ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ: Βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας για επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας

Στην προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης της οικονομίας θα ενταχθεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστό ως «Κύπρος - το αύριο», ανέφερε ο κ. Νουρής

ΚΥΠΕ

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέστειλε τους σχεδιασμούς προς τον πλήρη εκσυγχρονισμό του κράτους, ωστόσο βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας «η οποία συνιστά το εφαλτήριο ούτως ώστε να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια περαιτέρω επαναδραστηριοποίησης της οικονομίας και επίτευξης της μακροπρόθεσμης βιώσιμης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης» είπε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι η επιτυχία αυτής της κατεύθυνσης μαρτυρείται και από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τρέχον έτος, «οι οποίες αναγνωρίζουν την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της ΕΕ και αφετέρου την ισχυρή δυναμική της Κυπριακής οικονομίας», πρόσθεσε.

Στην προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης της οικονομίας θα ενταχθεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστό ως «Κύπρος - το αύριο», το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,1% και δημιουργία πέραν των 11.000 θέσεων εργασίας, ανέφερε. Επιπλέον, σημείωσε ότι σημαντικές επενδύσεις σε αρκετές από τις προτεραιότητες στο πλαίσιο του νέου οικονομικού μοντέλου θα προωθηθούν και μέσω του Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ» που χρηματοδοτείται από τα Επενδυτικά και Διαρθρωτικά Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, είπε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης θα οδηγήσει μεταξύ άλλων και στην αντιμετώπιση των ανεπαρκειών του συστήματος έκδοσης και μεταβίβασης τίτλων ιδιοκτησίας, στη βελτίωση του ηλεκτρονικού συστήματος για την έκδοση οικοδομικών αδειών, στον αστικό αναδασμό για την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της γης.

Επιπρόσθετα, είπε ότι προβλέπεται η διαφοροποίηση και περαιτέρω προώθηση του τουριστικού προϊόντος, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και των τοπικών αρχών, η μεταρρύθμιση και ενίσχυση της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η ενίσχυση της διαφάνειας.

Στην ενίσχυση της οικοδομικής βιομηχανίας έχει επίσης συμβάλει η νέα καινοτόμος διαδικασία για ταχεία πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση αναπτύξεων, εντός 10 ημερών, που εφαρμόζεται με επιτυχία από τον Οκτώβριο του 2020, πρόσθεσε, και που από τον προσεχή Ιούνιο θα επεκταθεί ώστε να εφαρμόζεται σε ευρύτερο τύπο και μέγεθος αναπτύξεων.

Έκανε επίσης αναφορά στη νέα εθνική στρατηγική για την προσέλκυση επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση στην Κύπρο, που περιλαμβάνει δράσεις και παρέχει φορολογικά και άλλα κίνητρα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό και στις άδειες διαμονής και απασχόλησης, τη φορολογική μεταχείριση, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών, την ενίσχυση του Μηχανισμού Ταχείας Αδειοδότησης Εταιρειών, καθώς και την προβολή της χώρας ως ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις.

Στην 8η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων παρευρέθηκαν αξιωματούχοι από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, αρχηγοί κομμάτων και υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη επαγγελματικών συνδέσμων, ενώ μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντρέας Δημητριάδης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Αντρέας Δημητριάδης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία και προβληματισμό για την έντονη αβεβαιότητα που παρατηρείται και τις εκκρεμότητες στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, ως συνέπεια της πανδημικής κρίσης.

Όσον αφορά το Νομοσχέδιο για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για κατοικίες με μέγιστο εμβαδόν 140τμ από 200τμ, είπε ότι ο Σύνδεσμος εξέφρασε την αντίθεσή του, κρίνοντας το ως άκαιρο, «ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που ο κατασκευαστικός τομέας αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων», όπως ανέφερε ο Πρόεδρος. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ χαμηλότερη φορολογία ΦΠΑ στα οικιστικά ακίνητα, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, που έχει αναστείλει για 3 χρόνια τον ΦΠΑ για την αγορά ακινήτων και η Πορτογαλία, που έχει εφαρμόσει μηδενικό συντελεστή για όλες τις συναλλαγές σε ακίνητα.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι δραστηριότητες τoυ τομέα των μεγάλων αναπτύξεων έχουν σχεδόν παραλύσει λόγω της πανδημίας, της κατάργησης του ΚΕΠ και της έλλειψης κινήτρων προς τους ξένους επενδυτές. Αποτέλεσμα αυτής της αρνητικής εξέλιξης, είπε, είναι υγιείς επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με κλείσιμο, εργασίες εκατομμυρίων ευρώ να ανασταλούν, παραγγελίες υλικών εκατομμυρίων ευρώ να μπλοκαριστούν και επενδύσεις εκατομμυρίων στην Κύπρο να ακυρωθούν ή να παγιοποιηθούν.

Ο κ. Δημητριάδης χαιρέτισε επίσης την πρόσφατη έγκριση από τη Βουλή των νομοσχεδίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία και υπογράμμισε την ανάγκη για προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και των νομοσχεδίων που δημιουργούν φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Τόνισε ότι είναι απαραίτητη η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής αλλά και η εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων που θα συμβάλλουν στην εισροή ξένων επενδύσεων και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της οικονομίας.

Όπως επισήμανε ο κ. Δημητριάδης, αίτημα του Συνδέσμου είναι «η άρση της γραφειοκρατίας, των στρεβλώσεων και των εμποδίων, ώστε τα 25 μεγάλα έργα συνολικής αξίας πέραν των 7 δις ευρώ, που διαχειρίζονται τα μέλη του Συνδέσμου, να προχωρήσουν προς υλοποίηση».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε στις εισηγήσεις που υπέβαλε ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων με υπόμνημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, που στόχο έχουν «τη βελτίωση και λειτουργικότητα του υφιστάμενου Προγράμματος Μόνιμης Παραμονής στην Κύπρο (PRP)». Πιο συγκεκριμένα, γίνεται εισήγηση για πολεοδομικές ρυθμίσεις, όπως η μονιμοποίηση πολεοδομικών κινήτρων, η αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 20%, η κατάργηση των ελάχιστων ωφέλιμων εμβαδών διαμερισμάτων.

Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος προτείνει μία σειρά φορολογικών κινήτρων, όπως η μείωση ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για περαιτέρω προσέλκυση ξένων εταιρειών, η κατάργηση της φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών και η επιβολή 5% ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Σε χαιρετισμό του προς τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χρ. Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι ο τομέας των μεγάλων αναπτύξεων έχει πληγεί διπλά τα τελευταία χρόνια: τόσο από τις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία αλλά και από την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος με αντίκτυπο στην οικονομία του Τόπου.

«Οι εταιρείες μέλη του Συνδέσμου, με την πλούσια δράση τους, επενδύουν εκατομμύρια ευρώ στον τόπο, δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κατασκευάζουν έργα υποδομής για τον τόπο, βελτιώνουν την τουριστική και επενδυτική εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό και προσελκύουν σοβαρούς ξένους επενδυτές», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι το ΚΕΒΕ, σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση, προσπαθεί να βελτιώσει τα επενδυτικά κίνητρα, να προωθήσει τον νέο θεσμό της Οικονομικής Διπλωματίας, να επιλύσει δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, που υπονομεύουν τις μεγάλες αναπτύξεις και να βελτιώσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρουν και ενεργούν οι επιχειρήσεις του τομέα.

Πρόσθεσε ότι το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει να προβάλλει την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό. Ήδη, για το 2022 έχουν προγραμματιστεί πολλές και σημαντικές επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό, ώστε να προβληθεί η επενδυτική και γενικότερα επιχειρηματική εικόνα της χώρας, ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ