ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυβερνοεπιθέσεις - Η έξαρση των χάκερ, τα μέτρα προστασίας και οι χειρισμοί

Οι αρμόδιοι της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας έπρεπε να παραιτηθούν μετά τις κυβερνοεπιθέσεις σε Κτηματολόγιο και Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ανέφερε ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς στη «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων στην Κύπρο, τους τρόπους αντιμετώπισης και τα για τα μέτρα προστασίας αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ».

Αρχικά, τόνισε ότι δεν λήφθηκε το θέμα της κυβερνοασφάλειας στα σοβαρά στη χώρα και ως εκ τούτου θα πρέπει να ανησυχούμε. Το εν λόγω ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Πρωτοπαπά, λαμβάνεται σε δύο επίπεδα, το κυβερνητικό όπου «έπρεπε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση – cyber security operation center» και το ιδιωτικό.

Οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας στην Κύπρο

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν εταιρείες κυβερνοασφάλειας στην Κύπρο, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Ευρώπη τις οποίες δεν χρησιμοποιούμε στην Κύπρο.

Η ηλεκτρονική υπογραφή

Ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat, είναι και το ζήτημα της ηλεκτρονικής υπογραφής, το οποίο όπως ανέφερε, αν και πέρασε η σχετική νομοθεσία, ακόμη οι υπηρεσίες δεν το δέχονται. «Ξεκίνησαν χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Πολωνία να δέχονται ψηφιακές υπογραφές εδώ και τέσσερα χρόνια» ανέφερε.

Η έξαρση επιθέσεων από χακερ

Για την έξαρση του φαινομένου των επιθέσεων χάκερ και τους λόγους πίσω από αυτό, ο κος Παρωτοπαπά σημείωσε ότι επιθέσεις «δέχονται όλοι οι Οργανισμοί και όλες οι χώρες, καθημερινά και είναι χιλιάδες».

Στην Κύπρο, όπως ανέφερε, υπάρχει η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, όπου με βάση και τα όσα έγιναν στο Κτηματολόγιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι αρμόδιοι όφειλαν να παραιτηθούν.

Να ανησυχούν οι πολίτες;

Στο ερώτημα για το εάν οι πολίτες θα πρέπει να ανησυχούν για αυτά τα ζητήματα ο κος Πρωτοπαπά τόνισε ότι θα πρέπει να ανησυχούν καθώς δεν γνωρίζουμε τι στοιχεία πήραν οι χάκερ από το Κτηματολόγιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και πώς θα τα αξιοποιήσουν.

Μέτρα προστασίας

Για το πώς να προφυλαχθούν οι πολίτες από τέτοιου είδους επιθέσεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat ανέφερε για παράδειγμα ότι ένας οργανισμός, ο οποίος έχει ένα δίκτυο υπολογιστών, δικούς του servers και παρουσία δική του στο διαδίκτυο, θα πρέπει να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας που παίρνει και επίσης να εγκαταστήσει σοβαρά λογισμικά για τον έλεγχο των κυβερνοεπιθέσεων.

Στη περίπτωση ενός απλού πολίτη, τόνισε ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν δέχονται άγνωστα αρχεία στα κοινωνικά δίκτυα και να μην τα ανοίγουν, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να παρακολουθείται ο υπολογιστής με ενδεχόμενο να μολυνθεί ολόκληρο το δίκτυο στην εργασία μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση