ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανακοινώθηκε η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και ΚΔ

O Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωσταντίνου Κόμπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν που έγινε τη Δευτέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Ουάσιγκτον, με τον κ. Κόμπο να χαρακτηρίζει τη συνάντηση ιστορική στιγμή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε, συγκεκριμένα ως «ιστορική στιγμή» για την Κυπριακή Δημοκρατία τη συνάντηση διότι – όπως είπε- η Κυπριακή Δημοκρατία «μπαίνει σε μια ομάδα χωρών με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχουν έναν δομημένο διάλογο, έναν διάλογο που θα είναι εντατικός και θα προσανατολίζεται στη δημιουργία συγκεκριμένων απτών αποτελεσμάτων».

Όπως σημείωσε, με τον Άντονι Μπλίνκεν είχαν μια ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση, η οποία άγγιξε μια σειρά από ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέματα που άπτονται της διμερούς ατζέντας και δόθηκε έμφαση στην έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ορίστηκε η πρώτη συνάντηση των ομάδων εργασίας, η οποία θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο και σκοπός είναι να προκύψουν αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές, όπως επίσης και για τους δύο λαούς», είπε.

Πρέπει, συνέχισε ο κ. Κόμπος, «να γίνει αντιληπτό ότι η προσέγγιση πλέον δεν προσδιορίζεται από τα θέλω της γειτονικής χώρας, ότι υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αυτόνομα λειτουργεί, ασκεί κυριαρχία, και το έχουμε δει σε μια σειρά από ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως το ζήτημα του ανθρωπιστικού διαδρόμου, το οποίο προχωρά μέσω της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει με την αμερικανική πλευρά και τονίσαμε ότι είμαστε εντός μια περιοχής, η οποία είναι συνεχώς σε έναν κύκλο κρίσεων».

Μέσα σε αυτόν, σημείωσε ο ΥΠΕΞ, «βρίσκεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί μέρος της απάντησης, μέρος της λύσης, προς όφελος της διεθνούς κοινότητας και φυσικά των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ».

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν και το Κυπριακό, για το οποίο - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- έγινε μια εκτενή συζήτηση.

«Τονίστηκε από την πλευρά μας ότι υπάρχει ειλικρινής βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, συζητήθηκε ή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την άρνηση της άλλης πλευράς και ζητήματα τα οποία αφορούν τον τρόπο που θα πορευθεί πλέον η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Η δική μας πρόθεση είναι να υπάρχει συνέχεια στην προσπάθεια, εντατικοποίηση των συναντήσεων και των συζητήσεων ώστε να οδηγηθούμε τελικά πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ.Κόμπος. Η θέση μας, σημείωσε, «είναι πάρα πολύ σαφής και βρίσκει την απόλυτη κατανόηση και στήριξη της αμερικανικής πλευράς. Δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ και ανακοινώθηκε η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Μέσα από τον Στρατηγικό Διάλογο δημιουργείται το πλαίσιο για εμβάθυνση και εδραίωση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο, σημειώνεται και προστίθεται ότι θεσμοθετείται επίσης η διενέργεια ετήσιων διαλόγων υψηλού επιπέδου, στη βάση κοινών θεματικών και προτεραιοτήτων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπεγράφη διμερής συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για συνεργασία σε σχέση με τη χρήση ταξιδιωτικών δεδομένων. Με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας η Κύπρος προχωρεί ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη της ΚΔ στο Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa Waiver Program).

Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Ευάγγελος Σάββα και εκ μέρους των ΗΠΑ η Αμερικανίδα Πρέσβης στη Λευκωσία Julie Fisher, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου και του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρω-ασιατικές υποθέσεις James O’Brien.

 

Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-ΚΔ αναγνώριση Κύπρου ως αξιόπιστου εταίρου, λένε πηγές στο ΚΥΠΕ

Ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί αναγνώριση της Κύπρου ως αξιόπιστου και προβλέψιμου εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες διπλωματικές πηγές, έπειτα από την ανακοίνωση της έναρξης του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, σε συνέχεια της σημερινής του συνάντησης με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, η θεσμοθέτηση του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί απόδειξη της ποιότητας και της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εντάσσει την Κύπρο σε μια κατηγορία ακόμη 30 κρατών, με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τακτική τομεακή συνεργασία σε στρατηγικούς κατά περίπτωση τομείς, εκ των οποίων 13 κράτη μέλη της ΕΕ.

Προσέθεσαν ότι πλέον ο διάλογος με τις ΗΠΑ είναι θεσμικά κατοχυρωμένος, έχοντας δομή, διάρθρωση και τακτική βάση, με τις αντιπροσωπείες των χωρών να συναντώνται σε ετήσια βάση με έμφαση στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας, σε θέματα εμπορίου και προώθησης κυπριακών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, στις οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, σε ζητήματα σχετικά με αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο, ευκαιρίες για νέους, έρευνα και τεχνολογία στα αμερικανικά πανεπιστήμια, την κυβερνοασφάλεια και τη διαχείριση κρίσεων.

Συμπλήρωσαν ότι υπάρχει πλέον γραφειοκρατικά μία δομή στις ΗΠΑ, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα ασχολείται με την Κύπρο, η οποία καθίσταται στρατηγικός εταίρος και η στρατηγική της αξία στην περιοχή αναγνωρίζεται ως αποτέλεσμα εξελίξεων όπως οι απομακρύνσεις Αμερικανών πολιτών, η στρατιωτική συνεργασία και το σχέδιο Αμάλθεια.

Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και η υπογραφή διμερούς συμφωνίας από τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ευάγγελο Σάββα και την Αμερικανίδα Πρέσβειρας στη Λευκωσία Τζούλι Φίσερ, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας πτήσεων και με την οποία μπαίνει στο τελικό στάδιο η προοπτική ένταξης της Κύπρου στο Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa Waiver Program), με στόχο την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η ε/κ πλευρά αναμένει τη στήριξη των ΗΠΑ στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και την προσπάθεια της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, προσθέτοντας ότι κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Κόμπος συζήτησε επίσης την ενεργειακή πτυχή της διμερούς συνεργασίας, καθώς και γενικότερα θέματα ασφάλειας με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Προσέθεσαν ότι η κ. Ολγκίν αναμένεται στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες, με το επόμενο βήμα να αποτελεί η υποβολή της έκθεσής της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ περί τις αρχές Ιουλίου, και αναλόγως εξελίξεων που θα προκύψουν από την κάθοδό της στην Κύπρο, από τις επαφές της και από το περιεχόμενο της έκθεσης θα διαφανεί και η προσέγγιση του ίδιου του κ. Γκουτέρες στο διάστημα, που θα μεσολαβήσει μέχρι την προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα ως προς τα θέματα ενέργειας, τονίστηκε ότι η κυπριακή πλευρά ανέδειξε τη σημασία της εμπλοκής των αμερικανικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ και πώς μπορεί αυτή να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, ενώ σε σχέση με πιθανές εξελίξεις στα εξοπλιστικά, υπογραμμίστηκε ότι η κυπριακή πλευρά έδωσε εκ νέου έμφαση στο ζήτημα της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο, ως προς το οποίο εκκρεμεί υιοθέτηση νομοθεσίας για πενταετές πλαίσιο εξέτασης και το οποίο επηρεάζει άμεσα τον εξοπλιστικό προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και άπτεται όλων των πυλώνων της διμερούς συνεργασίας, ενώ πέραν των ανωτέρω, σημειώθηκε ότι σημαντική προέκταση της διμερούς συνεργασίας αποτελεί η επέκταση της λειτουργίας και των τομέων δράσης του Εκπαιδευτικού Κέντρου Cyclops στη Λάρνακα.

Ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Λευκωσία με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, κατέληξαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση