Του Παύλου Νεοφύτου
Δεν απουσίασαν τα προβλήματα κατά την ψηφοφορία σε εκλογικά κέντρα για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, τα οποία αφορούσαν τις συνθήκες σε αυτά, τον μεγάλο αριθμό ψηφοδελτίων, λόγω των νέων δεδομένων που έφερε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και τους εκλογικούς καταλόγους, ενώ καταγράφηκαν, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, και τα παρατράγουδα. Την ίδια ώρα έγιναν και καταγγελίες κατά υποψηφιών και εκλογικών επιτελείων.
Οι ουρές, η ζέστη και η πρόσβαση σε ΑμεΑ
Σύμφωνα με πληροφόρηση της «Κ», λόγω του αυξημένου αριθμού ψηφοδελτίων, έξι συνολικά, υπήρξαν στιγμές που σε εκλογικά κέντρα παρατηρούνταν ουρές των 10-15 λεπτών, κυρίως λόγω ηλικιωμένων που χρειάζονταν να μελετήσουν και τα έξι ψηφοδέλτια, προτού ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός ψηφοδελτίων, είχε προκαλέσει τη δυσφορία ψηφοφόρων το διάστημα πριν από τις εκλογές.
Το δεύτερο πρόβλημα που καταγράφηκε, αφορά την αφόρητη ζέστη στα περισσότερα εκλογικά κέντρα, λόγω της απουσίας κλιματιστικών, απηχώντας και το πρόβλημα που βιώνουν οι μαθητές αυτές τις μέρες και συζητείται στη δημόσια σφαίρα. Την Κυριακή των εκλογών, το πρόβλημα αφορούσε κυρίως όσους εργάστηκαν στα εκλογικά κέντρα, αλλά και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που περίμεναν στις ουρές. Οι πλείστοι των ψηφοφόρων, που προέβαιναν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, έκαναν αναφορά σε αυτό το πρόβλημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκλογικό κέντρο, στο οποίο τοποθετήθηκε να ψηφίσει ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, δεν ήταν προσβάσιμο σε ΑμεΑ, με αποτέλεσμα ο ίδιος να προβεί σε δημόσια καταγγελία. Σε ανάρτηση ανάφερε, μεταξύ άλλων, πως, «αυτή είναι η κύρια είσοδος του εκλογικού κέντρου στο οποίο με τοποθέτησαν στους καταλόγους για να ψηφίσω. Αναγκάστηκαν να ανοίξουν την πίσω είσοδο, μετά που τους φώναξα από το παράθυρο, ναι από το παράθυρο, αφού δεν μπορούσα να μπω μέσα».
Προβλήματα σε κέντρα ψηφοφορίας Τουρκοκυπρίων
Με βάση πληροφορίες της «Κ», υπήρχε σε ορισμένες περιπτώσεις πρόβλημα με τις λίστες εκλογών σε ειδικά εκλογικά κέντρα στις ελεύθερες περιοχές, όπου άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα για τις ευρωεκλογές, Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στα Κατεχόμενα, καθώς οι λειτουργοί των Κέντρων δεν τους έβρισκαν ως εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Υπήρξαν περίπτώσεις που οι ίδιοι θεωρούσαν ότι ήταν εγγεγραμμένοι, ενώ άλλοι γνώριζαν ότι δεν ήταν εγγεγραμμένοι ή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά είχαν λάβει διαβεβαίωση ότι θα κατόρθωναν να ψηφίσουν.
Ο γενικός έφορος Εκλογών ανάφερε ότι είχε ενημερωθεί και για τα παράπονα Κύπριων φοιτητών στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς δεν εντοπίζονταν στον εκλογικό κατάλογο. Όπως είπε, το θέμα εξετάζεται με τον Έφορο για το Εξωτερικό και αφορά μία ή δύο περιπτώσεις.
Τα παρατράγουδα με την προτίμηση εκλογικών αναμετρήσεων
Αναστάτωση προκλήθηκε σε εκλογικό κέντρο της Λεμεσού, όπου προσήλθε για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αντρέας Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Θεμιστοκλέους απευθύνθηκε στους λειτουργούς λέγοντας ότι δεν θέλει να παραλάβει το ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, υποδεικνύοντας εμφατικά ότι «εγώ είπα ότι δεν θα ψηφίσω ευρωβουλευτές και δεν θα το κάνω». Αφού άφησε το ψηφοδέλτιο μπροστά στους λειτουργούς, πέρασε πίσω από το παραβάν και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις. Παρά το γεγονός ότι του επεξηγήθηκε ότι θα έπρεπε να το παραλάβει και να το ρίξει ο ίδιος στην κάλπη, εντούτοις αρνήθηκε. Για το επεισόδιο έχει ενημερωθεί η επαρχιακή Έφορος Εκλογών Λεμεσού και ο Γενικός Έφορος Εκλογών, προκειμένου να εξετάσουν το ζήτημα. Συγχρόνως εξετάζεται και ο τρόπος χειρισμού του περιστατικού από τον προεδρεύοντα και τους λειτουργούς του εκλογικού κέντρου.
Σε μία δεύτερη περίπτωση, έρευνα για ποινική υπόθεση διεξάγεται εναντίον 58χρονου, ο οποίος έσχισε τα τρία από τα έξι ψηφοδέλτια στην επαρχία Λευκωσίας. Όπως και ο κ. Θεμιστοκλέους, ο 58χρονος προέβη στην πράξη αυτή, διότι ήθελε να ψηφίσει για τις εκλογικές αναμετρήσεις που επιθυμούσε.
Οι υποψήφιοι που παρανόμησαν στα ΜΚΔ και οι καταγγελίες Φαίδωνος
Δεν απουσίασαν και οι καταγγελίες από την εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου. Ένα ζήτημα που ανέδειξε με δημοσίευμά της η «Κ» ήταν οι περιπτώσεις όπου υποψήφιοι φαίνεται να έχουν παραβεί τη νομοθεσία, κάνοντας αναρτήσεις πολιτικής διαφήμισης σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, χθες, Σάββατο, αλλά και σήμερα, Κυριακή. Η ομάδα λειτουργών του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, η οποία έλεγχε δειγματοληπτικά τους λογαριασμούς ΜΚΔ των υποψηφίων, έχοντας δίαυλο επικοινωνίας με τη Meta, κατέγραψε την πλειοψηφία των περιστατικών το Σάββατο και τα αποτελέσματα της έρευνας θα προωθηθούν τη Δευτέρα στην Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να τύχουν διερεύνησης από την Υπηρεσία για να εξακριβωθεί η διάπραξη παραβάσεων.
Καθώς απαγορεύονται και οι αναρτήσεις σε ΜΚΔ , συμπεριλαμβανομένων των ιστοριών (stories) και των αναδημοσιεύσεων, τις οποίες είναι αδύνατο να παρακολουθήσει στην ολότητά τους η ομάδα, λόγω και του μεγάλου αριθμού υποψηφίων, η Υπηρεσία Εκλογών μπορεί να γίνει δέκτης καταγγελίας από οποιονδήποτε πολίτη για τέτοιας φύσεως παραβάσεις ώστε να τις διερευνήσει, κι αν ευσταθούν να γίνει καταγγελία, είχε δηλώσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Κ» ο έφορος εκλογών, Μενέλαος Βασιλείου. Σε περίπτωση που η Υπηρεσία εξακριβώσει τη διάπραξη παραβάσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως και για άλλες περιπτώσεις, αυτές οι υποθέσεις προωθούνται στη Νομική Υπηρεσία.
Από την πλευρά της, η επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ανέφερε ότι οι καταγγελίες που δέχτηκαν για παράτυπα μηνύματα και κλήσεις από τους υποψηφίους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν μειωμένα συγκριτικά με άλλες εκλογικές διαδικασίες.
Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η δημόσια καταγγελία του επανεκλεγέντα δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, για επιτελείο που φέρεται να προσέφερε χρήματα σε ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα, όπως ανάφερε, το εν λόγω επιτελείο, προσέφερε 100 με 200 ευρώ σε οποιονδήποτε φωτογραφίσει το ψηφοδέλτιο με συγκεκριμένη επιλογή. Ο κ. Φαίδωνος σημείωσε ότι ο στόχος του επιτελείου ήταν κυρίως ευρωπαίοι πολίτες. Σχολιάζοντας την καταγγελία Φαίδωνος, ο Γενικός Έφορος Εκλογών είπε ότι δεν είχε υποβληθεί επίσημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.