Kathimerini.gr
Την απόχρωση του πορτοκαλί της σκουριάς πήρε το νερό σε δεκάδες ποτάμια και ρέματα στην Αλάσκα, πιθανώς συνεπεία της τήξης του πέρμαφροστ (του μόνιμα παγωμένου εδάφους), σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η Αρκτική είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη περιοχή της υφηλίου και, καθώς το παγωμένο έδαφος κάτω από την επιφάνεια της γης λιώνει, απελευθερώνονται τα μέταλλα στις υδάτινες οδούς.
«Πρόκειται για μια απρόβλεπτη συνέπεια της κλιματικής αλλαγής που παρατηρούμε σε κάποια από τα πιο παρθένα ποτάμια της χώρας μας» σημειώνει ο Μπρέτ Πουλέν, επικεφαλής της έρευνας και επίκουρος καθηγητής Περιβαλλοντικής Τοξικολογίας στο UC Davis.
Το λιώσιμο του πέρμαφροστ εκθέτει τα μέταλλα στο οξυγόνο σε μια διαδικασία γνωστή ως διάβρωση, που αυξάνει την οξύτητα του νερού και διαλύει μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το κάδμιο και ο σίδηρος – το μέταλλο που δίνει στα ποτάμια το χρώμα της σκουριάς.
Το φαινόμενο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2018 κατά μήκος του Μπρουκς Ρέιντζ, στα βόρεια της Αλάσκας, όπου οι ερευνητές πρόσεξαν πως τα μέχρι πρότινος κρυστάλλινα νερά των ποταμών είχαν πάρει ένα γαλακτερό πορτοκαλί χρώμα.
«Τα στοιχεία μάς δείχνουν πως, όταν ένα ποτάμι γίνεται πορτοκαλί, παρατηρείται σημαντική μείωση των μακροασπόνδυλων και του βιοϋμενίου (σ.σ .biofilm, μορφή μικροβιακής διαβίωσης) στον πυθμένα του ρέματος, που είναι ουσιαστικά η βάση του τροφικού ιστού», εξηγεί ο Πουλέν για το φαινόμενο της σκουριάς, το οποίο, όπως λέει, «θα μπορούσε να αλλάξει το σημείο όπου μπορούν να ζήσουν ψάρια».
Η σκουριά είναι ένα εποχικό φαινόμενο που συμβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το παγωμένο υπέδαφος θερμαίνεται.
«Πρόκειται για μία περιοχή που θερμαίνεται δύο με τρεις φορές γρηγορότερα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη. Οπότε, περιμένουμε πως αυτού του είδους ο αντίκτυπος θα συνεχιστεί», προσθέτει ο Σκοτ Ζόλκος από το Κέντρο Κλιματικής Ερευνας Woodwell.