Του Γιάννη Ιωάννου
Όλο και συχνότερα τουρκικά, φιλοκυβερνητικά, ΜΜΕ κάνουν λόγο σε δημοσιεύματα τους για «αντικατάσταση» -ουσιαστικά- των Βρετανικών Βάσεων (SBA) στη Κύπρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την «περικύκλωση» της Τουρκίας από την Αμερική με βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Κρήτη και Κύπρο. Τα εν λόγω δημοσιεύματα εμφανίζονται συχνότερα σε τουρκικές εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μέσα υπό το βάρος της αναβαθμισμένης σχέσης Ουάσιγκτον-Λευκωσίας που όχι μόνο σφραγίστηκε με την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην Ουάσιγκτον αλλά που πλέον έχει και ορατό αποτύπωμα σε επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας με συχνές κοινές εκπαιδεύσεις της ΕΦ με στρατιωτικά τμήματα των ΗΠΑ καθώς και τις συχνές επισκέψεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων στους λιμένες της Κύπρου. Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν και αντιδράσεις σε επίπεδο ΥΠΑΜ Τουρκίας -παραμονές μάλιστα των «εορτασμών», στα Κατεχόμενα, της επετείου ανακήρυξης της αποσχιστικής «ΤΔΒΚ» -σαν σήμερα πριν 41 χρόνια, στις 15 Νοεμβρίου του 1983.
Τι ισχύει
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» από καλά ενημερωμένες πηγές δεν τίθεται ζήτημα παραχώρησης μόνιμης στρατιωτικής εγκατάστασης (βάσης) στις ΗΠΑ από την ΚΔ, πόσο μάλλον αντικατάστασης των (βάσει συνθήκης εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίαρχων) Βρετανικών Βάσεων (SBA). Όπως επανέλαβε και ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ερωτηθείς σχετικά η στρατιωτική παρουσία αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Κύπρο -εμφανέστερη μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, πέρυσι- συνδέεται με τις αναβαθμισμένες διμερείς σχέσεις ΚΔ-ΗΠΑ (στα πλαίσια και του διμερούς στρατηγικού διαλόγου) και δεν συνδέεται επουδενί με επιθετικές ενέργειες στην περιοχή αλλά με ανθρωπιστικές αποστολές όπως επιχειρήσεις τύπου RESEVAC (εκκένωσης-διάσωσης πολιτών σε επικίνδυνές εμπόλεμες ζώνες). Τόσο η κατάσταση στον Λίβανο όπως και η κρίση -πέρυσι- στο Σουδάν ανέδειξαν την σημασία της Κύπρου -λόγω εγγύτητας- σε τέτοιες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις με την κρίση στο Σουδάν να την διαχειρίζεται κατεξοχήν η Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνεται πως η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε και για εκκενώσεις πολιτών από τον Λίβανο τόσο στον πόλεμο του 2006 όσο και κατά την διάρκεια της κρίσης μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, το 2020.
Μια παλιά συζήτηση
Η συζήτηση για την παραχώρηση βάσης των Αμερικανών στη Κύπρο επανέρχεται συχνά όχι μόνο στο τουρκικό Τύπο αλλά και σε αφηγήματα παραπληροφόρησης και εν γένει στη δημόσια σφαίρα που ξεκίνησαν από την εκτεταμένη χρήση των Βρετανικών Βάσεων από τους Αμερικανούς κατά την διάρκεια της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου και των αραβοϊσραηλινών πολέμων των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Η χρήση, ακόμη και σήμερα, των εγκαταστάσεων της αεροπορικής βάσης Ακρωτηρίου της RAF και των εγκαταστάσεων του Τροόδους δεν αποτελεί κοινό μυστικό, εντάσσεται στα πλαίσια της δυτικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας μέσω του 5 Eyes και φυσικά επανέρχεται σε αφηγήματα παραπληροφόρησης με αφορμή τον συνεχιζόμενο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα και Ισραήλ-Χεζμπολάχ στο Λίβανο.