ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Η φορολογική μεταρρύθμιση θα μειώσει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή

Η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για διαφύλαξη της φήμης της Κύπρου ως διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

"Ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος του κυβερνητικού προγράμματος είναι η φορολογική μεταρρύθμιση", σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Μάκης Κεραυνός στο πλαίσιο ομιλίας του στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου των Λογιστών (ΣΕΛΚ). Ο Υπουργός εξήγησε κατά την ομιλία του πως, πρόθεση της Κυβέρνησης, είναι η νέα φορολογική πρόταση, να σταθμίζει το σύγχρονο οικονομικό μοντέλο και τις εξελικτικές προοπτικές του και ότι η νέα φορολογική μεταρρύθμιση, πρέπει να στοχεύει σε ένα διαφανές και απλοποιημένο σύστημα, με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία. Είπε ότι, πρέπει να είναι ενθαρρυντική προς το επιχειρείν και ταυτόχρονα να είναι κοινωνικά δίκαιη, να είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προτύπων και να στοχεύει στη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

"Προσβλέπουμε να αποτελέσει ένα μηχανισμό βελτίωσης της ισοκατανομής του παραγόμενου προϊόντος και εισοδήματος και να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και να ενθαρρύνει και διευκολύνει την επενδυτική δραστηριότητα. Τέλος, θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα ώστε να αποτελεί πλεονέκτημα ως κίνητρο για τους ξένους και ντόπιους επενδυτές. Το έργο αυτό έχει ανατεθεί στο Κέντρο Οικονομικών μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο θα αξιοποιήσει και ξένους εμπειρογνώμονες", συμπλήρωσε ο κ. Κεραυνός.

"Να είσαστε βέβαιοι ότι την κατάλληλη στιγμή θα ζητήσουμε την εμπλοκή του Συνδέσμου σας και θα αξιοποιήσουμε τις απόψεις σας και όλη την εμπειρογνωμοσύνη που αναγνωρίζουμε ότι διαθέτουν τα μέλη σας", σημείωσε.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί την Ουδέτερη Πράσινη Φορολογική Μεταρρύθμιση η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των πράσινων στόχων της Κύπρου μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωση, που πηγάζουν από την πράσινη συμφωνία και το Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το Κλίμα για το 2021-2030 για μείωση κατά 24% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σημείωσε επίσης ότι, το επίκεντρο της κυβερνητικής αναπτυξιακής στρατηγικής καθοδηγείται από την εφαρμογή των δύο εμβληματικών προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Προγράμματος ΘΑλΕΙΑ 2021 – 2027. Δύο Προγράμματα που υλοποιούν σχέδια και δράσεις στη βάση της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής Ανάπτυξης για τη Κύπρο.

Αυτούσια η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών

Κυρίες και κύριοι.

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ιδιαίτερη τιμή να χαιρετήσω τις εργασίες
της 62ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Ένας Σύνδεσμος επαγγελματικός και επιστημονικός, ο οποίος από την ίδρυση του, εδώ και 62 χρόνια, έχει διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο στην πορεία και στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, και των βασικών κυττάρων της που είναι οι επιχειρηματικές μονάδες.

Αναμφισβήτητα, ο Σύνδεσμος σας συνεχίζει να έχει, καθοριστική συμβολή στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας ως ένας ουσιαστικός συνεργάτης και εταίρος του κράτους. Ο Σύνδεσμος των Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου,
κατά τις κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης και πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας μας, κατόρθωσε μέσα από τις δράσεις του, τόσο τοπικά όσο και διεθνώς, να επιτύχει τη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης και αναβίωσης του τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών της Κύπρου, αλλά και του κύρους της Κύπρου διεθνώς. Η ποιοτική επαγγελματική υποδομή της Κύπρου στον τομέα των λογιστικών, χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών επαγγελμάτων, τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση μας, σας θεωρεί ένα βασικό πυλώνα στη συνδιαμόρφωση ενός νέου οράματος για την οικονομία μας. Ένα όραμα που αναφέρεται σε ένα διαφοροποιημένο αναπτυξιακό οικονομικό μοντέλο, εμπλουτισμένο με νέους παραγωγικούς τομείς, με ενσωματωμένη σύγχρονη τεχνολογία, που να οδηγήσει την Κύπρο στη νέα εποχή της ψηφιακής και πράσινης οικονομίας.

Για να οδηγηθούμε βέβαια στη νέα εποχή, σε μια περίοδο πολλών και συνεχών προκλήσεων αλλά και σοβαρών γεωπολιτικών εξελίξεων, χρειάζεται ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας, με βιώσιμες επιχειρήσεις, με ένα αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα και με ποιοτικές θέσεις απασχόλησης.

Όπως γνωρίζετε, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής, η οποία να διασφαλίζει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, στα πλαίσια δημοσιονομικής πειθαρχίας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η προϋπόθεση αυτή αποτελεί πάγια πολιτική της Κυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πριν μερικές μέρες συμμετείχα στις συνεδρίες του Eurogroup και του Ecofin, όπου στα πλαίσια της μεταπρογραμματικής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας, οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσαν ότι η οικονομία μας ακολουθεί μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία , η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Δήλωσαν ότι η οικονομία μας παραμένει αξιόπιστη και ικανή να ανταποκριθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με το βασικό μας μακροοικονομικό σενάριο, το οποίο συμπίπτει απόλυτα με τις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα συνεχίσει με ένα θετικό ρυθμό γύρο στο 2,8%. Ένας ρυθμός που είναι περίπου 3 φορές ο μέσος όρος της ευρωζώνης , που προσδιορίζεται στο 1%.

Το Δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό και εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, την περίοδο 2023-2026. Το Δημόσιο Χρέος από 86,5% το 2022 εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 81,1% του ΑΕΠ κατά το τέλος του 2023, με καθοδική πορεία πλησιάζοντας το 60% το 2026.

Με κανένα τρόπο η Κυβέρνηση δεν παραγνωρίζει τις προκλήσεις και τους κινδύνους, όπως τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Απότοκα και αυτά του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Κυβέρνηση μέσα από χειρισμούς και μέτρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ο οποίος βρίσκεται σήμερα λίγο πιο πάνω από το 3% και εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 2,5% περίπου μέχρι το τέλος του 2024. Βέβαια ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε ψηλότερα επίπεδα στο 4,9% και είναι ο βασικός λόγος της ακριβείας μαζί με τα αυξημένα επιτόκια. Όμως η Κυβέρνηση δεν έμεινε απαθής στην ακρίβεια, αλλά με μια σειρά αποτελεσματικών μέτρων, έδωσε ανάσα στα μεσαία νοικοκυριά και στους μεσαίους εργαζομένους. Σέβομαι το χρόνο σας και δεν θα τα αναφέρω, γιατί τα ανέλυσε πολύ παραστατικά ο Πρόεδρος μας, στη χθεσινή δημοσιογραφική του διάσκεψη.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος του κυβερνητικού προγράμματος, που είναι και πάγιο αίτημα του Συνδέσμου σας τα τελευταία χρόνια, είναι η φορολογική μεταρρύθμιση. Πρόθεση της Κυβέρνησης, είναι η νέα φορολογική πρόταση, να σταθμίζει το σύγχρονο οικονομικό μοντέλο και τις εξελικτικές προοπτικές του. Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση, πρέπει να στοχεύει σε ένα διαφανές και απλοποιημένο σύστημα, με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία. Πρέπει να είναι ενθαρρυντική προς το επιχειρείν και ταυτόχρονα να είναι κοινωνικά δίκαιη, να είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προτύπων και να στοχεύει στη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Προσβλέπουμε να αποτελέσει ένα μηχανισμό βελτίωσης της ισοκατανομής του παραγόμενου προϊόντος και εισοδήματος και να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και να ενθαρρύνει και διευκολύνει την επενδυτική δραστηριότητα. Τέλος, θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα ώστε να αποτελεί πλεονέκτημα ως κίνητρο για τους ξένους και ντόπιους επενδυτές. Το έργο αυτό έχει ανατεθεί στο Κέντρο Οικονομικών μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο θα αξιοποιήσει και ξένους εμπειρογνώμονες.

Να είσαστε βέβαιοι ότι την κατάλληλη στιγμή θα ζητήσουμε την εμπλοκή του Συνδέσμου σας και θα αξιοποιήσουμε τις απόψεις σας και όλη την εμπειρογνωμοσύνη που αναγνωρίζουμε ότι διαθέτουν τα μέλη σας.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί την Ουδέτερη Πράσινη Φορολογική Μεταρρύθμιση η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των πράσινων στόχων της Κύπρου μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πηγάζουν από την πράσινη συμφωνία και το Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το Κλίμα για το 2021-2030 για μείωση κατά 24% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το επίκεντρο της κυβερνητικής αναπτυξιακής στρατηγικής καθοδηγείται από την εφαρμογή των δύο εμβληματικών προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Προγράμματος ΘΑλΕΙΑ 2021 – 2027. Δύο Προγράμματα που υλοποιούν σχέδια και δράσεις στη βάση της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής Ανάπτυξης για τη Κύπρο.

Η μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας, με τίτλο «Όραμα 2035», υποστηρίζει την προώθηση της ψηφιοποίησης και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με βασικές επιδιώξεις τη μετάβαση σε ένα νέο, σύγχρονο οικονομικό μοντέλο, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την επίτευξη βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης αλλά και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας με απώτερο στόχο την ευημερία των πολιτών.

Ειδικά σε σχέση με τις πρόσφατες κυρώσεις, σε φυσικά πρόσωπα, η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά. Αντιμετώπισε την αρνητική αυτή εξέλιξη ως μια ευκαιρία για οριστική κάθαρση του ονόματος της Κύπρου ως χώρα παροχής ποιοτικών επαγγελματικών υπηρεσιών. Έχοντας ενώπιων μου επαγγελματίες του χώρου που διαπρέπουν, θεωρώ υποχρέωση μου να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για διαφύλαξη της φήμης της Κύπρου ως διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών.

Η Κυβέρνηση μας στοχεύοντας προς την κατεύθυνση αυτή και διασφαλίζοντας ακόμα περισσότερο την προσέλκυση και παραμονή στην Κύπρο ξένων εταιρειών και των στελεχών τους, παρά τους τέσσερις μήνες διακυβέρνησης, προχώρησε άμεσα σε νέα μέτρα και χειρισμούς:

  • Διεύρυνε το φορολογικό κίνητρο στα ξένα στελέχη των εταιρειών αυτών και στην περίπτωση που αλλάζουν εργοδότη. To σχετικο νομοσχέδιο θα τεθεί αύριο για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  • Κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων φορολογικό νομοσχέδιο, όπου με τη ψήφιση του θα παραχωρούνται αυξημένες κεφαλαιουχικές εκπτώσεις σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των επιχειρήσεων.
  • Προώθησε άμεσα Νομοσχέδιο για τους Funds Administrators, που αφορά τη ρύθμιση του επαγγέλματος της εκτέλεσης λειτουργιών διοίκησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων. Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
  • Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI) αφού έγιναν διαβουλεύσεις μεταξύ άλλων και με τον ΣΕΛΚ.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση