Της Μαρίνας Οικονομίδου
Μπορεί ο ΔΗΣΥ να διατηρεί την πρωτιά όμως κάθε άλλο από ανακούφιση προκαλούν στην κυβερνώσα παράταξη τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research. Η κάθε δημοσκόπηση αποτελεί όπως λέγεται αποτύπωση της στιγμής, ωστόσο η οργή για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και για τον ΔΗΣΥ δεν λέει να καταλαγιάσει.
Αποτύπωση της στιγμής και κατ’ επέκταση της οργής για παράδειγμα θα μπορούσε να θεωρηθεί η πρώτη δημοσκόπηση της «Κ» που είχε διενεργηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς ήταν εν τω μέσω των απόνερων των χρυσών διαβατηρίων, ενός προεδρικού διαγγέλματος που εξόργισε αντί να κατευνάσει τον κόσμο για τη διαφθορά, της κατάθεσης του Προέδρου στην επιτροπή Νικολάτου, ήταν λίγο μετά τους ατυχείς χειρισμούς της υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη και της επαναφοράς του ταξιδιού στις Σεϋχέλλες. Θα μπορούσε λοιπόν να λεχθεί πως η βουτιά των ποσοστών αποδοχής της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ ήταν λίγο πολύ πλασματική. Ένα μήνα ωστόσο μετά που θα αναμενόταν να εκτονωθεί η οργή, τα χαμηλά ποσοστά παραμένουν, όπως επίσης και το αρνητικό πρόσημο στην κυβέρνηση.
Διατηρείται η κακή εικόνα
Το 76% των ερωτηθέντων δηλώνει μη ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και μόλις το 24% πολύ/αρκετά ικανοποιημένο. Αρκεί να λεχθεί πως τον περασμένο Φεβρουάριο το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωνε μη ικανοποιημένο έφτανε το 75%. Το 57% απορρίπτει τον τρόπο που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκτελεί τα καθήκοντά του, μειώνοντας το αρνητικό ποσοστό κατά 4% σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο. Σε όλους πάντως τους τομείς το αρνητικό ποσοστό αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο. 91% δηλώνουν λίγο/καθόλου ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής/διαφθοράς και μόλις 7% πολύ/αρκετά ικανοποιημένο. 77% δηλώνει λίγο/καθόλου ικανοποιημένο στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο κυπριακό και 19% ικανοποιημένο. Αυξάνεται η δυσαρέσκεια στους χειρισμούς της οικονομίας καθώς 72% δηλώνει λίγο/καθόλου ικανοποιημένο και μόλις 27% ικανοποιημένο. Αρνητικό είναι πρόσημο και για την διαχείριση της πανδημίας πλέον καθώς το 53 δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο και το 46% ικανοποιημένο.
Άσχημα είναι και όσα καταγράφονται για τον ΔΗΣΥ. Το κυβερνών κόμμα, έχει μεν ανέβει μέσα σε ένα μήνα 0,7%, φτάνοντας το 17,8%, ένα περίπου μήνα πριν την μεγάλη εκλογική μάχη. Ωστόσο η συσπείρωση του φτάνει μόλις το 53,3%. Το ποσοστό στη Λευκωσία αγγίζει το 19,4%, στη Λεμεσό το 16% , στη Λάρνακα 18,4% στην Επαρχία Αμμοχώστου 18,4% και στην Κερύνεια 13.8%. Αίσθηση προκαλεί το χαμηλό ποσοστό που παρουσιάζει ο ΔΗΣΥ στις παραγωγικές ηλικίες 35-49, λαμβάνοντας μόλις 12,3%. Χαμηλό είναι το ποσοστό και στις νεαρότερες ηλικίες 18-34 ετών λαμβάνοντας ποσοστό 14,8%. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ τα τελευταία χρόνια εξαντλεί από το πολιτικό απόθεμα άλλων εποχών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως ο ΔΗΣΥ εξακολουθεί να έχει την πρωτιά σε σωστότερες θέσεις στο κυπριακό και την οικονομία, με 17% στο πρώτο και 23% και στο δεύτερο.
Ανεβαίνει, αλλά…
Το ΑΚΕΛ άρχισε να ξεκλειδώνει, καθώς ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο συγκέντρωνε το 14% σήμερα συγκεντρώνει το 16,1% πλησιάζοντας αρκετά τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Έχει ήδη καταφέρει να συσπειρώσει το 71,2% του ακροατηρίου του. Στην επαρχία Λευκωσίας συγκεντρώνει το 13,8%, στην Λεμεσό το 18,4% στη Λάρνακα το 20,2% στην Επαρχία Πάφου το 11,8% στην Αμμόχωστο το 17,8% και στην Κερύνεια 10,3%. Το ΑΚΕΛ παρουσιάζει καλύτερα ποσοστά από τον ΔΗΣΥ στις παραγωγικές ηλικίες 35-49 λαμβάνοντας το 14%, ενώ στις ηλικίες 18-34 14,1%. Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ΔΗΣΥ είχαν ενισχυμένα ποσοστά στις νεαρότερες ηλικίες. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΑΚΕΛ είναι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς στην οικονομία επιβεβαιώνεται πως δεν έχει πείσει, κρατώντας την Τρίτη θέση με ποσοστό 9%, στην πάταξη της διαφθοράς έχει τα ίδια ποσοστά με τον ΔΗΣΥ 8% ενώ τη δεύτερη πιο σωστή θέση βάσει ποσοστών έχει στο κυπριακό με 12%. Κύριες εισροές του ΑΚΕΛ προέρχονται από την ΕΔΕΚ 12,9%, από τους Οικολόγους και τη Συμμαχία Πολιτών 11% και από τα δύο ενώ, συγκεντρώνει 8,8% από την αποχή του 2016.
ΔΗΚΟ χωρίς απώλειες
Μπορεί από το 2016, το ΔΗΚΟ να προχώρησε σε διαγραφές, σε παραιτήσεις και να παρακολούθησε τη δημιουργία νέου κόμματος από τα σπλάχνα του, ωστόσο τα ποσοστά του παραμένουν καθώς λαμβάνει 9,8% και η συσπείρωσή του φτάνει το 59,7%. Αξίζει να σημειωθεί πως το ΔΗΚΟ έχει εισροές έστω και μικρές από όλα τα κόμματα. 3.3% από τον ΔΗΣΥ, 2,3% από το ΑΚΕΛ, 6,5% από την ΕΔΕΚ, ενώ λαμβάνει από τη Συμμαχία Πολιτών, το ίδιο ποσοστό εισροής ( 16,7%) που δίνει και από την συνεργασία της με την ΕΔΕΚ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφει στην Επαρχία Λευκωσίας 11,6% και στη Λεμεσό 11,7%, ενώ τα πιο ψηλά ποσοστά τα καταγράφει στις παραγωγικές ομάδες 35-49 με ποσοστό 11,1%. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ερώτηση, ποιο κόμμα έχει την πιο σωστή θέση σε θέματα διαπλοκής διαφθοράς, το ΔΗΚΟ παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό 12%, καταδεικνύοντας πως η μετωπική επίθεση στο ζήτημα των χρυσών διαβατηρίων, τους έχει βγει.
Την τέταρτη θέση φαίνεται να κλειδώνει το Κίνημα Οικολόγων με 5% με εισροές 5,3% από το ΑΚΕΛ και 2,3% από τον ΔΗΣΥ. Για την έκτη θέση, συναγωνίζονται η ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ και οι Ανεξάρτητοι της Άννας Θεολόγου. Το ΕΛΑΜ, έχει εισροές μόνο από τον ΔΗΣΥ (3,3%) ενώ το Κίνημα Ανεξάρτητων της κας Θεολόγου 2,3% από τον ΔΗΣΥ, 4,5% από το ΑΚΕΛ και 3,9% από το ΔΗΚΟ. Στις παραγωγικές ομάδες 35-40 λαμβάνει ποσοστό 7%, το ίδιο που λαμβάνουν και οι Οικολόγοι.
Ερώτημα είναι το τι θα κάνει τελικά η Δημοκρατική Παράταξη. Η νεοσυσταθείσα Κίνηση, πήρε το ποσοστό του εκλογικού μέτρου στις ευρωεκλογές και δεν αποκλείεται να κάνει την ανατροπή με κρυφή ψήφο. Επί του παρόντος πάντως, λαμβάνει 2,8%, με εισροές από τον ΔΗΣΥ 2,8% και 10,4% από το ΔΗΚΟ.