Του Παύλου Νεοφύτου
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής βρέθηκαν σήμερα οι οικονομικές (άμεσες και μεσοπρόθεσμες) επιπτώσεις που προκάλεσαν στο κράτος οι πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκαν οι διαδικτυακές πύλες οργανισμών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και συγκεκριμένα του Τμήματος Κτηματολογίου, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΔΗΠΑ, Αλέκο Τρυφωνίδη, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία, θα ελεγχθούν και τα μέτρα των υπηρεσιών.
Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ναι μεν έγινε μεγάλη προσπάθεια ανάκτησης των δεδομένων, αλλά δόθηκαν και κάποια λύτρα στους χάκερς. Γι’ αυτόν τον λόγο, ζήτησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο της φημολογίας.
Στον κ. Τρυφωνίδη απάντησαν ο Υφυπουργός Καινοτομίας και ο Γενικός Ελεγκτής.
«Οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι δεν δόθηκαν λύτρα. Αυτά μας έχουν λεχθεί και πιστεύουμε ότι όντως έτσι έχουν τα πράγματα», απάντησε ο Φίλιππος Χατζηζαχαρίας.
«Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν καταβλήθηκαν τέτοια λύτρα. Όποιος το έκανε παρανόμησε. Αν χρειάζονταν, θα το μαθαίναμε. Δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια, εκτός από αυτό της ΚΥΠ», απάντησε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Με την τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή, ότι δεν υπάρχει το κονδύλι για να πληρώσει κάποιος λύτρα, συμφώνησε και η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου του κράτους, Άννα Ζαβού-Χριστοφόρου, η οποία στην τοποθέτησή της επεσήμανε πως δεν μπορεί κάποιος να αναλάβει την ευθύνη για να πληρώσει, καθώς πρέπει να εγκριθούν οι πληρωμές. Σημείωσε πως το Κτηματολόγιο είχε κι άλλα συστήματα, συγκεκριμένα δύο, για να συνεχίσει να εργάζεται και δεν υπήρχε λόγος να πληρώσει λύτρα.
Το οικονομικό κόστος για το κράτος
Ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών, Στέλιος Νεοφύτου, είπε:
«Απ’ ό,τι ξέρω δεν έγινε οποιαδήποτε αποτίμηση του οικονομικού κόστους. Απ’ ό,τι γνωρίζω τα αρμόδια Τμήματα θα ενημερώσουν το Υπουργείο. Αν έρθουν με εισηγήσεις, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το θέμα, για να μη βαρύνεται η οικονομία ευρύτερα».
«Δεν έχουν χαθεί χρήματα. Για το Κτηματολόγιο είχαν μετατεθεί οι πράξεις που είχαν προκαθοριστεί ημερολογιακά από μία ημερομηνία σε άλλη ημερομηνία και έχουν εκτελεστεί πλήρως», απάντησε η Υφυπουργός Καινοτομίας.
Αντιθέτως ο Γενικός Ελεγκτής είπε: «Ως Υπηρεσία δεν συμφωνούμε, όταν μια πλατφόρμα όπως του Κτηματολόγίου πέφτει έναν μήνα, ότι αυτό δεν έχει κόστος στην Οικονομία. Κόστος προφανώς υπάρχει στην Οικονομία».
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν οι ακόλουθοι:
Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο Επίτροπος Επικοινωνιών, ο Διευθυντής του Γραφείου Επιτρόπου Επικοινωνιών και ο Προϊστάμενος της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ), ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.