Του ΜΙΧΑΛΗ ΒΡΥΩΝΙΔΗ
Η κλεψύδρα της προεκλογικής περιόδου τελειώνει σε τρεις εβδομάδες και το εκλογικό τοπίο, ως προς τη διεκδίκηση της πολυπόθητης δεύτερης θέσης, παραμένει αχαρτογράφητο ναρκοπέδιο για τους κύριους Μαυρογιάννη και Νεοφύτου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παρά τις επιθέσεις που δέχεται από τα εκλογικά επιτελεία των αντιπάλων του, κρατά την πρώτη θέση με διαφορά έντεκα μονάδων από τον δεύτερο. Καταγράφει ασφαλώς απώλειες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ωστόσο δεν είναι αρκετές ώστε να απειλήσουν, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, την πρωτοπορία του.
Η μάχη για τη δεύτερη θέση κινείται σε μια ευμετάβλητη πλατφόρμα με απρόσμενες μεταστροφές στις τάσεις, καθιστώντας επισφαλείς οποιεσδήποτε προβλέψεις για το τελικό αποτέλεσμα. Η στατιστικά ασήμαντη διαφορά των δύο μονομάχων παραπέμπει σ’ ένα εκλογικό θρίλερ που θα κριθεί στην κάλπη. Η τάση σήμερα ευνοεί τον Μαυρογιάννη, που συσπειρώνει σε ικανοποιητικό βαθμό το ΑΚΕΛ και εισπράττει αξιόλογες εισροές από άλλους κομματικούς χώρους. Ο Νεοφύτου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, που κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα τα χρονικά αποθέματα εξαντλούνται. Επιπλέον, οι εισροές από άλλους χώρους είναι ελάχιστες και δεν προσθέτουν αξία στην εκλογική επιρροή του.
Ο Χριστοδουλίδης παγιώνει μια απόσταση ασφάλειας από τους αντιπάλους και πρόσθετα η εικόνα του εξακολουθεί να κατακλύζεται από θετικό πρόσημο, τόσο στη δημοτικότητα όσο και στα συναισθήματα. Η βάση στήριξής του στον ΔΗΣΥ δεν φαίνεται να υποχωρεί παρά τις πιέσεις της ηγεσίας, ενώ εξακολουθεί να κερδίζει ευμεγέθεις εισροές απ’ όλους τους κομματικούς χώρους. Η τελική εκλογική του επιρροή θα κριθεί στις αντοχές του επιτελείου του από την επίθεση των αντίπαλων μηχανισμών στα τελευταία μέτρα της προεκλογικής.
Εκλογικό περιβάλλον
Η εικόνα για την πορεία της χώρας παραμένει άκρως απαισιόδοξη με τον δείκτη δυσαρέσκειας να ανέρχεται στο 81%, στα όρια της καθολικής απόγνωσης. Η ευθύνη ασφαλώς ανήκει στους πολιτικούς ηγέτες που αντιδρούν σπασμωδικά στα προβλήματα με υποσχέσεις και μεγαλεπήβολα οράματα που δεν μπορούν να υλοποιήσουν και παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.
Το αποτύπωμα της οικονομικής πορείας της χώρας είναι τραυματικό, αφού σχεδόν μονοπωλεί τις ανησυχίες των πολιτών στο εκκωφαντικό ποσοστό του 80%. Το κόστος ζωής, η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και το απρόσιτο κόστος στέγης πιέζουν ασφυκτικά ειδικά τη μεσαία τάξη. Το Κυπριακό είναι το δεύτερο μείζον θέμα με 46% και σημαντική άνοδο δεκαπέντε μονάδων από τη δημοσκόπηση Δεκεμβρίου. Ακολουθεί με 32% η ανεξέλεγκτη είσοδος παράτυπων μεταναστών (συν 18 μονάδες σε σύγκριση με Δεκέμβριο) και η διαφθορά με 29%.
Η εκτίμηση για την αποχή κυμαίνεται δημοσκοπικά στο 20%, και με βάση τα ιστορικά δεδομένα των δημοσκοπήσεων της «Καθημερινής», εκτιμούμε ότι η αποχή θα προσεγγίσει το 30%.
Δημοφιλία υποψήφιων
Η δημοφιλία είναι ένας σημαντικός δείκτης στη διαδικασία επιλογής υποψήφιου. Ο Χριστοδουλίδης είναι ο δημοφιλέστερος υποψήφιος με 51% θετικές κρίσεις και 36% αρνητικές. Η δημοφιλία του στον ΔΗΣΥ ανέρχεται στο 50%, ενώ στο ΔΗΚΟ κυμαίνεται στο 82% και στην ΕΔΕΚ στο 72%. Η δημοφιλία του Μαυρογιάννη αυξήθηκε σε 44% σε σύγκριση με 40% τον Δεκέμβριο. Εισπράττει 81% θετικές κρίσεις από το ΑΚΕΛ και περίπου 45% στα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ενώ στους Οικολόγους κυμαίνεται στο 64%. Η δημοφιλία του Νεοφύτου κυμαίνεται στο 30%, στο ίδιο περίπου επίπεδο με τον Δεκέμβριο. Κερδίζει 55% στον ΔΗΣΥ, αλλά δεν λαμβάνει σημαντικά ποσοστά από άλλους χώρους.
Συναισθήματα...
Εκτός από τις πολιτικές προτάσεις και τη δημοφιλία, η συναισθηματική επίδραση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην έγκριση ή απόρριψη υποψήφιων. Τα θετικά συναισθήματα για τον Χριστοδουλίδη κυμαίνονται στο 50% με πιο βασικό την ελπίδα σε ποσοστό 42%. Τα αρνητικά είναι 25% με την απογοήτευση να καταγράφει 17%. Στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ τα θετικά συναισθήματα αγγίζουν το 52% (ελπίδα 41%) και τα αρνητικά το 31%. Σο ΔΗΚΟ η θετική επίδραση ανέρχεται στο 83% και στην ΕΔΕΚ στο 64%.
Για τον Μαυρογιάννη τα θετικά συναισθήματα κυμαίνονται στο 39% (31% η ελπίδα) και τα αρνητικά στο 15%, ενώ σημαντικό ποσοστό καταγράφει η αδιαφορία με 38%. Στο ΑΚΕΛ κερδίζει 82% θετικά (65% η ελπίδα) και μόλις 6% αρνητικά. Για τον Νεοφύτου υπερισχύουν τα αρνητικά συναισθήματα σε ποσοστό 45% έναντι 25% για τα θετικά. Το βασικό αρνητικό συναίσθημα είναι η απογοήτευση με 25% και το βασικό θετικό η σιγουριά με 13%. Στον ΔΗΣΥ τα θετικά συναισθήματα αναλογούν σε 51% (σιγουριά 29%) και τα αρνητικά σε 33% (απογοήτευση 20%).
Made withVisme
Made withVisme
Made withVisme
Πρώτος γύρος
Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές εξετάζουμε μόνο την πρόθεση ψήφου στα έγκυρα ψηφοδέλτια, αφού προσεγγίζει περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα, χωρίς να σημαίνει ότι επιχειρείται εκτίμηση του αποτελέσματος. Η δημοσκόπηση καταγράφει τις τάσεις της περιόδου 9 με 12 Ιανουαρίου.
Made withVisme
Η εκλογική επιρροή του Χριστοδουλίδη είναι 32,4% και εξασφαλίζει ένα προβάδισμα 11 μονάδων. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο καταγράφει μείωση δύο μονάδων που οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισροών από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ. Οι εισροές από τον ΔΗΣΥ παραμένουν περίπου σταθερές στο 33% με μόλις 0,7 απώλεια σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Εμφανέστατα, η προσπάθεια αποδόμησης της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη από την ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν είχε απτά αποτελέσματα, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο της προεκλογικής περιόδου. Αντίθετα το ΑΚΕΛ περιόρισε τις εκροές προς τον Χριστοδουλίδη στο 11% σε σύγκριση με 16% τον Δεκέμβριο. Στο ΔΗΚΟ κερδίζει 71% (συν 2 από Δεκέμβριο), ενώ στην ΕΔΕΚ καταγράφει απώλειες από 75% τον Δεκέμβριο σε 55%. Η εκλογική επιρροή στη ΔΗΠΑ παραμένει σταθερή στο 56%.
Ο Μαυρογιάννης βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 21,1% και οριακή διαφορά 0,6 από τον Νεοφύτου. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο καταγράφει αύξηση μιας μονάδας. Η συσπείρωση στο ΑΚΕΛ έχει αυξηθεί στο 72% σε σύγκριση με 68% τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, κερδίζει 10% από το ΔΗΚΟ (14% τον Δεκέμβριο), 18% από την ΕΔΕΚ, 19% από τους Οικολόγους και 16% από όσους επέλεξαν την αποχή στις εκλογές του 2021.
Η υποψηφιότητα Νεοφύτου καταγράφει αύξηση 1,5 μονάδας, από 19% σε 20,5%. Η συσπείρωση στον ΔΗΣΥ κυμαίνεται στο 51% όπως και τον Δεκέμβριο. Το μείζον πρόβλημα του Νεοφύτου δεν είναι μόνο η βραδυκίνητη και περιορισμένη συσπείρωση στον ΔΗΣΥ, αλλά και οι μικρές εισροές από άλλους χώρους. Ο Νεοφύτου εισπράττει μόλις 2% από το ΔΗΚΟ, 14% από το ΕΛΑΜ, 19% από τη ΔΗΠΑ και 10% από τους ανένταχτους.
Made withVisme
Ο Χριστοδουλίδης διατηρεί την πρώτη θέση, μια σημαντική απόσταση από τους αντιπάλους και εισροές από όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Σημαντικότερο εύρημα της δημοσκόπησης είναι η απομάκρυνση των πολιτών από τα κομματικά στεγανά και η απειθαρχία προς τις υποδείξεις των κομματικών ηγεσιών. Περίπου ένας στους τρεις πολίτες δεν υπακούει στις αποφάσεις του κόμματός του. Αυτή η εξέλιξη αποσυντονίζει τα εκλογικά επιτελεία, αφού αντιλαμβάνονται ότι έχουν απωλέσει τον έλεγχο και επιρροή που είχαν παραδοσιακά στους ψηφοφόρους. Ο κομματικός χάρτης σήμερα δεν έχει την ίδια συνοχή και ομοιογένεια που είχε προηγουμένως, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις κομματικές ηγεσίες.
Made withVisme
Made withVisme
Made withVisme
Made withVisme
Ανάθεση: Καθημερινή Κυπριακή Πολιτική & Οικονομική Εφημερίδα ΛΤΔ. Γραφείο: Symmetron Market Research, μέλος ESOMAR. Ημερομηνία Διεξαγωγής: 9-12/1/2023. Κάλυψη: Παγκύπρια αστικές και αγροτικές περιοχές, άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου. Μέγεθος Δείγματος: 800 άτομα. Μέθοδος Δειγματοληψίας: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Συλλογή Δεδομένων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Τυπικό Περιθώριο Απόκλισης: 95% βαθμός εμπιστοσύνης, περιθώριο απόκλισης +/- 3,5.