Του Γιάννη Ιωάννου
Η περίπτωση του δημοφιλούς content creator -σε TikTok και YouTube- Φειδία Παναγιώτου απασχόλησε εξαρχής τις φετινές διπλές εκλογές με την υποψηφιότητά του, προ μηνών, να δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον debate όχι μόνο για την επικράτηση της μεταπολιτικής (post-politics) στην Κύπρο αλλά και για το πώς ο νεαρός streamer χρησιμοποίησε το περιεχόμενό του για να προωθήσει την υποψηφιότητά του -χωρίς να εκφράζει κάποια συγκεκριμένη πολιτική θέση.
Ο Φειδίας Παναγιώτου φαίνεται πως κέρδισε ως προς το να μετατρέψει το virality του, από τα βίντεό του, σε ενεργές ψήφους υπέρ του και το πλασάρισμά του σε ψηλές θέσεις δημιουργεί ένα ενδιαφέρον νέο τοπίο στον κομματικό χάρτη της Κύπρου -αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι αποτελεί ένα εκ των μοναδικών επαγγελματικών παραγωγών online περιεχομένου που κατεβαίνει ως υποψήφιος -χωρίς μάλιστα συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα ή προγραμματικές, προεκλογικά, θέσεις.
Η πρώτη ανάλυση της εκλογικής απόδοσης του Φειδία Παναγιώτου δείχνει να έχει τα ακόλουθα ποιοτικά χαρακτηριστικά:
• Έλαβε ψήφο διαμαρτυρίας η οποία κινήθηκε -κάπως απολιτικά και απενεχοποιημένα- προς το πρόσωπό του έναντι π.χ. στο ΕΛΑΜ.
• Κατόρθωσε να εμπεδώσει το κλίμα μεταπολιτικής -όπου η εικόνα και το περιεχόμενο προηγούνται έναντι της ουσίας και τελικά κυριαρχούν- τάση που πλέον καταγράφεται και στο σύνολο των παραδοσιακών πολιτικών και κομμάτων στην Κύπρο ως προς το modus operandi, τη χρήση των ΜΚΔ, κοκ.
• Συνδιαμορφώνει τον τελικό χάρτη των εδρών του κυπριακού πολιτικού συστήματος όπως το γνωρίσαμε από προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες και όπως αυτές θα διαμορφωθούν, μελλοντικά, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του 2026.
• Εκτός απροόπτου, υπερσυγκέντρωσε την ψήφο νέων ψηφοφόρων, ο ίδιος δήλωσε πως ψηφίζει για πρώτη φορά, οι οποίοι λόγω πολιτικής κουλτούρας, virality (ένα μέρος είναι το κοινό που του δίνει views) και αποστασιοποίησης από τα παραδοσιακά κόμματα κινήθηκαν προς την επιλογή στήριξής του.
Η μεγάλη εικόνα
Αν και είναι νωρίς ακόμη να αναλυθεί, με πλήρη σαφήνεια, το προηγούμενο που δημιουργεί στο πολιτικό μας σύστημα η εκλογή του νεαρού YouTuber η επόμενη, ως προς τη μεγάλη εικόνα, μέρα εκτείνεται σε ένα πολύ μεγάλο εύρος ερωτημάτων που ξεκινούν από το σε ποια πολιτική ομάδα θα ανήκει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ο ίδιος δήλωσε πως θέλει να κάνει τη δική του με άλλους ανεξάρτητους) μέχρι το πώς θα κινηθεί -σε επίπεδο θέσεων και δράσης- ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής.
Επιπλέον το φαινόμενο, πολιτικά, που ο ίδιος εγκαινιάζει με την εκλογή του θα μπορούσε να δημιουργήσει και μια τάση -σε μελλοντικές εκλογές- παρόμοιων εγχειρημάτων από υποψήφιους που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του αλλά και τάσεις προσαρμογής στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα, που λαμβάνει το μήνυμα δυσαρέσκειας.
Τέλος, σημαντική είναι και η διάσταση της μετέπειτα πολιτικής συνέχειας του ίδιου του Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει πολιτικά συγκροτημένο λόγο, ιδεολογική κατεύθυνση και προγραμματικές θέσεις ως προς το πώς θα δουλέψει ως εκλεγμένος, πλέον, Κύπριος ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.