Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Πολύ μεγάλη κινητοποίηση από την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έγινε αυτή την εβδομάδα αναφορικά με το πλαίσιο των εκποιήσεων, για να αποσυρθεί κυρίως η «προβληματική» πρόταση που θα είχε σύμφωνα με την πολιτεία και τις τράπεζες αρνητικές επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία.
Την Πέμπτη η Βουλή ψήφισε τις δύο από τις τέσσερις προτάσεις νόμου που αφορούσαν τις εκποιήσεις και που είχαν συμπεριληφθεί στο πακέτο 7 μέτρων που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή για «βελούδινο χειρισμό» του όλου ζητήματος. Εκείνη η πρόταση νόμου που «έμεινε πίσω», δίνει το δικαίωμα του οφειλέτη να προσφεύγει σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασίας της εκποίησης του ακινήτου μέχρι να διακριβωθεί ακριβώς πόσα ακριβώς χρωστάει. Αυτή, με την πρόταση νόμου που αφορά τον καθορισμό της τιμής εκποίησης ενός ακινήτου στην αξία του ακινήτου που είχε όταν συνάφθηκε το δάνειο αναμένεται να συζητηθούν εκ νέου από την προσεχή Δευτέρα, 10 Ιουλίου κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών πριν τις θερινές διακοπές.
Μέχρι τον Οκτώβριο θα δούμε την προσπάθεια για την ενδυνάμωση του πλαισίου των εκποιήσεων να κορυφώνεται, αφού αποφεύχθηκε το «πολύ κακό» σενάριο του να περνούσε η πρόταση νόμου που θα μπορεί να σταματά μία εκποίηση μέχρι να διακριβωθεί το ακριβές χρεωστούμενο ποσό. Στους επόμενους τέσσερις μήνες η εικόνα θα έχει ως εξής: Τα κόμματα, η πολιτεία, η Κυβέρνηση, οι τράπεζες, οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και οι εγχώριοι επόπτες «καλή τους θέληση» θα ψάξουν να βρουν τη χρυσή τομή ώστε και το σύστημα των εκποιήσεων να λειτουργεί, αλλά και οι δανειολήπτες να έχουν επαρκή στήριξη και προστασία. Στόχος είναι να δοθεί λύση σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο πλαίσιο των εκποιήσεων.
Πίστωση χρόνου
Η Κυβέρνηση έβαλε σίγουρα «νερό στο κρασί» της σε σχέση με τις εκποιήσεις. Στις επτά κυβερνητικές ενέργειες για αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έβαλε τις δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα, επί της ουσίας οι προτάσεις που ψηφίστηκαν την Πέμπτη 6 Ιουλίου στην Ολομέλεια.
Δύο ημέρες πριν, συγκεκριμένα την Τρίτη 4 Ιουλίου «ανηφόρισαν» στο Προεδρικό όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και αποφασίστηκε να δοθεί η αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας και ύψους 350 χιλιάδων ευρώ μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.
Ο συνδυασμός των επτά κυβερνητικών ενεργειών, μαζί με την απόφαση για την αναστολή πρώτης κατοικίας και όλα αυτά με τον παρονομαστή της εφαρμογής του σχεδίου ενοικίου έναντι δόσης που έλαβε πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδωσαν τη πίστωση χρόνου που απαιτείτο για να ρυθμιστεί το όλο θέμα.
Πρόταση με άρωμα..Κεντρικής
Στην Ολομέλεια κατατέθηκε και μία Πέμπτη πρόταση νόμου, η οποία και θα συζητηθεί στις επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών. Την υπέγραφαν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ και επί της ουσίας είναι πρόταση που έχει εμβόλιμα πρόνοιες του μηχανισμού που δημιουργήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Μέσω αυτής της πρότασης νόμου, θα επιτρέπεται στον δανειολήπτη η προσφυγή στο Δικαστήριο για εξασφάλιση διατάγματος αναστολής της εκποίησης, αλλά αυτή τη φορά για πρώτη κατοικία και αξίας μέχρι 250 χιλιάδων ευρώ. Η αμφισβήτηση ωστόσο του ποσού που απαιτείται θα πρέπει να γίνεται στη βάση βεβαίωσης υπογεγραμμένης από Ελεγκτή, ή Ελεγκτικό Γραφείο, ή από Σύμβουλο Αφερεγγυότητας.