ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Η Κύπρος ίσως ο καλύτερος προορισμός για επενδύσεις στην Ευρώπη

Η απάντηση στις σημερινές προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας βρίσκεται στο νέο αναπτυξιακό μας μοντέλο, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης

ΚΥΠΕ

Η απάντηση στις σημερινές προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας βρίσκεται στο νέο αναπτυξιακό μας μοντέλο, ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας πως στη σημερινή γεωπολιτική αστάθεια, η Κύπρος είναι ίσως ο καλύτερος προορισμός της Ευρώπης για ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων.

Ο κ. Πετρίδης, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής συνεδρίου της IMH, στη Λεμεσό, με θέμα «Η Ευρώπη σε κρίση: Δυναμικές και επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία», υπογράμμισε πως διανύουμε «περίεργους και επικινδύνους καιρούς» και σε αυτό το στάδιο, οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου για την ευρωπαϊκή και την κυπριακή οικονομία είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει νέες εταιρείες στο νησί, διαβεβαιώνοντας για τη στήριξη της κυβέρνησης.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη θέση ότι δεν αναμένει σύντομα επιστροφή στην κανονικότητα και ανέφερε πως ένας τομέας που σίγουρα επηρεάστηκε, είναι ο τουριστικός, ωστόσο σημείωσε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για κάλυψη του κενού που δημιουργούσε η ρωσική αγορά.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, σε κάποιο βαθμό επηρεάστηκε και ο τομέας των υπηρεσιών για ρωσικές εταιρείες στην Κύπρο, ωστόσο στον τραπεζικό τομέα δεν αναμένει ιδιαίτερο αντίκτυπο, αφού ήδη τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μείωση των ρωσικών καταθέσεων, που σήμερα φτάνουν μόλις το 3,8% των συνολικών καταθέσεων στην Κύπρο.

Το μεγαλύτερο ρίσκο για όλες τις χώρες της Ευρώπης βρίσκεται στην αύξηση του πληθωρισμού, υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, προβλέποντας ότι είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στο εγγύς μέλλον, αυξήσεις στους δανεισμούς και στην εξυπηρέτηση των χρεών, χαμηλότερα έσοδα από την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης αλλά και αύξηση των δαπανών για μετριασμό του κόστους του πληθωρισμού.

Πρόκληση για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, πρόσθεσε, θα αποτελέσουν επίσης οι τιμές στον τομέα της ενέργειας, των τροφίμων και των οικοδομικών υλικών αλλά και η υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας, σημειώνοντας ότι διαίτερη πρόκληση θα αποτελέσει η διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας το δημόσιο χρέος αυξήθηκε «χωρίς όμως να το παρακάνουμε», ο Υπουργός Οικονομικών υπέδειξε πως, το 2021, η Κύπρος ήταν η χώρα που αποπλήρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους της και κατάφερε να το μειώσει, τον τελευταίο χρόνο, από 115,4% σε 103%.

Στο ερώτημα ποια θα είναι η κυβερνητική πολιτική για αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, διαμήνυσε ότι η Κύπρος δεν θα ακολουθήσει τη φιλοσοφία των χωρών που αυξάνουν τις φορολογίες στους πολίτες για να διασφαλίσουν τα δημόσια οικονομικά τους.

«Η απάντηση μας είναι ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. Όσο περισσότερη ανάπτυξη γίνεται. Υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης για αύξηση εσόδων, περισσότερη ανάπτυξη για αύξηση της αγοραστικής δύναμης, υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης για δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας», είπε ο Υπουργός.

Όλοι γνωρίζουν την αποδεδειγμένη ευελιξία και ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, συνέχισε ο κ.Πετρίδης, υπενθυμίζοντας ότι εξήλθαμε από την κρίση του 2013 χωρίς αυξήσεις στη φορολογία, ενώ σήμερα είμαστε μια από τις λίγες χώρες, όπως είπε, που μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος που δημιουργήθηκε από την πανδημία.

Η απάντηση, συνέχισε, βρίσκεται στο νέο αναπτυξιακό μας μοντέλο και στην οικονομική φιλοσοφία, «μια ανοικτή οικονομία, για επιχειρηματικότητα, για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, και των παραγωγικών επενδύσεων, για περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις, για ιδιωτικές επενδύσεις».

Ο Υπουργός σημείωσε ότι αυτή είναι και η φιλοσοφία για τη νέα Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας, με τίτλο «Όραμα 2035», η οποία εμπεριέχει πέραν των 200 πρακτικών εισηγήσεων για διαμόρφωση όλων των τομέων της οικονομίας και με στόχο τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, ιδιαίτερα για τη βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επιλέξει την Κύπρο ως βάση τους σημαντικός αριθμός εταιρειών, ενώ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρείες να έρχονται στο νησί, είπε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα τους και θα στηρίξει, μέσα από τις πολιτικές της, το επιχειρείν.

«Σε εθνικό επίπεδο, στοχεύουμε στη διαφοροποίηση της οικονομίας μας, διευρύνοντας την παραγωγική της βάση και προσφέροντας ευκαιρίες σε πολλές ξένες επιχειρήσεις», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Πετρίδης, σημειώνοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον, σε αυτήν την εποχή της νέας γεωπολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, η Κύπρος είναι ίσως ο καλύτερος προορισμός στην αγορά της ΕΕ για να φιλοξενήσει νέες επιχειρήσεις».

Το συνέδριο, το οποίο απασχόλησαν οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης που προκαλεί η ρωσο-ουκρανική διένεξη, πραγματοποιήθηκε στην παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων και ανώτερων στελεχών εταιρειών στην Κύπρο, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της κυπριακής οικονομίας.

Ανάμεσα στους ομιλητές των τεσσάρων πάνελ συζητήσεων που ακολούθησαν, ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο Υφυπουργός Έρευνας Κυριάκος Κόκκινος και ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ