ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφ. Έρευνας: Μανίκια πάνω για μια έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη Κύπρο

Με μπροστάρη τη Λεμεσό, η Κύπρος προσδοκεί να μπει ψηλά στο χάρτη των κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρώπης

ΚΥΠΕ

Με μπροστάρη τη Λεμεσό, η Κύπρος προσδοκεί να μπει ψηλά στο χάρτη των κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρώπης, ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, σημειώνοντας ότι οι τεχνοκράτες έχουν ήδη «σηκώσει τα μανίκια» για τη συμμετοχή του Δήμου Λεμεσού στο πρόγραμμα EU Mission Cities, για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της ΕΕ.

Το θέμα απασχόλησε, το μεσημέρι της Τρίτης, σύσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, όπου ο Υφυπουργός και οι συνεργάτες του συζήτησαν τρόπους συνεργασίας με τις δημοτικές Αρχές, ώστε να ανταποκριθεί η πόλη στις προκλήσεις που απαιτούνται για εξασφάλιση κονδυλίων από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει σε 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, σε τομείς όπως η ενέργεια, η διαχείριση απορριμμάτων, οι μεταφορές, τα κτίρια κ.λπ.

Συγχαίροντας το Δήμο Λεμεσού για την επιτυχία εξασφάλισης συμμετοχής, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, ο κ. Κόκκινος είπε πως η συνεργασία του Υφυπουργείου είναι δεδομένη «γιατί πιστεύω ότι δεν είναι μόνο θέμα κλιματικά ουδέτερης και έξυπνης Λεμεσού, αλλά κλιματικά ουδέτερης και έξυπνης Κύπρου».

«Μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Πολιτείας για διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, μέσα από υποδομές πόλεων, και όχι μόνο, για την έξυπνη Κύπρου, πιστεύω ότι αυτός είναι ένας δίαυλος για να τρέξουμε γρήγορα, να πειραματιστούμε, να διεκδικήσουμε μαζί κονδύλια και έργα τα οποία, ξεκινώντας από την πόλη της Λεμεσού, θα βάλουν την Κύπρο ψηλά στο χάρτη των κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Σημείωσε, τέλος, ότι «οι τεχνοκράτες μας έχουν ήδη σηκώσει τα μανίκια και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε, με αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα και με τις τακτικές συναντήσεις που θα έχουμε για να παρακολουθούμε την εξέλιξη, η Λεμεσός να πετύχει τους στόχους της και κατ’ επέκταση η Κύπρος».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα εντατικό και απαιτητικό και μια μεγάλη πρόκληση για την πόλη, αφού θα πρέπει να καταρτιστεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός, με συγκεκριμένες δράσεις και έργα, «που όταν υλοποιηθούν θα οδηγήσουν τη Λεμεσό, την επόμενη οκταετία, σε αυτό το καθεστώς της έξυπνης και κλιματικά ουδέτερης πόλης».

«Συμφωνήσαμε με τον Υφυπουργό ότι θα υπάρξει μια συνεργασία σε στρατηγικό επίπεδο, σε επίπεδο δημιουργίας μιας κατευθυντήριας επιτροπής, η οποία θα συντονίσει όλες τις δράσεις με τα κυβερνητικά τμήματα, με εκπαιδευτικά ιδρύματα, με ερευνητικά κέντρα, με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών», είπε ο κ.Νικολαϊδης, προσθέτοντας ότι η κοινωνία των πολιτών πρέπει να είναι συμμέτοχη σε αυτές τις διαδικασίες, «ούτως ώστε να μπορέσει η πόλη μας να υποβάλει έγκαιρα αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό και έγκαιρα να αρχίσει να διεκδικεί κονδύλια από την ΕΕ για την υλοποίηση αυτών των δράσεων».

Υπέδειξε ακόμη πως, ό,τι έχει να ωφεληθεί η Λεμεσός από αυτά τα έργα και δράσεις, θα διοχετευθεί και στις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, καθώς στόχος του προγράμματος και των 100 πόλεων που συμμετέχουν, είναι να επηρεάσουν θετικά και τις υπόλοιπες πόλεις της Ευρώπης.

Με τη σημερινή σύσκεψη έγινε ένα σημαντικό βήμα, είπε ο Νίκος Νικολαΐδης και ευχαρίστησε τον Υφυπουργό και τους συνεργάτες του για τη συνεργασία.

Υπενθυμίζεται ότι ρόλο επιστημονικού συντονιστή της συμμετοχής του Δήμου Λεμεσού στο πρόγραμμα EU Mission Cities ανέλαβε το Ινστιτούτο Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ