Του Γιάννη Ιωάννου
Η διεθνής έκθεση οπλικών συστημάτων DEFEA που πραγματοποιήθηκε προ εβδομάδας στην Αθήνα δείχνει να επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απόκτηση αντιαρματικών συστημάτων 5ης γενιάς τύπου Spike LRII, είδηση που μετέδωσε αρχικά ο ιστότοπος αμυντικών ειδήσεων, Defence Redefined. H ιστορία του εκσυγχρονισμού πυραυλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς και δη αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων (ATGM) πηγαίνει πίσω στην διετία 2020-2021 ενώ ο τέως ΥΠΑΜ, Χαράλαμπος Πετρίδης, είχε αναφερθεί στην προοπτική αγοράς προηγμένων αντιαρματικών στον απολογισμό της θητείας του το 2022. Ακόμη δεν υπάρχουν ακριβείς λεπτομέρειες για το configuration των Spike LRII, ωστόσο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» το οπλικό σύστημα, που έχει πολλές εκδοχές ως προς την χρήση του επί οχήματος, πεζή, πλοίου ή ελικοφόρου, έχει κλειδώσει σε σχέση με την ευρωπαϊκή κοινοπραξία της Rafael, Rheinmetall και Diehl, ισραηλινών και γερμανικών συμφερόντων). Από το 2007, οι πύραυλοι της οικογένειας Rafael θεωρούνται ένα αξιόπιστο και “battle proven” οπλικό σύστημα με τον τύπο LRII να διανύει την 5η γενιά εξέλιξης με επαυξημένες δυνατότητες εμπλοκής αρματικών στόχων ή κατά προσωπικού.
Το Spike-LR II έχει μειώσει το βάρος στα 12,7 κιλά (28 λίβρες), διαθέτει αυξημένη εμβέλεια 5,5 km (3,4 mi) στο επίπεδο του εδάφους και 10 km (6,2 mi) από ελικόπτερα με χρήση σύνδεσης δεδομένων ραδιοσυχνοτήτων, επιλογές κεφαλών tandem HEAT με 30% αυξημένη διείσδυση θωράκισης( ή πολλαπλών χρήσεων εκρηκτική κεφαλή με δυνατότητα επιλογής πρόσκρουσης ή σύντηξη έκρηξης διείσδυσης). Διαθέτει νέο σύστημα αναζήτησης στόχου που περιλαμβάνει έναν μη ψυχρό αισθητήρα υπέρυθρων με χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και δυνατότητα πυροδότησης συντεταγμένων στόχων πλέγματος χρησιμοποιώντας μονάδα αδρανειακής μέτρησης για εκχώρηση στόχων τρίτων. Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί με ικανότητα αντιδραστικής προστασίας (CAPS), ικανός να πλήξει στόχους σε υψηλότερες γωνίες πρόσκρουσης έως και 70 μοίρες.
Αλλαγή φιλοσοφίας
Η ΕΦ δείχνει να ακολουθεί τις τάσεις διεθνώς για προηγμένα πυραυλικά όπλα εντός του πεδίου όρασης των χειριστών τους (within line of sight/WLOS) ενώ παράλληλα συμμετέχει στα πλαίσια της PESCO και στην ανάπτυξη όπλων τύπου BLOS (beyond line of sight) που θα απασχολήσουν τις αντιαρματικές άμυνες τα επόμενα χρόνια. Αυτό ωστόσο που κρίνεται ως σημαντικό είναι ο εκσυγχρονισμός του αντιαρματικού δυναμικού της ΕΦ με “fire & forget” όπλα σύγχρονων τύπων που θα αντικαταστήσουν παλιότερα, τεχνολογικά, οπλικά συστήματα ΑTGM ρωσικής και γαλλικής κατασκευής καθώς και τα απαρχαιωμένα, πλέον, ΠΑΟ των 105χλστ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξάλλου κατέδειξε σε μεγάλο βαθμό, λόγω και της εκτεταμένης χρήσης των ΑΤ τύπου Javelin (που έχουν εφάμιλλα πτητικά χαρακτηριστικά -τύπου lofted- με τους SPIKE LR-II), την αδήριτη ανάγκη επί του σύγχρονου πεδίου μάχης για εξουδετέρωση αρμάτων (tank kill) στον ορίζοντα όρασης με πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες και με πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε τύπο διεξαγωγής επιχειρήσεων (ξηρά, έδαφος, παράκτια, θάλασσα).