ σήμερα παρούσα θα είναι και η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

Εξαιρετικό κλίμα

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε χθες μπαράζ επαφών με τους επικεφαλής της Κομισιόν (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σαρλ Μισέλ) και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Και οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι γνώριμοι στον κ. Χριστοδουλίδη από την εποχή της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών και ήταν ενήμεροι για την προσπάθεια που προωθεί η Λευκωσία -και που προώθησε και στο ΣΕΥ της ΕΕ από την Τρίτη, άτυπα, και ο ΥΠΕΞ, κ. Κόμπος.

Η μεγάλη εικόνα

Παρά το εξαιρετικό κλίμα των συναντήσεων δεν αναμένεται στη παρούσα φάση κάποιος διορισμός απεσταλμένου εκ μέρους της ΕΕ. Πέραν της άρνησης της τουρκοκυπριακής πλευράς για κάτι τέτοιο, η «Κ» μαθαίνει από έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές πως τόσο το Συμβούλιο όσο και η Κομισιόν διατηρούν στάση αναμονής σε σχέση με τρεις εξελίξεις:

• Tις εκλογές της 14ης Μαίου στη Τουρκία, δεδομένου πως αποτελούν πολύ σημαντική πτυχή για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, ειδικά αν υπάρξει αλλαγή παραδείγματος σε σχέση με την απομάκρυνση Ερντογάν από την εξουσία.

• Την στάση του ΟΗΕ δεδομένου πως πρέπει να υπάρξει κινητικότητα αναφορικά με το ενδεχόμενο της αποστολής ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ στο Κυπριακό -αξίζει να σημειωθεί πως πέραν του γεύματος των «27» με τον κ. Γκουτέρες, δεν κατέστη εφικτή μια κατ’ ιδίαν συνάντηση του ΠτΔ με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού και

• Το ενδεχόμενο του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ περνάει, σε μεταγενέστερο χρόνο, και από μια συνάντηση με τους δύο ηγέτες προκειμένου να κλειδώσει το ενδεχόμενο από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ μιας και υπό την εποπτεία του παραμένει το Κυπριακό και αυτό δεν αλλάζει -πτυχή για την οποία οι Βρυξέλλες διέπονται θετικά όπως εξέφρασαν στον ΠτΔ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ». 

Ο Πρόεδρος είδε την… Ούρσουλα, τον Σαρλ και την Ρομπέρτα. Η εξίσωση παραμένει δύσκολη πλην όχι ακατόρθωτη ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι να φτάσουμε στην επανεκκίνηση του Κυπριακού και δη στην ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ μέσω διαμεσολάβησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X