ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομόφωνη στήριξη των «δύο κρατών» από την «βουλή» θέλει η Τουρκία

Τι αναφέρει ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν

ΚΥΠΕ

Η Τουρκία θέλει να ληφθεί «ομόφωνη απόφαση» από την «βουλή» του ψευδοκράτους για στήριξη της «λύσης δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών» στην Κύπρο, αναφέρει στο σημερινό του άρθρο με τίτλο «Μήπως η Κύπρος είναι το τελευταίο ατού του Έρντογαν» ο Σερχάτ Ιντζιρλί της Γενί Ντουζέν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο άρθρο του ο Ιντζιρλί προσθέτει ότι ο λόγος γι’ αυτό είναι για να μην υπάρξει λύση και απλώς να «εκνευριστεί» η Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να έχει άλλη εξήγηση». «Και επίσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι αδύνατον να βγει με ‘ομοφωνία’ μια τέτοια απόφαση από την βουλή στην οποία υπάρχει το ΡΤΚ! Σε αυτό το σημείο μου έρχεται στο μυαλό μια ενδιαφέρουσα ‘θεωρία συνομωσίας’! Έστω κι αν νομικώς φαίνεται αδύνατον, επειδή απαιτείται μια πλειοψηφία δύο τρίτων στην βουλή, παραγνωρίζοντας την αντιπολίτευση στην τδβκ και λέγοντας ‘αλλάζουμε το όνομα του κράτους’ με βρόμικα κόλπα, να καταργήσουν το σύνταγμα, να περάσουν στο προεδρικό σύστημα ή να αλλάξουν την ‘ντε φάκτο προσάρτηση’ με την ‘λεγόμενη νομική προσάρτηση’!» συμπληρώνει.

Δεν απέμεινε κανένα χαρτί στον Ερντογάν για να παίξει με τα αισθήματα του ψηφοφόρου της Κεντρικής Ανατολίας, σύμφωνα με τον Τ/κ αρθρογράφο. «Δεν έμεινε απολύτως κανένας ‘κλάδος’ που θα μπορούσε να επενδύσει εκτός από την φιλοσοφία του σουνιτικού Ισλάμ. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα ‘σχοινί’ να πιαστεί! Ο σεισμός έχει ανοίξει μια πολύ σοβαρή πληγή πάνω στο δυναμικό των ψήφων του. Επομένως, μια εθνική κινητοποίηση στην Κύπρο μπορεί να είναι ίσως η μόνη επιλογή  για να μπορέσει να δώσει ‘ώθηση’ ο Ερντογάν στους εθνικιστές-συντηρητικούς ψηφοφόρους και να κερδίσει ψήφους!» λέει.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας δηλώσεις από πλευράς «κυβέρνησης» περί αλλαγής του ονόματος του ψευδοκράτους, ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι «με την αλλαγή ονόματος ενός κράτους δεν πρόκειται να αλλάξει το διεθνές καθεστώς τους». Διερωτήθηκε ποιος θα επωφεληθεί σε περίπτωση αλλαγής του ονόματος του ψευδοκράτους και υποστήριξε ότι «το όνομα ενός κράτους, η σημαία του και η ανεξαρτησία του δεν είναι ‘αστείο’».

«Άραγε γνωρίζουν αυτοί που λένε αυτά τα πράγματα πόσο εφικτό και ρεαλιστικό είναι να γίνει αυτό στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή διπλωματία; Το αντιλαμβάνονται άραγε; Mήπως αυτή η συζήτηση έχει αρχίσει με τη σκέψη να αλλάξει το σύνταγμα και να καταργήσουμε τη δημοκρατία, κάτι που άλλωστε προχωρεί με αργές κινήσεις» διερωτάται.

Υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στο «κράτος» σε περίπτωση που δεν δώσουν πειστικές απαντήσεις για το θέμα αυτό εκείνοι που το ανέδειξαν, ο κ. Όζερσαϊ είπε ότι το ψευδοκράτος, ως «κράτος» που δεν είναι αναγνωρισμένο ή που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, όποιο διεθνές καθεστώς και αν εξασφαλίσει, δεν θα το εξασφαλίσει με την αλλαγή του ονόματος.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του πρώην Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, μιλώντας στην Γενί Μπακίς είπε ότι η Τουρκία δεν εμπιστεύεται τους Τουρκοκύπριους, αφού τους χρησιμοποιεί ως «διαπραγματευτικό εργαλείο», κατά την έκφραση του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.

Οι εκάστοτε Κυβερνήσεις στην Τουρκία δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων, είπε, προσθέτοντας ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους κυβερνώντες στην Τουρκία, είναι το τί θα αποκομίσουν αυτοί σε περίπτωση που επιτευχθεί μια συνολική λύση στο Κυπριακό.

Υπογραμμίζοντας ότι ζουν σε μια «χώρα» όπου δεν υπάρχουν οι βασικές αρχές ανάμεσα σε αυτούς που «κυβερνούν» και σε αυτούς που τους «κυβερνούν», ο κ. Μπουρτζιού δήλωσε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να μπορεί να διαχωρίσει ποιοι είναι οι Τουρκοκύπριοι και ποιοι όχι. «Μέρα νύκτα δίνονται υπηκοότητες και οι πολίτες αυτοί που πολιτιογραφούνται γίνονται ψήφοι για την κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν έκρυψε τις παρεμβάσεις που έγιναν στις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» τις οποίες έχασε, ο κ. Μπουρτζιού υποστήριξε ότι έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ακιντζί είχε εξασφαλίσει τότε την ψήφο πέραν του 70% των ψηφοφόρων τουρκοκυπριακής καταγωγής, αλλά το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε με τις παρεμβάσεις της Τουρκίας.

Η «ελεύθερη βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας» πρέπει να γίνει σεβαστή, είπε, προσθέτοντας ότι δεν αντιδρούν στις παρεμβάσεις που γίνονται κατά της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» ή κατά της Τουρκίας, αφού κάνουν συνεργασίες με περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις. «Έχουμε γίνει σάντουιτς ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Άγκυρας και του νότου» είπε, αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση