ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διχογνωμία εντός ΔΗΣΥ με αφορμή την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς

Στιχομυθίες με καρφιά και υπονοούμενα μεταξύ Τορναρίτη και Δημητρίου για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα μέχρι την ενίσχυση του έργου της Αρχής

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Νίκου Τορναρίτη, και του συναδέρφου του στον ΔΗΣΥ και προέδρου της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου, εκδηλώθηκε σε σχέση με τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που θα έπρεπε να ακολουθήσει η συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών για την ενίσχυση του έργου της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, όσον αφορά το κομμάτι της οικονομικής ανεξαρτησίας και της επάρκειας της στελέχωσης. Μάλιστα διαφάνηκε έριδα για το αν θα πρέπει να συζητούνται ζητήματα της Αρχής στην Επιτροπή Νομικών ή στη Θεσμών, όπου προεδρεύουν οι δύο βουλευτές του κόμματος της Πινδάρου.

Μετά τη γνωστοποίηση από τον κ. Τορναρίτη, ότι η Επιτροπή θα πρέπει να δώσει χρονικό περιθώριο 40 ημερών στη Νομική Υπηρεσία, για να εκδώσει γνωμάτευση επί δύο εισηγήσεων της Επιτρόπου Νομοθεσίας, για αλλαγή στη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού, με πιο επιταχυμένες διαδικασίες, αλλά και ετοιμασία μελέτης από τη Βουλή σε σχέση με το τι ισχύει στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομική ανεξαρτησία αντίστοιχων αρχών, ο κ. Δημητρίου, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, εξέφρασε ανοιχτά τον προβληματισμό του, δεδομένου ότι ο ίδιος ήδη έχει καταθέσει πρόταση νόμου για τα πιο πάνω ζητήματα στην Επιτροπή Νομικών από τις 31 Οκτωβρίου. Μάλιστα έθεσε ζήτημα χρονοτριβής με την πρόκριση της κατάθεσης της γνωμάτευσης από τη Νομική Υπηρεσία, εκφράζοντας φόβο για καθυστέρηση 3 – 4 μηνών. Το αποτέλεσμα ήταν τα επιχειρήματά του να προσκρούσουν στις ενστάσεις του κ. Τορναρίτη, ο οποίος στο τέλος της συζήτησης ανάφερε ότι για τις τελικές αποφάσεις θα πέσει στο τραπέζι της συζήτησης, μεταξύ άλλων προαπαιτούμενων, και η πρόταση νόμου του κ. Δημητρίου. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του βουλευτή του ΔΗΣΥ αφορά τη μετατροπή της Αρχής σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου προς επίλυση των πιο πάνω ζητημάτων.

Διαφωνία για τη συζήτηση στη Θεσμών

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε η εκφρασθείσα διαφωνία του κ. Τορναρίτη για την εγγραφή και συζήτηση στο παρελθόν αυταπάγγελτου θέματος για τα ζητήματα της Αρχής, στην Επιτροπή Θεσμών και όχι στη Νομικών. «Δεν αφορά τους φιλοξενούμενους, ούτε είναι αντικείμενο της σημερινής συζήτησης. Και δεν έχω καμία διάθεση να μπούμε σε μία τέτοια ανταγωνιστική σκοπιά μαζί σας. Ποτέ δεν είχαμε και ποτέ δεν θα έχουμε», απάντησε ο κ. Δημητρίου, με τον κ. Τορναρίτη να συμφωνεί.

«Η κοινοβουλευτική ομάδα δεν ήταν ενήμερη»

Όσον αφορά το ζήτημα που έθεσε ο κ. Δημητρίου να συζητείτο σήμερα στην Επιτροπή Νομικών η πρόταση νόμου που κατέθεσε από τις 31 Οκτωβρίου, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ δεν ήταν ενήμερη όταν κατατέθηκε η πρόταση από τον συνάδερφό του. «Αλλά είχα την ευκαιρία να μιλήσω και με την επίτροπο Νομοθεσίας, η οποία επεξεργαζόταν τις εισηγήσεις και να επισκεφτώ την Αρχή, για να ακούσω οι ίδιοι τι θεωρούν ότι πρέπει να γίνει. Να πω παράλληλα ότι αυτή η Επιτροπή έκανε πολλές συνεδρίες και συγκρούστηκε με πολλά συμφέροντα για να δημιουργήσει αυτή την Αρχή», συμπλήρωσε.
Στην εισήγηση του κ. Δημητρίου για συζήτηση άμεσα της πρότασής του, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Τορναρίτης σχολίασε ότι δεν πρέπει η Επιτροπή να πάρει αποφάσεις του τύπου «αύριο το πρωί», αλλά σοβαρές, μελετημένες, που να φέρνουν αποτέλεσμα.

Επανήρθε το ζήτημα της χρονοτριβής - «Έτσι λειτουργεί αυτή η Επιτροπή»

Όταν στο τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Τορναρίτης υπενθύμισε ότι το θέμα της ανεξαρτησίας της Αρχής θα συζητηθεί ξανά σε 40 μέρες, με όλες τις εισηγήσεις που θα κατατεθούν στην Επιτροπή, ο κ. Δημητρίου επανήρθε στο ζήτημα της χρονοτριβής επισημαίνοντας στον κ. Τορναριτη ότι «οι εισηγήσεις της Επιτρόπου, αν αντιλαμβανόμαστε τα χρονοδιαγράμματα, μπορεί να έρθουν σε 3 μήνες ή σε 4 μήνες».

«Όχι, όχι. Εγώ είπα σε 40 ημέρες. Θέλω μπροστά μου τα πάντα. Και θα παρθούν αποφάσεις. Έτσι λειτουργεί αυτή η Επιτροπή», τόνισε ο κ. Τορναρίτης. «Το μήνυμα είναι ένα, η Αρχή κατά της Διαφθοράς πρέπει να ενισχυθεί και οικονομικά και με προσωπικό και πρέπει να φέρνει και αποτέλεσμα», πρόσθεσε, για να δώσει λήξη στη συνεδρίαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Το μόνο σίγουρο, επί του παρόντος, είναι πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν μια ισχυρή πρόσβαση προς τον Αμερικανό πρόεδρο: τον ...
Kathimerini.gr
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ