ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα λιμνάζοντα νερά του ΔΗΚΟ

Πώς το κόμμα του Κέντρου αδυνατεί να ανανεωθεί παρά τις σημαντικές αλλαγές που εκτυλίσσονται στο κομματικό σκηνικό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πριν από δέκα χρόνια το πολιτικό σκηνικό μύριζε μπαρούτι, καθώς στο ΔΗΚΟ εκτυλισσόταν ένας άνευ προηγουμένου εσωκομματικός πόλεμος που επηρέαζε αναπόφευκτα το μέλλον αλλά κυρίως τη σύνθεση της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ετοιμαζόταν να αμφισβητήσει τον τότε Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο στρατόπεδα. Αυτό των καρογιανικών-κυπριανικών και εκείνων που ακολουθούσαν τυφλά την πολιτική Τάσσου Παπαδόπουλου υπό την καθοδήγηση πλέον του Νικόλα. Η πόλωση βρισκόταν στο ζενίθ με ανταλλαγή χαρακτηρισμών ένθεν και ένθεν, τη δημόσια αντιπαράθεση σε ψηλούς τόνους και ένα άνευ προηγουμένου παρασκήνιο ανταλλαγής στρατοπέδων. «Το ΔΗΚΟ αποτελούσε πάντα ένα καλό πρωτοσέλιδο» παραδεχόταν στην «Κ» κομματικό στέλεχος. Τι μεσολάβησε συνεπώς μέσα σε δέκα χρόνια ώστε το εκλογικό συνέδριο να αποτελεί υποσημείωση και το ενδιαφέρον των στελεχών να είναι ανύπαρκτο; Μία σειρά διαγραφών πρωτοκλασάτων στελεχών, η επικράτηση συγκεκριμένης τάσης εντός του κόμματος και η δημιουργία ενός νέου κόμματος, της ΔΗΠΑ, που προήλθε από τα σπάργανα του ΔΗΚΟ. Σήμερα ο Νικόλας Παπαδόπουλος διεκδικεί για τρίτη συνεχόμενη θητεία την Προεδρία του κόμματος χωρίς ανθυποψήφιο. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πλήρης επικράτησή του, ωστόσο, η δεύτερη ανάγνωση καταδεικνύει πως το ΔΗΚΟ είναι ένα κόμμα που ναι μεν ομοιογενοποιείται, αλλά και που διαρκώς συρρικνώνεται.

Με μειωμένο ενδιαφέρον

Σε αυτό το πλαίσιο, την προσεχή Τρίτη θα παρακολουθήσουμε την υποβολή των υποψηφιοτήτων για την ανώτατη πυραμίδα του κόμματος αλλά και για τη σύνθεση του νέου Εκτελεστικού Γραφείου, χωρίς εκπλήξεις και χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επανεκλέγεται χωρίς ανθυποψήφιο, όπως επίσης και η αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Για τη θέση των τριών αντιπροέδρων ενδιαφέρονται επί του παρόντος οι νυν αντιπρόεδροι Μιχάλης Δαμιανός, Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, ο βουλευτής Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης και το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου από τη Λεμεσό Ανδρέας Μιχαηλίδης. Μειωμένο ενδιαφέρον παρατηρείται τόσο για τη θέση του γενικού γραμματέα –έχει εξαγγείλει ο Γιώργος Σολωμού χωρίς να αποκλείεται να έχει ανθυποψήφιο– ενώ κλειστή θεωρείται και η θέση του κεντρικού οργανωτικού με την απόφαση επαναδιεκδίκησης από πλευράς του Φύτου Κωνσταντίνου.

Οι ανακατατάξεις

Ο νυν γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ Αθως Αντωνιάδης ήταν ένας εκ των ένθερμων υποστηρικτών του Νίκου Χριστοδουλίδη εντός του κόμματος και είχε εργαστεί για την υποψηφιότητά του. Είχε ακουστεί εντόνως το προηγούμενο διάστημα το ενδεχόμενο να αναλάβει τη θέση επιτρόπου Ομογένειας, ωστόσο αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα λόγω της παράτασης διορισμών από πλευράς κυβέρνησης. Ισως εξαιτίας και αυτής της φημολογίας, ο τέως διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργος Σολωμού –είχε παραιτηθεί από την εν λόγω θέση, όταν υπέβαλε υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές το 2021 στην επαρχία Κερύνειας– πρόλαβε να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του για την εν λόγω θέση, προτού ξεκαθαρίσει τι θα κάνει ο κ. Αντωνιάδης. Αν και ακούστηκε εντόνως πως ο Αθως Αντωνιάδης ενδέχεται να διεκδικήσει τη θέση του κεντρικού οργανωτικού, η κίνηση του Φύτου Κωνσταντίνου να παραμείνει φαίνεται να δημιούργησε νέα δεδομένα. Σε μία τέτοια περίπτωση ανοίγει ζήτημα για το ποια θα είναι η θέση του κ. Αντωνιάδη εντός του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος αποτελούσε εξαρχής έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του ΔΗΚΟϊκού προέδρου, ανέλαβε τη θέση του εκπροσώπου Τύπου σε μία δύσκολη περίοδο για το κόμμα και δημιουργεί ερωτήματα πώς θα αξιοποιηθεί ή αν θα κάνει ένα βήμα πίσω. Στενοί κύκλοι του περιβάλλοντός του, πάντως, σημειώνουν πως ο ίδιος είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει το κόμμα από όποια θέση κι αν βρίσκεται. Σε ό,τι αφορά τη θέση του κεντρικού οργανωτικού, ο Φύτος Κωνσταντίνου ήταν έτοιμος να αποχωρήσει μετά από μία μακρά παραμονή στην εν λόγω θέση, δίδοντας τη σκυτάλη στον Παναγιώτη Παλατέ. Ο διορισμός του ως σύμβουλου στο Προεδρικό λόγω και της στενής σχέσης που απέκτησε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού με τον Νίκο Χριστοδουλίδη έκανε τον κ. Κωνσταντίνου να αναθεωρήσει και να επαναδιεκδικήσει.

Το πρόσωπο που φαίνεται να φεύγει από την πρώτη γραμμή του κόμματος είναι ο βουλευτής Λευκωσίας Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος δεν θα διεκδικήσει θέση στο εκτελεστικό γραφείο –δίδοντας όπως λέγεται χώρο σε νέα πρόσωπα να διεκδικήσουν με αξιώσεις– κάτι που φαίνεται να σκέφτεται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πανίκος Λεωνίδου. Όσο όμως κι αν υπάρχει προσπάθεια εμπλοκής νέων προσώπων, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκύπτει αυτή τη στιγμή εντός του κόμματος. Οι λόγοι ασφαλώς και ποικίλουν:

  • Μία σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών που ενδεχομένως να έδιναν τη θέση τους σε νέα πρόσωπα, δεν υπουργοποιήθηκαν όπως αναμενόταν.
  • Μία ομάδα στελεχών έχει απομακρυνθεί, γιατί ένιωσε πως το κόμμα μετατράπηκε σε κλειστό κλαμπ που περιλαμβάνει τους συνεργάτες του Νικόλα Παπαδόπουλου.
  • Οι πολιτικές του κόμματος πλέον δεν είναι ξεκάθαρες, ούτε βεβαίως και το ποια είναι η θέση του ΔΗΚΟ στο κυβερνητικό σχήμα.

Αναμφίβολα, στο Δημοκρατικό Κόμμα υπήρξε σοβαρή δυσφορία μετά τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Και στο Εκτελεστικό Γραφείο αλλά ακόμα και στην ίδια τη Γραμματεία, υπήρξαν στελέχη που θεώρησαν πως η κίνηση του Χριστοδουλίδη να αφήσει εκτός πρωτοκλασάτα ονόματα, αποτελούσε προσβολή για το κόμμα και την ίδια στιγμή απέτρεπε την όποια ανανέωση προσώπων. Μία υπουργοποίηση για παράδειγμα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα της βουλής στον Μιχάλη Δαμιανό ή υπουργοποίηση του Πανίκου Λεωνίδου, στον Νεόφυτο Χαραλαμπίδη, οδηγώντας αναπόφευκτα σε κάποιας μορφής ανανέωση. Το κλίμα είχε ήδη χαλάσει καθώς στελέχη νιώθουν πως βρίσκονται για τρίτη συνεχόμενη θητεία εκτός κυβέρνησης. Όμως, όσο κι αν υπάρχει γκρίνια για τον τρόπο με τον οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέφυγε να βάλει πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΚΟ, η αλήθεια είναι πως υπάρχει και εμφανής έλλειψη στελεχιακού προσωπικού στο κόμμα του Κέντρου. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιχείρησε μία σχετική ανανέωση, δίδοντας τη γεμάτη κύρος θέση του εκπροσώπου Τύπου στον Θεόδωρο Μανιταρά.

Ο ίδιος δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά του, οι δημόσιες παρουσίες του είναι μετρημένες και το πολιτικό του αποτύπωμα δεν έχει διαφανεί. Και η είδηση ένταξης της Κατερίνας Χριστοφίδου στο δυναμικό του ΔΗΚΟ είχε προκαλέσει σημαντικές προσδοκίες, ωστόσο, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου φαίνεται πως έχει πάρει πάνω της διεκπεραιωτικά ζητήματα όπως τη συγγραφή των ανακοινώσεων αντί να προχωρά σε δημόσιες παρεμβάσεις. Πιο τεχνοκρατικό αντί πολιτικό ρόλο φαίνεται να επιλέγει και ο νυν διευθυντής του γραφείου του Νικόλα Παπαδόπουλου, Γιώργος Ιωάννου.

Στο κρίσιμο σταυροδρόμι του Νικόλα

Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον και τη στελεχιακή ανομβρία που επικρατεί, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναλαμβάνει για τρίτη θητεία την προεδρία του κόμματος. Με δεδομένο ότι στον Δημοκρατικό Συναγερμό υπάρχει μεν σημαντική ανανέωση αλλά σχετική πολιτική απειρία, ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα μπορούσε να ενισχύσει το πολιτικό του χαρτί. Οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις του, η ατυχής προσπάθειά του να στηρίξει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη με την αναφορά προς τον Πρόεδρο «αν δεν υπήρχες, θα σε εφευρίσκαμε» δείχνει επί του παρόντος δυσκολία όχι μόνο στο να ενισχυθεί πολιτικά, αλλά και να βρει τα πατήματά του στα νέα πολιτικά δεδομένα που προκαλεί η εκλογή Χριστοδουλίδη. Το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο προεκλογικά ήταν η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία, κατοχυρώνοντας ότι το κόμμα του θα βρεθεί ξανά στην εξουσία. Πλέον το στοίχημα για τη νέα πενταετία είναι να κατοχυρώσει τη ρυθμιστική του θέση στην κομματική σκακιέρα, να επαναπατρίσει στελέχη, που είτε έχουν αδρανοποιηθεί τα τελευταία χρόνια είτε έχουν απομακρυνθεί λόγω διαφωνιών και χειρισμών της ηγεσίας, και κυρίως να καταφέρει να μην επισκιαστεί από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αν ενδιαφέρεται για την προεδρία το 2028.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση