ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο Κάιρο ο Χριστοδουλίδης - Υπογραφές για «Κρόνο» και «Αφροδίτη»

«Άλλο ένα βήμα στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην περιοχή μας», επεσήμανε ο Πρόεδρος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο Κάιρο θα βρεθεί στις 17 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για την υπογραφή δυο συμφωνιών που αφορούν στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως ανέφερε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε ανάρτησή του στη πλατφόρμα X, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης την Παρασκευή, με τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου, Καρίμ Μπαντάουι, θα επισκεφθεί το Κάιρο στις 17 Φεβρουαρίου, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, «για την τελετή υπογραφής δύο σημαντικών συμφωνιών για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Κρόνος και Αφροδίτη στην ΑΟΖ της Κύπρου».

"Άλλο ένα βήμα στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην περιοχή μας", επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο «Κρόνος» και η αξιοποίηση μέσω Αιγύπτου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ», η επιτυχής ολοκλήρωση της διάνοιξης ενός νέου φρεατίου επί του κοιτάσματος «Κρόνος» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την ιταλική ENI δείχνει πως το κοίτασμα «Κρόνος» θα μπορούσε, δυνητικά, σε φάση παραγωγής να εξάγει 150 MMSCFD (εκατομμύρια τυπικά κυβικά πόδια την ημέρα, ήτοι η μονάδα μέτρησης -σε ημερήσια βάση- εξαγωγής φυσικού αερίου), πτυχή που καθιστά το 6 και δη τον «Κρόνο» ελπιδοφόρο για μελλοντική πλήρη ανάπτυξη. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα προβεί και σε fast-track παραγωγή του «Κρόνου» τουλάχιστον μέχρι το 2026-2027, ενώ η επιτυχία στον «Κρόνο-2» θα κρίνει τους επόμενους μήνες και την επιλογή μιας οικονομικά βιώσιμης αναπτυξιακής λύσης, η οποία θα συμβάλει στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την περιοχή -σε συνδυασμό και με την Total.

Δεδομένου του αποτυπώματος της κοινοπραξίας της Total-ENI στην κυπριακή ΑΟΖ (Η EΝΙ είναι παρούσα στην Κύπρο από το 2013. Το τεμάχιο 6 διαχειρίζεται η EΝΙ με ποσοστό 50%, με συνεργάτη την Total Energies. Η Eni διαχειρίζεται επίσης τα τεμάχια 2, 3, 8 και 9 και έχει συμμετοχές στα τεμάχια 7 και 11 που διαχειρίζεται η Total Energies) αλλά και της παρουσίας της ΕΝΙ στην περιοχή (αιγυπτιακό κοίτασμα Zohr και τερματικό στη Νταμιέτα) το βασικό σενάριο ανάπτυξης του «6» αφορά την αξιοποίησή του μέσω Αιγύπτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση