ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζέστη, κόσμος, ακρίβεια: Το καλοκαίρι του 2024 η τέλεια καταιγίδα στον ευρωπαϊκό τουρισμό

Όσο πλησιάζουν στο τέλος της θερινής σεζόν, οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί όπως η Βαρκελώνη, η Αθήνα και η Σαντορίνη έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.

Ενώ ο τουρισμός είναι κρίσιμος οικονομικός παράγοντας για πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, ορισμένοι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να διοχετευθούν περισσότερα τουριστικά έσοδα στις κοινότητες και τις υποδομές.

Η κλιματική αλλαγή ασκεί επίσης τεράστια πίεση σε δημοφιλείς προορισμούς. Η Ισπανία και η Ελλάδα κατέγραψαν φέτος κάποιες από τις θερμότερες ημέρες στην ιστορία τους, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 45 βαθμούς Κελσίου.

«Μας έχουν κατακτήσει οι τουρίστες, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε η 32χρονη Camila Guzman, κάτοικος της Πάλμα στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκας. Η Guzman συμμετείχε στις διαμαρτυρίες του Ιουλίου, οι οποίες προσείλκυσαν τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους. Οι τιμές ανέβηκαν τόσο πολύ, δήλωσε, ώστε «να μην μας βγαίνει οικονομικά να μένουμε πια εδώ».

Σε άλλους προορισμούς, οι ντόπιοι εναντιώθηκαν στις ασεβείς συμπεριφορές των τουριστών και την ανέγερση νέων ξενοδοχείων και βιλών. Ορισμένα μέρη βάζουν όριο στον αριθμό των επισκεπτών.

Η πανδημία επίσης ενέτεινε τις ενστάσεις των ντόπιων, καθώς πήραν μια «γεύση» από τη ζωή χωρίς τουρίστες. Όταν καταργήθηκαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, τα πλήθη επανήλθαν σε ορδές.

«Αυτό το καλοκαίρι ήταν η τέλεια καταιγίδα, με έναν συνδυασμό προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των υπερβολικών αριθμών, της κακής συμπεριφοράς και της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Richard Butler, επίτιμος καθηγητής διαχείρισης φιλοξενίας και τουρισμού στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη.

φωτ. Aris Oikonomou/Agence France-Presse – Getty Images – via NYT

Η εισροή τουριστών άσκησε στην Αθήνα τεράστια πίεση, καθώς ήρθε αντιμέτωπη με πολλή ζέστη και ελλείψεις νερού. Οι πυρκαγιές , οι οποίες ξέσπασαν στην Ελλάδα, κατέκαψαν τα δάση στην περιοχή της Αττικής.

Τον Ιούλιο, οι αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση στην Ακρόπολη τις ώρες με τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Οι διαμαρτυρίες εναντίον του υπερτουρισμού «φούντωσαν» στην Αθήνα τον Ιούλιο, με τα γκράφιτι «No tourists» να εμφανίζονται σε διάφορα κτίρια.

Η Σαντορίνη, διάσημη για τα λευκά σπιτάκια της, ήταν ένας από τους πιο γεμάτους προορισμούς στην Ευρώπη πέρυσι, προσελκύοντας σχεδόν 3,5 εκατ. επισκέπτες σε ένα νησί των 15.500 κατοίκων. Τα κρουαζιερόπλοια, 800 πλοία που μετέφεραν 1,3 εκατ. επισκέπτες, ήταν μεγάλη πηγή του συνωστισμού, σύμφωνα με την Ενωση Λιμένων Ελλάδος.

Για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα συνωστισμού, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι οι χρεώσεις ελλιμενισμού για κρουαζιέρες θα αυξηθούν σε δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Η κυβέρνηση θα αυξήσει επίσης τον φόρο διαμονής που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία και άλλου είδους καταλύματα στα νησιά.

Και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προσφέρουν συμβόλαια για μακροχρόνια ενοικίαση αντί για βραχυχρόνια μίσθωση θα εμπίπτουν σε ένα καθεστώς ειδικού αφορολόγητου για μια τριετία, δήλωσε.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο αριθμός των τουριστών στην Ισπανία ξεπέρασε τα 42,5 εκατ., σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού.

Πολλές πόλεις παίρνουν κατάλληλα μέτρα. Η Σεβίλλη εστιάζει στα τουριστικά καταλύματα, αφότου μια δικαστική απόφαση επέτρεψε στον δήμο να κόψει την παροχή νερού στα παράνομα καταλύματα. Και στη Βαρκελώνη, μια οργάνωση τουρισμού ζήτησε περιορισμό του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων και των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η πόλη είπε ότι θα καταργήσει τέτοιου είδους καταλύματα μέχρι το τέλος του 2028 και ανακοίνωσε αύξηση στον τουριστικό φόρο από τον Οκτώβριο.

Εγιναν διαμαρτυρίες στη Μαγιόρκα, τη Μάλαγα, στα Κανάρια Νησιά και τη Βαρκελωνη. Τον Απρίλιο, ακτιβιστές στην Τενερίφη έκαναν απεργία πείνας, για να εναντιωθούν στις τουριστικές υποδομές.

«Οι κάτοικοι μένουν σε αυτοσχέδια παραπήγματα, διότι δεν μπορούν να μείνουν σε σπίτια, ενώ εκατομμύρια ευρώ επενδύονται σε τεράστια τουριστικά πρότζεκτ», δήλωσε ο Javier Toro, κάτοικος της Τενερίφης που συμμετείχε στις διαμαρτυρίες.

Στην Πορτογαλία, οι στενοί δρόμοι της Λισσαβόνας έχουν γεμίσει με tuk-tuk και τουρίστες. Μια ομάδα που δραστηριοποιείται στα ακίνητα ξεκίνησε καμπάνια για δημοψήφισμα, ώστε να απαγορευτούν τα τουριστικά καταλύματα σε απλά κτίρια με διαμερίσματα.

«Είναι σαν να περπατάς έξω από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μετά από αγώνα – απόλυτο χάος και δεν αναγνωρίζω τους γείτονές μου πια», δήλωσε η 68χρονη Ann Cal, κάτοικος της συνοικίας Αλφάμα. «Κάποιες μέρες δεν θέλω να βγω από το διαμέρισμά μου».

Πηγή: The New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ