ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διερευνητική για Takata: Καταγγελία για 20 χρόνια αδιαφορίας

Τι είπε στη σημερινή συνεδρία ο Ανδρέας Αντωνίου, πρόεδρος του τμήματος συντεχνίας της ΠΑΣΗΕΑ

Του Αντρέα Αθανασίου

 Σε σοβαρή καταγγελία προέβη ο Ανδρέας Αντωνίου, πρόεδρος του τμήματος συντεχνίας της Παγκύπριας Συντεχνίας Εμπορίας Αυτοκινήτων στη Λεμεσό (ΠΑΣΕΑ), κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Διερευνητικής Επιτροπής για τους επικίνδυνους αερόσακους Takata, με τη συμμετοχή εκπροσώπων εταιρειών εισαγωγής και διανομής καινούριων οχημάτων.

 «Ήμασταν στη Βουλή, μπροστά στον Υπουργό Μεταφορών, περί τα τέλη του 2024. Οι αντιπρόσωποι διανομής καινούριων οχημάτων παραδέχτηκαν ότι εδώ και 20 χρόνια ποτέ δεν είχαν ανακαλέσει οχήματα με τους επικίνδυνους αερόσακους. Ο κ. Ντικράν και ο κ. Αννίνος ανέφεραν ότι 40 χιλιάδες αυτοκίνητα, για τα οποία είχαν την ευθύνη, δεν είχαν ποτέ κληθεί για ανάκληση» είπε ο κ. Αντωνίου.

Σημείωσε ότι στα οχήματα αυτά ήταν και του Κυριάκου Όξινου. «Η Εποπτική Αρχή δεν έκανε τίποτα. Φτάνουμε στο σήμερα και δεν έχει ερευνηθεί τίποτα, δεν έχει διοριστεί ποινικός ανακριτής. Όλοι οι βουλευτές της Επιτροπής Μεταφορών ήταν παρόντες, όπως και ο κ. Βαφεάδης» σημειωσε ο κύριος αντωνίου.

Ακολούθως ο πρόεδρος της Επιτροπής , Μιχαλάκης Χριστοδούλου διερωτήθηκε «μας τα λέτε αυτά ως καταγγελία;»

Απαντώντας, ο κύριος Αντωνίου είπε ότι «Η Εποπτική Αρχή δεν έκανε τίποτα απέναντι σε ένα παραδεκτό γεγονός. Αν τότε δεν έκαναν τίποτα, δεν θα κάνουν ούτε τώρα – τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα».

Προηγουμένως κατέθεσε ο Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Λεμεσού, Χαράλαμπος Κολοκοτρώνης, πρόεδρος της τοπικής Επιτροπής Λευκωσίας ΠΑΣΕΑ . Περιέγραψε τη διαδικασία εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη Δημοκρατία, πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004, καθώς και τη διαδικασία που ακολουθείτο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο Κανονισμός 858/2018.

Ο κύριος Κολοκοτρώνης πρόσθεσε κατά τα έτη 2004- 2020 ο εισαγωγέας  εφάρμοζε τον έλεγχο Μεμονωμένων Οχημάτων (SVA) όπως απαιτεί το ΤΟΜ.

SVA

Σχετικά με το SVA test ο κύριος Βορκάς, μέλος της Επιτροπής, ρώτησε τον Ανδρέα Κίτσιο, μέλος του ΠΑΣΕΑ, αν μπορεί κάποιος να νιώθει ασφαλής όταν το όχημά του έχει περάσει από SVA, από τη στιγμή που στους δρόμους κυκλοφορούν χιλιάδες οχήματα με τους ελαττωματικούς Takata. Απαντώντας είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητά τους να ελέγχουν ανακλήσεις. «Εμείς κάνουμε έγκριση τύπου, όλες οι πληροφορίες έρχονται από τον κατασκευαστή», απάντησε ο κ. Κίτσιος.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι συμβατό κάποιος να εμπλέκεται με την εμπορία οχημάτων ενώ την ίδια ώρα  να ειναι ιδιοκτήτης μονάδας SVA απάντησε όχι.

Ενημέρωση για την επόμενη συνεδρία θα γίνει στις 22 Απριλίου, ανέφερε ο Μιχαλάκης Χριστοδούλου. Επεσήμανε μέχρι τα τέλη Μαιου θα τελειώσουν οι δημόσιες ακροάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Αθανασίου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση