ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Πλάνο σταδιακής άρσης περιορισμών και επανεκκίνησης της οικονομίας

Κάλεσε όλους να σεβαστούν τα περιοριστικά μέτρα ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών του Πάσχα, έτσι ώστε να καταστεί ρεαλιστικό το πλάνο

ΚΥΠΕ

Το πλαίσιο στρατηγικής για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνησης της οικονομίας, με πρώτο σταθμό το σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων σε καίριους τομείς της οικονομίας στις αρχές Μαΐου, στη βάση πάντα των επιδημιολογικών δεδομένων, ενέκρινε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το πλαίσιο περιλαμβάνει τρία στάδια που φτάνουν μέχρι τον τέλος του 2021, ενώ κάλεσε όλους να σεβαστούν τα περιοριστικά μέτρα ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών του Πάσχα, έτσι ώστε να καταστεί ρεαλιστικό το πλάνο της επανεκκίνησης της οικονομίας.

«Ουσιαστικά με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη και το οικονομικό κόστος να κλιμακώνεται σημαντικά, αρκετές χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν την στρατηγική τους για σταδιακή άρση των περιορισμών», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας πως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές με στόχο την σταδιακή έξοδο από το γενικό lockdown, ώστε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών για αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων από ένα κράτος σε άλλο για ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε ταυτόχρονα «πως μια υγιείς και λειτουργική οικονομία είναι και η απαραίτητη προϋπόθεση για ένα λειτουργικό σύστημα υγείας». Όπως είπε, το πλαίσιο στρατηγικής χωρίζεται σε τρία βασικά στάδια, ενώ η δυνατότητα μετάβασης από το ένα στάδιο στο άλλο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα επιδημιολογικά στοιχεία. Το 1ο στάδιο αφορά την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19, το οποίο έχουμε εξαγγείλει σε μεγάλο βαθμό.

Το 2ο στάδιο αφορά σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων που υπολογίζεται, αν επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αρχίσει σταδιακά γύρω στις αρχές Μαΐου σε τομείς καίριας σημασίας για την οικονομία και στη βάση επιδημιολογικών στοιχείων με συντονισμένο τρόπο, που να μην θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια συγκράτησης του ιού στην Κύπρο.

«Για το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων θα πρέπει να ικανοποιούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα, για παράδειγμα, η μείωση της καμπύλης των κρουσμάτων, η επάρκεια του ιατρικού συστήματος και τρίτον η συστηματική παρακολούθηση μέσα από τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού δειγματοληπτικών ελέγχων», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, στον καθορισμό της στρατηγικής και επιλογής τομέων για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλα τέσσερα κριτήρια. Ειδικότερα, πρόκειται για τον κίνδυνο μολύνσεων από τον Covid-19, τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών λόγω Covid-19, τη σημασία του σχετικού τομέα της οικονομίας και κοινωνικής ζωής και τη δυνατότητα επιβολής και διατήρησης μέτρων ασφάλειας.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ακόμη ότι τα μέτρα μπορούν να διαφοροποιούνται σύμφωνα με τις γεωγραφικές περιοχές, τις ομάδες πολιτών, τους τομείς της κοινωνικής ζωής και τέλος τους οικονομικούς τομείς, ενώ θα ληφθεί υπόψη η αλληλεξάρτηση μεταξύ των επιχειρήσεων και των τομέων της οικονομίας, καθώς και οι κοινωνικές αλληλοεπιδράσεις.

Το τρίτο στάδιο αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας, δηλαδή την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021. «Η στρατηγική θα πρέπει να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, επιτρέποντας να υφίσταται οικονομική δραστηριότητα χωρίς αχρείαστα ρίσκα σε θέματα υγείας», τόνισε ο κ. Πετρίδης, και συμπλήρωσε ότι αυτή θα περιλαμβάνει στήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων, μέτρα σε τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο, ανάπτυξη τομέα ψηφιακής τεχνολογίας, στήριξη εκείνων που θα μπορούν να διατηρήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και τόνωση της ζήτησης.

Σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, με βάση αυτό το πλαίσιο, το Υπουργικό ενέκρινε τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον προεδρία του Υπουργού Οικονομικών, στην οποία θα μετέχουν οι Υπουργοί Υγείας, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι Υφυπουργοί Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής και Τουρισμού. Επίσης, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συσταθεί καθοδηγητική επιτροπή, στην οποία θα προεδρεύει εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ και θα μετέχουν εκπρόσωποι των άλλων Υπουργείων, καθώς και υπεύθυνοι της μονάδας επιδημιολογικής παρακολούθησης του Υπουργείου Υγείας.

Η Διυπουργική Επιτροπή με τη στήριξη της καθοδηγητικής επιτροπής, συνέχισε ο κ. Πετρίδης, θα ετοιμάσει και θα υποβάλει το πλαίσιο της στρατηγικής και το σχέδιο δράσης στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος Απριλίου. «Για να γίνει ρεαλιστική η επανεκκίνηση της οικονομίας καλώ όλους να σεβαστούν τα μέτρα και να είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένοι την περίοδο του Πάσχα για να μην ανατραπούν οι μέχρι τώρα συνθήκες», κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση