Της Μαρίνας Οικονομίδου
Στην Κίνα, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους πολίτες –μέσω παρακολούθησης των smartphones τους– να αναφέρουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και την ιατρική τους κατάσταση, ενώ εφαρμογές κινητών προειδοποιούν τους πολίτες πόσο κοντά βρίσκονται σε κρούσματα κορωνοϊού. Στο Ισραήλ ο Βενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε την ανάπτυξη τεχνολογίας επιτήρησης που πέρασε με επείγον διάταγμα, ενώ η Γερμανία σκέφτεται την κρατικοποίηση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, εν μέσω πανδημίας.
Ο κόσμος αλλάζει και το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο και υπό τον φόβο ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έσφιξαν τα λουριά των απαγορεύσεων και ενισχύθηκε η παρέμβαση του κράτους. Η επόμενη εβδομάδα θα καταδείξει κατά πόσο η κυβέρνηση χειρίζεται ικανοποιητικά τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού ή αν θα χρειαστεί να λάβει κι άλλα μέτρα, τα οποία ήδη μελετά. Στοίχημα για την κυβέρνηση, στην εφαρμογή των μέτρων, είναι να μην καταρρεύσει το ήδη ευάλωτο κυπριακό σύστημα υγείας, καθώς αυτό θα θέσει την κατάσταση εκτός ελέγχου, ενώ στόχος είναι και η προστασία της κυπριακής οικονομίας, με τονωτική ένεση προς τις επιχειρήσεις για αποφυγή μαζικών απολύσεων.
Σφίγγουν τα λουριά…
Η προηγούμενη Δευτέρα ήταν ορόσημο για να διαφανεί κατά πόσο το κράτος μπορεί να διαχειριστεί την κρίση και να σπάσει την αλυσίδα εξάπλωσης της πανδημίας με τα μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί την Κυριακή 15 Μαρτίου κατά το πολύωρο Υπουργικό Συμβούλιο που προηγήθηκε. Η αύξηση, ωστόσο, των κρουσμάτων που κυμαίνονταν καθημερινά από τα 10 και 11 που παρουσιάζονταν ημερησίως στα 21 επιβεβαιωμένα, ήταν αρκετά για να κτυπήσουν συναγερμό στο Υπουργικό μήπως η Κύπρος ακολουθήσει τα επικίνδυνα βήματα χωρών, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Αυτό, σε συνδυασμό με τις πιέσεις της κοινωνίας που απαιτούσε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, συνετέλεσε ώστε η κυβέρνηση να σφίξει κι άλλο τα λουριά των απαγορεύσεων. Μία πολιτική που ακολούθησε πρώτα η Ελλάδα με απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας και την επιβολή προστίμων και στη συνέχεια ακολούθησε η Κύπρος.
Διαβάστε το ρεπορτάζ της Μαρινάς Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ»
Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.