Kathimerini.com.cy
Πηγή στην έδρα της Ε.Ε. αποκάλυψε στην «Κ» ότι η Λευκωσία είχε ζητήσει από τις Βρυξέλλες και από το Βερολίνο τον διορισμό ενός εκπροσώπου της Ε.Ε. από τον περασμένο Ιούνιο, πριν λάβει αποφάσεις ο γ.γ. του ΟΗΕ για διορισμό δικού του απεσταλμένου, προκειμένου να δρομολογήσει συνθήκες επανέναρξης της διαδικασίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Παύλου Ξανθούλη, η κυπριακή κυβέρνηση ετοίμασε και σχετική παράγραφο την οποία κοινοποίησε σε κάποια κράτη-μέλη, ζητώντας όπως περιληφθεί στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου. Η «Κ» εξασφάλισε την εν λόγω παράγραφο της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία αναφέρει:
Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ε.Σ. (σ.σ Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) υπογραμμίζει ότι είναι πλήρως δεσμευμένο να αναλάβει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των προσπαθειών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πλήρη σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Σ.Α. (σ.σ Συμβουλίου Ασφαλείας), καθώς και του δικαίου της Ε.Ε., αξιών και αρχών, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού, ως πρώτο βήμα, ενός εκπροσώπου για τη διευκόλυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Όπως συνάγεται αβίαστα από την εν λόγω παράγραφο που ετοίμασε και προώθησε η Λευκωσία σε Ευρωπαίους εταίρους της, στόχος της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη ήταν η Ε.Ε. να αποφάσιζε και να ανακοίνωνε από τον περασμένο Ιούνιο τον «διορισμό, ως πρώτο βήμα, ενός εκπροσώπου για τη διευκόλυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων». Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη εκλήφθηκε από την Ε.Ε. ότι αφενός θα προκαταλάμβανε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στον διορισμό δικού του εκπροσώπου για το Κυπριακό. Και αφετέρου (και κυρίως), ότι θα δημιουργούσε την εντύπωση αυτονόμησης των ενεργειών της Ε.Ε. για τη διευθέτηση του Κυπριακού, κάτι που δεν ήθελαν καν να διανοηθούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Κατά συνέπεια, η προσπάθεια της Λευκωσίας δεν απέδωσε, επιβεβαιώνοντας αυτό που κατά κόρον έχει δημοσιευθεί και επισημανθεί. Ότι, η Ε.Ε., ούτε δική της πρωτοβουλία επιθυμεί να αναλάβει στο Κυπριακό, αλλά ούτε και ενεργότερο ρόλο, σε σχέση με αυτόν που διαδραμάτιζε στο παρελθόν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με το αφήγημα της Λευκωσίας και του προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ωστόσο φαίνεται πλέον να έχει προσαρμοστεί και να έχει περιορίσει τις επιδιώξεις του, διαδικαστικά τουλάχιστον, στο επίπεδο που είναι διατεθειμένη να εμπλακεί η Ε.Ε. στο Κυπριακό.
Επί της ουσίας πάντως, οι επιδιώξεις γύρω από τον βαθμό εμπλοκής και το ρόλο της Ε.Ε., δεν έχουν καν συζητηθεί. Σε όλα αυτά άλλωστε, λόγο δεν έχει μόνο η Λευκωσία. Αλλά και η Άγκυρα.