ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γραμμή για λύση δύο κρατών μετέφερε ο Φιντάν από Κατεχόμενα

Κυπριακό και πολιτικές διεργασίες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα συζήτησαν ο Τατάρ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Ως «πολύ σημαντική επίσκεψη εργασίας» με φόντο τις διεργασίες στο Κυπριακό αλλά και διάφορες πολιτικές εξελίξεις εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας χαρακτηρίζουν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ την παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, στα Κατεχόμενα. Ο Φιντάν συνάντησε το σύνολο των «αξιωματούχων» της λεγόμενης ΤΔΒΚ συμπεριλαμβανομένου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, του «ΥΠΕΞ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου καθώς και του λεγόμενου πρωθυπουργού, Ουνάλ Ουστέλ -συνοδευόμενος πάντα από τον πρέσβη της Τουρκίας στα Κατεχόμενα, Γιασίν Σερίμ. Η «επίσκεψη» εντάσσεται στα πλαίσια της προετοιμασίας της τουρκοκυπριακής πλευράς για μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό -εκτός απροόπτου τον προσεχή Μάρτιο αλλά και στα πλαίσια της εξωτερικής παρέμβασης της Άγκυρας στις πολιτικές διεργασίες των Κατεχομένων -σε μια περίοδο μακράς πολιτικής κρίσης που δείχνει προς την κατεύθυνση πρόωρων «εκλογών» στην «ΤΔΒΚ» -τον προσεχή Οκτώβριο ή και νωρίτερα. Υπό αυτό το βάρος, η παρουσία Φιντάν στα Κατεχόμενα κρίνεται έως και καθοριστική από πηγές που μίλησαν στην «Κ» από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και που εξηγούν πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ ουσιαστικά φέρνει γραμμή από την Άγκυρα και τον Ερντογάν ενόψει των εξελίξεων στην προσπάθεια αναμόχλευσης του αδιεξόδου των συνομιλιών του Κυπριακού εκ μέρους των ΗΕ.

Μήνυμα για 2 κράτη από Φιντάν

Τατάρ και Φιντάν παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από την συνάντησή τους χωρίς ουσιαστικά να διαφοροποιηθούν από την πάγια ρητορική Άγκυρας και τουρκοκυπριακής ηγεσίας των τελευταίων ετών για λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Τόσο ο Φιντάν όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά σε πραγματικότητα «δύο κρατών» στη Κύπρο αλλά και στο ότι μετά από 60 σχεδόν χρόνια «αποτελεί σπατάλη χρόνου το να συζητάει κάποιος μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού που δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες» φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την ΔΔΟ (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία) -που η Τουρκία απορρίπτει μετά το 2017.

«Η απομόνωση στην οποία έχει υποστεί ο τουρκοκυπριακός λαός τα τελευταία 50 χρόνια έχει γίνει ένα σιωπηλό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Υπάρχουν σιωπηλοί εταίροι σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια του κόσμου. Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, καταβάλλουμε προσπάθειες για να αποτρέψουμε την ζημία της “ΤΔΒΚ” από αυτές τις απομονώσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη συνεργασία με την “ΤΔΒΚ” με όλα τα θεσμικά μας όργανα. Μια πραγματικότητα έχει αναδειχθεί στο νησί τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτή η πραγματικότητα έδωσε τη δυνατότητα σε δύο ξεχωριστές κοινότητες και δύο ξεχωριστά τμήματα του νησιού να αυτοκυβερνηθούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και να φτάσουν μέχρι σήμερα. Η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο της με λύση δύο κρατών. Η αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό με μεθόδους που δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα εδώ και 50 χρόνια είναι μάταιο χάσιμο χρόνου. Όλοι οι συνομιλητές μας βλέπουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την εγγραφή του κράτους και του καθεστώτος ανεξαρτησίας στο νησί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χακάν Φιντάν.

Καταδίκασε το ΥΠΕΞ

Η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα Κατεχόμενα στέλνει μηνύματα αδιαλλαξίας, τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΚΔ. Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την παράνομη μετάβαση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στα Κατεχόμενα, λέγοντας ότι «η εν λόγω ενέργεια συνιστά ακόμα μια παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία προστίθεται στις συνεχιζόμενες, εδώ και πενήντα χρόνια, παραβιάσεις της Τουρκίας εις βάρος της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, με την επίσκεψή του, στέλνει μηνύματα αδιαλλαξίας και περιφρόνησης των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση