Του Απόστολου Τομαρά
Η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε το άριστο κλίμα που υπάρχει στις κυπρο-αμερικανικές σχέσεις οι οποίες διανύουν την καλύτερη περίοδο στην ιστορία τους. Η αποτίμηση των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών αξιολογούνται θετικά στη Λευκωσία και είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας για ανάδειξη της επιπρόσθετης αξίας της Κύπρου για τις ΗΠΑ. Στην ατζέντα των διμερών σχέσεων των δύο χωρών ο Στρατηγικός Διάλογος, θεσμικό εργαλείο των ΗΠΑ με χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν τακτική τομεακή συνεργασία σε στρατηγικούς κατά περίπτωση τομείς, βρέθηκε στην κορυφή των επαφών Κόμπου στις ΗΠΑ και αυτό το οποίο έχει επιπρόσθετη αξία είναι η πραγματοποίηση ετήσιων συναντήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των δύο χωρών σε Λευκωσία και Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο αυτό ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μεταξύ υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν εγκαθιδρύσει Στρατηγικό Διάλογο με 30 χώρες, εκ των οποίων 13 είναι κράτη μέλη της ΕΕ η δε συμπερίληψη της Κύπρου μέσα σε αυτή την κατηγορία-ομάδα χωρών ισχυροποιεί τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως στενός πλέον εταίρος των ΗΠΑ.
Κατάργηση Θεωρήσεων
Η ένταξη της Κύπρου στο Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa Waiver Program) αναμφίβολα θα επισφραγίσει το άριστο κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών και θα διευκολύνει αφάνταστα τους Κύπριους πολίτες να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για επαγγελματικούς λόγους ή για τουρισμό για διαμονή έως και 90 ημέρες χωρίς θεώρηση διαβατηρίου τύπου “B”. Σήμερα σε επίπεδο Ε.Ε η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι τα μοναδικά κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Κοινή διαπίστωση από την επίσκεψη Κόμπου στις ΗΠΑ είναι πως η Κύπρος έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο κατά το τελευταίο έτος κα στόχος είναι η ένταξη της στο VWP, στο επόμενο διάστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπογραφεί διμερής συμφωνία Κύπρου-ΗΠΑ για συνεργασία που αφορά στην χρήση ταξιδιωτικών δεδομένων.
Ανθρωπιστικός διάδρομος
Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική γέφυρα που στήθηκε από Κύπρο ενίσχυσαν περαιτέρω τις σχέσεις των δυο κρατών συμβάλλοντας σημαντικά στην αναγνώριση, από μέρους των ΗΠΑ, του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή, με πρακτικό και απτό τρόπο.. Συνάμα οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Κύπρο ως ένα αξιόπιστο και προβλέψιμος εταίρο τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον η κυπριακή διπλωματία αποτιμά θετικά για την Κυπριακή Δημοκρατία τα οφέλη από την εμβάθυνση των σχέσεων και σε άλλους τομείς:
-Στη σύσφιξη πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών.
-Στην ενίσχυση της συνεργασίας ΚΔ-ΗΠΑ σε σημαντικούς τομείς, όπως η ασφάλεια και η ενέργεια.
-Στην ανάδειξη και εδραίωση του σταθεροποιητικού ρόλου της Κύπρου στην περιοχή.
-Διανοίγονται νέες προοπτικές για αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο.
-Ενισχύεται το εμπόριο με τις ΗΠΑ, με στόχο την προώθηση κυπριακών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.
-Δημιουργούνται ευκαιρίες για νέους και νέες με ποικιλόμορφους τρόπους (πχ μέσα από τα πανεπιστήμια και την ανταλλαγή φοιτητών, και παροχή τεχνογνωσίας μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων).
-Αναπτύσσονται σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας.