Kathimerini.gr
Γιάννης Παλαιολόγος
Προσχωρεί και η Σερβία στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Το πλαίσιο για τις συγκεκριμένες κυρώσεις υιοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Βάσει αυτού, επιβάλλεται απαγόρευση μετακινήσεων στην Ε.Ε. των ατόμων στα οποία έχουν επιβληθεί τα περιοριστικά αυτά μέτρα και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων (το πεδίο εφαρμογής των μέτρων επεκτείνεται πλέον και στη Σερβία). Τον περασμένο Φεβρουάριο, επιβλήθηκαν οι κυρώσεις αυτές σε δύο άτομα τουρκικής υπηκοότητας.
H Σερβία έχει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. από το Μάρτιο του 2012. Η εξωτερική της πολιτική, ωστόσο, ειδικά σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία, συχνά δεν συμπορεύεται με τις κοινές ευρωπαϊκές θέσεις. Δεν συμμετείχε, για παράδειγμα, στην επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. στη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο καταψήφισε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη ρωσική κατοχή της περιοχής. Τον Οκτώβριο του 2019, η σερβική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την υπό ρωσική ηγεσία Οικονομική Ένωση Ευρασίας (EAEU), προκαλώντας αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες. Την προσεχή Παρασκευή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα έχει συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, με συντριπτική πλειοψηφία (631 ψήφους υπέρ, 3 αρνητικές και 59 αποχές) εγκρίθηκε μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδικάζει τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζητεί την επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας.
To ψήφισμα «καταδικάζει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας» στην Αμμόχωστο, με το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, που «υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις προοπτικές για μια ολοκληρωμένη λύση του κυπριακού προβλήματος», υιοθετώντας τη λογική της διχοτόμησης του νησιού.
Ζητείται από την Τουρκία «να αντιστρέψει την απόφαση αυτή και να αποφύγει μονομερείς ενέργειες». Παράλληλα, καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παραμείνει ενωμένο απέναντι στην Άγκυρα και «να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».