ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Ικανοποιημένος από τις επαφές του στις Βρυξέλλες

«Βλέπω να υπάρχει μια έντονη επιθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΕ

Την ικανοποίησή του για τις συναντήσεις που είχε με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, εξέφρασε την Τετάρτη μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα συμμετάσχει την Πέμπτη και την Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τους επικεφαλής των τριών θεσμών, καθώς και στην ευκαιρία που θα έχει σε παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αναφερθεί στην πρόταση του για μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Έκανε επίσης ειδική αναφορά και στον στόχο η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι παρούσα στις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όλα τα θέματα, μεταξύ άλλων, και για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις συναντήσεις που είχε με τους Προέδρους των θεσμών της ΕΕ, καθώς και για το ότι, όπως είπε, «βλέπω να υπάρχει μια έντονη επιθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού αξιοποιώντας σημαντικές συγκυρίες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη στιγμή».

«Εκείνο που συμφωνήσαμε είναι να εργαστούμε από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση. Ο στόχος για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου είναι ένας κοινός στόχος» συνέχισε, προσθέτοντας πως θα είναι σε συνεχή επαφή με τους Προέδρους των τριών θεσμών της ΕΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως πέρα από τους Προέδρους των θεσμικών οργάνων, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί στήριξη και από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η αυριανή ημέρα είναι σημαντική, καθώς αρχικά θα ενημερώσει τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, όπως είπε.

«Θα ζητήσω ξεκάθαρα την στήριξη ειδικότερα από όλους αυτούς που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και στη συνέχεια με διμερείς συναντήσεις μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ηγέτες που δεν προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως, όπως συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο Μισέλ, θα έχει την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της συνόδου να αναπτύξει συγκεκριμένα την πρόταση.

«Από την ανταπόκριση που έχω δει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από τους προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων, δημιουργείται μια αισιοδοξία» επεσήμανε, προσθέτοντας πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί «μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος».

Ερωτηθείς τι πρέπει να αναμένεται μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο ΠτΔ εξήγησε πως δεν θα υπάρξει κάποια αναφορά στα αυριανά συμπεράσματα καθώς αυτά προετοιμάζονται εδώ και καιρό και η ημερήσια διάταξη είναι συγκεκριμένη.

«Θα ενημερώσω κάτω από την ενότητα άλλα θέματα, αυτό ζήτησα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το χρονικό πλαίσιο μέχρι τις τουρκικές εκλογές για να ωριμάσει πολιτικά αυτή η πρόταση, αυτή μας η προσέγγιση και να υλοποιηθεί αν όλα πάνε κατ’ ευχήν αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία» επεσήμανε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θέλησε να υποδείξει πως «αυτός ο ενισχυμένος ρόλος από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είναι κάτι που «σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έρχεται να αντικαταστήσει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών».

«Εμείς, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο θέλουμε να είναι εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, γνωρίζοντας πολύ καλά ποια είναι η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όλα εκείνα τα κίνητρα για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, για να δημιουργηθεί μια κατάσταση που θα δημιουργεί μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλους» όπως είπε.

«Και είναι ακριβώς αυτό που μέσα από τις συζητήσεις που έχουμε, μέσα από την ανάπτυξη και την παρουσίαση της δικής μας πρότασης, οι συνομιλητές μας βλέπουν την προστιθέμενη αξία» σημείωσε.

Ερωτηθείς τέλος να σχολιάσει τι συζητήθηκε με τους τρεις Προέδρους για το θέμα της διαχείρισης της μετανάστευσης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε κατ’ αρχήν πως και στους τρεις μετέφερε το μήνυμα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα με σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα τα θέματα που απασχολούν την ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε ένα μονοθεματικό κράτος μέλος. Έχουμε και λόγο και ρόλο να διαδραματίσουμε σε όλα αυτά που συζητούνται. Και ένα από αυτά τα θέματα είναι και το μεταναστευτικό» είπε.

«Αναμένουμε την ανάπτυξη και την παρουσίαση συγκεκριμένου σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως στην ατζέντα της συνόδου υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία επηρεάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, ως υπεύθυνο κράτος μέλος, πρέπει να έχει «συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένες τοποθετήσεις, είτε αυτό αφορά την Ουκρανία και την παράνομη Ρωσική εισβολή στη χώρα, που η θέση μας είναι ξεκάθαρη ενάντια σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, είτε αφορά θέματα ανταγωνιστικότητας είτε αφορά θέματα ενέργειας».

«Είμαστε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρεαζόμαστε από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το βασικό ζητούμενο είναι να συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων» κατέληξε, υπογραμμίζοντας πως στους συνομιλητές του υπογράμμισε τη σημασία «ουσιαστικής παρουσίας από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας» τόσο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και των Συμβουλίων όπου συμμετέχουν οι Υπουργοί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X