ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος: Ισχυρό ενδιαφέρον από Μέτσολα για Κυπριακό

H διαίρεση ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν είναι μόνο κυπριακό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό», ανέφερε η κ. Μέτσολα

ΚΥΠΕ

Η αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου δείχνει πως «μπορούμε να χτίσουμε την εμπιστοσύνη», ανέφερε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα πριν την συνάντησή της με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες.

Η κ. Μέτσολα επανέλαβε, μεταξύ άλλων, πως η Ευρώπη δεν μπορεί ποτέ να είναι ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Κύπρος όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης, και υπογράμμισε τη σημασία που έχει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου της ΕΕ για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την κ. Μέτσολα για το ενδιαφέρον της για το Κυπριακό, και ανέφερε πως επρόκειτο να συζητήσει μαζί της τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕΕ προς την κατεύθυνση της λύσης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα πως στην ατζέντα της συνάντησης με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται και η κατάσταση στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Οι Μέτσολα και Χριστοδουλίδης είχαν αρχικά συνάντηση με την παρουσία των ομάδων τους, που διήρκεσε περίπου μια ώρα, προτού συνεχίσουν με μια τετ α τετ συνάντηση διάρκειας μισής ώρας.

Ειδικότερα, υποδεχόμενη τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κ. Μέτσολα εξέφρασε την ευχαρίστηση της που υποδέχεται τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συγχαίροντας τον για την εκλογή του.

«Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη και θέλω να υπογραμμίσω στην πρώτη επίσημη επίσκεψή σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως η διαίρεση ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν είναι μόνο κυπριακό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό» τόνισε η κ. Μέτσολα.

«Δεν θα γυρίσουμε τις πλάτες μας στην Κύπρο και στην κοινή μας φιλοδοξία να δούμε την επανένωση του νησιού σας» στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Η αλληλεγγύη της Κύπρου με την Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου μήνα αποτελεί απόδειξη πως μπορούμε να χτίσουμε εμπιστοσύνη, και προσβλέπω στις προτάσεις σας για να δοθεί μια νέα ώθηση στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων», ανέφερε.

Όπως σημείωσε ακόμα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κύπρος είναι η κύρια πύλη της ΕΕ προς τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

«Αντιλαμβάνομαι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι όσον αφορά την μετανάστευση, η οποία και πάλι δεν είναι μόνο κυπριακό πρόβλημα. Κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να αφεθεί μόνο του να διαχειριστεί τις ροές τις μεταναστευτικές ροές, και για αυτό πρέπει να προωθήσουμε την επικαιροποίηση του νομικού μας πλαισίου, τη μεταρρύθμιση του κοινού Ευρωπαϊκού συστήματος άσυλου» πρόσθεσε.

«Σε αυτή τη συμφωνία έχουμε μια προσέγγιση που είναι δίκαιη και ανθρώπινη με αυτούς που χρειάζονται προστασία, που είναι δίκαιη και αυστηρή με αυτούς που δεν δικαιούνται, και που είναι ισχυρή απέναντι στους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους πιο ευάλωτους» τόνισε.

«Η Κύπρος είναι στην καρδιά της Ευρώπης και προσβλέπω στην ενδυνάμωση των δεσμών μας στον μέλλον» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την κ. Μέτσολα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ευχαρίστησε την Πρόεδρο του σώματος για την στήριξή της στην Κύπρο.

«Ξέρω καλά τις ευαισθησίες σας» πρόσθεσε, ευχαριστώντας την και για την συμμετοχή της πρόσφατα στα εγκαίνια έκθεσης για την Αμμόχωστο. «Πρόκειται για ακόμα μια ένδειξη του ισχυρού ενδιαφέροντος σας για την λύση του Κυπριακού, η οποία όπως σωστά αναφέρατε είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα» σημείωσε.

Σημειώνοντας πως βρίσκεται στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά από την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως θα συζητήσει μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος, «συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Κυπριακού και του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λύσουμε το Κυπριακό».

«Πραγματικά πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στο να φέρει την τουρκική πλευρά πίσω στο τραπέζι και, μέσω διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν το 2017 στο Κραν Μοντανά, να φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού», συνέχισε.

Όσον αφορά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως πολύ σωστά η κ. Μέτσολα αναφέρθηκε στη μετανάστευση, «ένα πολύ σημαντικό και σοβαρό θέμα στην Κύπρο και όχι μόνο, ένα ζήτημα όπου χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πρέπει να δείξουμε στην πράξη την ανάληψη του βάρους από όλα τα κράτη μέλη» όπως είπε.

Το δεύτερο θέμα κοινού ενδιαφέροντος, συνέχισε, είναι η Ουκρανία, στο οποίο η Κύπρος «στέκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας» καθώς, όπως τόνισε, «καμία παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της οποιαδήποτε χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Μεταξύ των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, συνέχισε, βρίσκονται και τα ζητήματα νεολαίας για τα οποία γνωρίζει πως η κ. Μέτσολα έχει ειδικό ενδιαφέρον.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπει το ενδεχόμενο ενισχυμένου ρόλου της ΕΕ στο Κυπριακό, η κ. Μέτσολα ανέφερε πως προσβλέπει να ακούσει την πρόταση του Προέδρου για δημιουργία «νέας δυναμικής για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανέφερε πως «μπορούμε να είμαστε ξεκάθαροι όπως πάντα» στο ότι «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους, να βάλουμε όλες τις δυνατότητες μας στη διάθεση σας», σημειώνοντας πως η ειρήνη είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση