ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρ. Μετσόλα: Η διαίρεση της Κύπρου είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα

Οι δηλώσεις της Προέδρου του ΕΚ στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων στις Βρυξέλλες

ΚΥΠΕ

Η διαίρεση της Κύπρου δεν είναι μόνο Κυπριακό, αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα, τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων όπως ήταν πριν την τουρκική εισβολή και όπως είναι σήμερα, η οποία παρουσιάζεται στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση αποτελείται από 48 σετ φωτογραφιών, το πριν και το σήμερα, από το παρελθόν και το παρόν της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, το οποίο συγκέντρωσε και απαθανάτισε ο φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστής Τάσος Δημητριάδης.

Οι εικόνες από το παρελθόν είναι φωτογραφίες που τράβηξαν επισκέπτες στην Αμμόχωστο, και τις οποίες ο κ. Δημητριάδης εντόπισε και συνέλεξε στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, αναζήτησε στα σημεία της περίκλειστης πόλης που έχουν ανοίξει από τις τ/κ αρχές το κάθε σημείο για να το φωτογραφίσει όπως είναι σήμερα.

Το αποτέλεσμα είναι ένα σύνολο 96 φωτογραφιών που καταγράφουν τη ζωή στα Βαρώσια της προπολεμικής περιόδου και την αντιπαραβάλλουν με τη σημερινή εγκατάλειψη στην περίκλειστη πόλη.

Κατά την εκδήλωση, μίλησαν για την εμπειρία τους για την πόλη δύο νεαροί Αμμοχωστιανοί, ο Χακάν Τζομπάν και ο Πιέρος Κάρουλλας, κάνοντας αναφορά και στους έφηβους, τους γονιούς και δασκάλους τους από την Αμμόχωστο που σκοτώθηκαν κατά τους σεισμούς στην Τουρκία όπου βρίσκονταν για τουρνουά βόλει.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Αμμοχώστου, αποστολή του οποίου βρίσκεται στις Βρυξέλλες για επαφές με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σίμο Ιωάννου, και τελεί υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή Γιώργου Γεωργίου με τη στήριξη όλων των Κύπριων ευρωβουλευτών, οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Χριστίνα Ράφτη, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και οι Έλληνες ευρωβουλευτές Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Κώστας Παπαδάκης και Θεόδωρος Ζαγοράκης.

Μιλώντας για την Αμμόχωστο, ο Χακάν Τσομπάν, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η πόλη είναι ένας τόπος πόνου πλέον και για τους νέους μετά τον θάνατο των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία, αλλά υπογράμμισε πως αυτή τη φορά είδε πολλούς Ελληνοκύπριους στις κηδείες των θυμάτων.

Αναφέρθηκε στη σχέση των νέων Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ και την ανάγκη για ένα μέλλον όπου η κοινότητα δεν θα είναι περιφέρεια της Τουρκίας.

Ο Πιέρος Κάρουλας υπογράμμισε την αξία της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης, εξηγώντας πως το πρώτο πηγάζει από τη συνεργασία και το δεύτερο την αναγνώριση πως όλοι συνδεόμαστε μεταξύ μας.

Τόνισε πως τα προβλήματα του ενός είναι προβλήματα όλων, φέρνοντας ως παράδειγμα την κλιματική αλλαγή, και πρόσθεσε πως ελπίζει πως μαζί με τον αδερφό του Χακάν, λέξη που επανέλαβε στα ελληνικά και τα τουρκικά, θα ξαναχτίσουν το μέλλον. Αν πας μόνος κινείσαι γρήγορα, αλλά αν πας μαζί πας πιο μακριά, πρόσθεσε.

Στην ομιλία της η κ. Μέτσολα αναφέρθηκε και στις δικές της αναμνήσεις από την επίσκεψή της στην περιοχή και στο παρατηρητήριο στη Δερύνεια, και τόνισε πως η συνεχιζόμενη διαίρεση αποτελεί αναχρονισμό, προσθέτοντας πως ενέργειες όπως το μερικό μονομερές άνοιγμα της περίκλειστης πόλης «θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες ανάκτησης της εμπιστοσύνης και αναζήτησης πρακτικών λύσεων».

Η κ. Μέτσολα αναφέρθηκε στην ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης, παραπέμποντας ως παράδειγμα και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Κύπρος στην Τουρκία μετά τους σεισμούς, και στέλνοντας τα δικά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των Τουρκοκυπρίων που σκοτώθηκαν.

«Η Ευρώπη έχει μια κληρονομιά πολέμου, όμως η Ευρώπη έχει και μια κληρονομιά επούλωσης πληγών. Και πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά για να διασφαλίσουμε μια ενιαία Κύπρο υπό την αιγίδα ενός ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ σύμφωνου με τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας» σημείωσε.

Όπως τόνισε, η λύση θα πρέπει να είναι ένα και κυρίαρχο Ευρωπαϊκό κράτος, στο μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε πως προσβλέπει στο να δοθεί ώθηση από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να υπάρξει νέα δυναμική προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών.

Η κ. Μέτσολα υπογράμμισε ακόμα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να προσπαθήσουμε «να δώσουμε τέλος στη διαίρεση της τελευταίας διαιρεμένης χώρας της ΕΕ».

«Ξέρουμε πως είμαστε καλύτεροι, είμαστε δυνατότεροι, είμαστε πιο ασφαλείς όταν εργαζόμαστε από κοινού» τόνισε, προσθέτοντας πως αναγνωρίζει την δύναμη και τη δέσμευση που έχει παρατηρήσει μεταξύ όλων των Κύπριων ευρωβουλευτών, κάνοντας λόγο για «παράγοντα ενότητας πέρα από τις κομματικές διαφορές».

Απευθυνόμενη στους Τσομπάν και Κάρουλα, τόνισε πως οι ομιλίες τους της δίνουν νέα ελπίδα και πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το δικό τους σπίτι.

Η Κύπρος, συνέχισε, συνεχίζει να έχει μεγάλη σημασία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για την ίδια προσωπικά, καθώς η διαίρεση ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν είναι μόνο κυπριακό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα και της ΕΕ. Μπορεί και πρέπει να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής λύση, συνέχισε, και δεσμεύθηκε πως όλες οι δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση της εμπιστοσύνης, της ειρήνης και της επανένωσης.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου υπογράμμισε πως η δουλειά του φωτογράφου Τάσου Δημητριάδη είναι «εξίσου πολιτική και ανθρώπινη, μια δουλειά που ξετυλίγει το παρελθόν και προβάλλει το παρόν των Βαρωσίων» και πυροδοτεί το ερώτημα ποιο είναι το μέλλον της πόλης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Βαρώσια και τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή που προκαλεί νέα τετελεσμένα και δυσχεραίνει την επανέναρξη των συνομιλιών.

Τόνισε πως η επανέναρξη συνομιλιών χωρίς καθυστέρηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στήριξη της ΕΕ στη βάση ΔΔΟ, είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει λύση, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα τον ΟΗΕ και την ΕΕ να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για να επηρεάσουν την Άγκυρα ώστε να αλλάξει την σημερινή πολιτική της.

Έστειλε ακόμα τα συλλυπητήρια του στα θύματα των σεισμών στην Τουρκία κα τους Τ/κ συμπατριώτες μας, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με τον Τ/κ «δήμαρχο», και υπογραμμίζοντας πως «η θλίψη τους είναι και δική μας».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου ανέφερε και αυτός πως η τραγωδία των Τ/κ θυμάτων του σεισμού είναι τραγωδία όλων και έστειλε θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια.

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στη ξεχωριστή θέση της Αμμοχώστου, λόγω της ιστορίας της και της ζωντάνιας της πριν την εισβολή, ενώ διάβασε από το ποίημα «Μίμηση της ήττας» του Κυριάκου Χαραλαμπίδη τους στίχους «Έκλεισα παράθυρα και πόρτες/ για να μη διασκορπιστεί η πόλη στην αυλή./ Και τη μαζεύω κάτω από το κρεβάτι,/ από την ντουλάπα, πίσω από τις κορνίζες,/ την ατμομαγείρισσα, τα φύλλα των βιβλίων».

Τόνισε πως η Αμμόχωστος δεν πέθανε αλλά ζει στις καρδιές μας, και χαρακτήρισε την έκθεση ένα τρόπο να αναδειχθεί ότι «η διχοτόμηση δεν θα είναι ποτέ επιλογή για τον κυπριακό λαό».

Αναφερόμενος στις φωτογραφίες του Τάσου Δημητριάδη, σημείωσε ότι ο φωτογράφος «μάς δίνει μια σπάνια ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από τη σκληρή πραγματικότητα του διχασμού, τις τοξικές συνέπειες της κατοχής δείχνοντας πώς ήταν η πόλη και πώς είναι τώρα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση