Του Παύλου Νεοφύτου
Το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής αποτίμηση του οικονομικού κόστους για το κράτος, μετά τις κυβερνοεπιθέσεις στην Πύλη του Κτηματολογίου, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως ειπώθηκε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, την Πέμπτη (29 Ιουνίου), που εξέτασε το συγκεκριμένο θέμα, όμως το Γραφείο του Επιτρόπου Επικοινωνιών ήταν σε θέση να δώσει κάποιους αριθμούς.
Όπως είπε ο βοηθός Επίτροπος Επικοινωνιών, Πέτρος Γαλίδης, το κόστος που έχει υποστεί η ΑΨΑ (Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας) από την επίθεση στο Κτηματολόγιο, υπολογίζεται, μέχρι στιγμής, γύρω στις 170 χιλιάδες Ευρώ. Αυτό αφορά πόρους της ίδιας της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας που αφιερώθηκαν, αλλά και υπηρεσίες που έλαβε από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, με τους οποίους είναι συμβεβλημένη και παρέχουν υπηρεσίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, το κόστος υπολογίζεται μέχρι τώρα γύρω στις 82 χιλιάδες Ευρώ.
«Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αν και ανταποκριθήκαμε αμέσως και συνεργαστήκαμε πολύ καλά, τελικά μπόρεσε και προχώρησε με δικά του μέσα, οπόταν είναι αμελητέο το δικό μας κόστος», πρόσθεσε.
Ο κ. Γαλίδης συμφώνησε με τον Γενικό Ελεγκτή, ότι οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν οικονομικές επιπτώσεις. «Αυτή η καθυστέρηση στο Τμήμα Κτηματολογίου, το να καθυστερήσει να γυρίσει ο τροχός της Οικονομίας σε ένα σημείο, επιφέρει οικονομικές συνέπειες. Και γενικότερα, όταν είπα ότι είναι οι έμμεσες επιπτώσεις οι πιο σημαντικές, υπάρχει και ο πολλαπλασιαστής στην Οικονομία, το ‘‘multiplier effect’’, οπόταν οι οικονομικές επιπτώσεις αυτών των επιθέσεων είναι πολλαπλάσιες των πολύ μικρών σε αναλογία αριθμών που έχω αναφέρει», τόνισε, κάνοντας λόγο για οικονομικές συνέπειες, οι οποίες θα επέλθουν και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Προηγουμένως ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είπε: «Ως Υπηρεσία δεν συμφωνούμε, όταν μια πλατφόρμα όπως του Κτηματολόγίου πέφτει έναν μήνα, ότι δεν έχει κόστος στην Οικονομία. Κόστος προφανώς υπάρχει στην Οικονομία».
Προηγήθηκε η αναφορά του υφυπουργού Καινοτομίας, Φίλιππου Χατζηζαχαρία, ότι, όσον αφορά το Κτηματολόγιο, δεν έχουν χαθεί χρήματα προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί είχαν μετατεθεί οι πράξεις που είχαν προκαθοριστεί ημερολογιακά, από μία ημερομηνία σε άλλη ημερομηνία, και έχουν εκτελεστεί πλήρως.
Μετά από απόφαση, από κάποιο σημείο και μετά η συνεδρία να συνεχίσει κεκλεισμένων των θυρών, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι η εκτίμηση είναι πως οι οικονομικές συνέπειες από τις κυβερνοεπιθέσεις είναι εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπολογιστεί και η δυσφήμιση της Κύπρου μετά από τέτοια πλήγματα.
Απαντήσεις στο ερώτημα εάν καταβλήθηκαν λύτρα στους χάκερς
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για να γραφτεί το θέμα στην Επιτροπή, είπε ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ναι μεν έγινε μεγάλη προσπάθεια ανάκτησης των δεδομένων, αλλά δόθηκαν και κάποια λύτρα στους χάκερς. Γι’ αυτόν τον λόγο, ζήτησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο της φημολογίας.
Στον κ. Τρυφωνίδη απάντησαν ο Υφυπουργός Καινοτομίας, ο Γενικός Ελεγκτής και η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου του κράτους.
«Οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι δεν δόθηκαν λύτρα. Αυτά μας έχουν λεχθεί και πιστεύουμε ότι όντως έτσι έχουν τα πράγματα», απάντησε ο Φίλιππος Χατζηζαχαρίας.
«Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν καταβλήθηκαν τέτοια λύτρα, διότι δεν υπάρχουν τέτοια κονδύλια. Αν χρειάζονταν, θα το μαθαίναμε. Δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια, εκτός από αυτό της ΚΥΠ», απάντησε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Με την τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή, ότι δεν υπάρχει το κονδύλι για να πληρώσει κάποιος λύτρα, συμφώνησε και η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου του κράτους, Άννα Ζαβού-Χριστοφόρου, η οποία στην τοποθέτησή της επεσήμανε πως δεν μπορεί κάποιος να αναλάβει την ευθύνη για να πληρώσει, καθώς πρέπει να εγκριθούν οι πληρωμές. Σημείωσε πως το Κτηματολόγιο είχε κι άλλα συστήματα, συγκεκριμένα δύο, για να συνεχίσει να εργάζεται και δεν υπήρχε λόγος να πληρώσει λύτρα.
Το οικονομικό κόστος για το κράτος
Για το οικονομικό κόστος των κυβερνοεπιθέσεων στο κράτος, ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών, Στέλιος Νεοφύτου, είπε: «Απ’ ό,τι ξέρω δεν έγινε οποιαδήποτε αποτίμηση του οικονομικού κόστους. Απ’ ό,τι γνωρίζω τα αρμόδια Τμήματα θα ενημερώσουν το Υπουργείο. Αν έρθουν με εισηγήσεις, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το θέμα, για να μη βαρύνεται η οικονομία ευρύτερα».
«Δεν έχουν χαθεί χρήματα. Για το Κτηματολόγιο είχαν μετατεθεί οι πράξεις που είχαν προκαθοριστεί ημερολογιακά από μία ημερομηνία σε άλλη ημερομηνία και έχουν εκτελεστεί πλήρως», απάντησε η Υφυπουργός Καινοτομίας.
Αντιθέτως ο Γενικός Ελεγκτής είπε: «Ως Υπηρεσία δεν συμφωνούμε, όταν μια πλατφόρμα όπως του Κτηματολόγίου πέφτει έναν μήνα, ότι αυτό δεν έχει κόστος στην Οικονομία. Κόστος προφανώς υπάρχει στην Οικονομία».