ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανίδα ΥΦΥΠΕΞ Μόρτον: Στήριξη για λύση του Κυπριακού

Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί είναι το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τονίζει η κ. Μόρτον

ΚΥΠΕ

Τις πάγιες θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης αναφορικά με το Κυπριακό διατυπώνει η Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά Γουέντι Μόρτον σε απαντητική επιστολή προς επτά φιλοκύπριους Συντηρητικούς Βουλευτές με επικεφαλής την Τερέζα Βίλιερς.

Η κ. Μόρτον διαβεβαιώνει για τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης σε μία δίκαιη και με διάρκεια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και τονίζει πως ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σημειώνεται ότι άποψη του Λονδίνου είναι πως μια επανενωμένη Κύπρος θα ξεκλείδωνε σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσω αυξημένων ευκαιριών για εμπόριο, επενδύσεις και τουρισμό και θα άνοιγε την πιθανότητα νέων ενεργειακών και οικονομικών συνεργασιών στην περιοχή.

Η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν αμφότερες οι κοινότητες στην Κύπρο είναι μια συνολική λύση, για την οποία το Λονδίνο θα συνεχίσει να εργάζεται.

Στο ζήτημα των Εγγυήσεων και Ασφάλειας δηλώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξ αρχής καταστήσει σαφές ότι είναι ανοιχτό σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις μπορέσουν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και οι εγγυήτριες δυνάμεις ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες ασφαλείας των δύο κοινοτήτων.

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ που έθιγαν οι Συντηρητικοί βουλευτές στην επιστολή τους, η Γουέντι Μόρτον επαναλαμβάνει πως προτεραιότητα της βρετανικής πλευράς είναι να δει την κατάσταση να αποκλιμακώνεται.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του στα τουρκικά σχέδια γεωτρήσεων στα ύδατα γύρω από την Κύπρο, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν», επισημαίνει και συμπληρώνει ότι η ίδια έχει εγείρει το ζήτημα σε συζήτηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», προσθέτει η κα Μόρτον.

Χαρακτηρίζεται επίσης «κρίσιμο» για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα του βασισμένου σε κανόνες διεθνούς συστήματος διαφωνίες σαν αυτή να επιλύονται «όχι μέσω βίας, στρατικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και με τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Η επιστολή της Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας κλείνει με τη δέσμευση ότι το Λονδίνο συνεχίζει να αποδίδει «υπέρτατη» σημασία στη διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης λύσης στη διαίρεση της Κύπρου και να προτρέπει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των πόρων του νησιού μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση μιας λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Η αρχική επιστολή προς το Foreign Office από τους Βουλευτές Τερέζα Βίλιερς, σερ Ρότζερ Γκέιλ, Μπομπ Μπλάκμαν, Κάρολαϊν Νόουκς, Σέριλ Μάρεϊ, Μάρτιν Βίκερς και Μαρκ Μίνγκους, μέλη των «Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου», είχε σταλεί επ’ αφορμή της επετείου για τα 60 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλούσαν τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ να δώσει «υψηλή προτεραιότητα» στην υποστήριξη των συνεχιζόμενων προσπαθειών των Κυπρίων να επιτύχουν μια συμφωνία επανένωσης του νησιού, επισημαίνοντας τον αρνητικό ρόλο της Άγκυρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

X